Συνάντηση Υπ. Κύπρου - Ελλάδας - Τι συζήτησαν

Συνάντηση Υπ. Κύπρου - Ελλάδας - Τι συζήτησαν

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση

Την άριστη συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα του Πολιτισμού, επαναβεβαίωσαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστας Χαμπιαούρης και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ
 
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, οι δύο Υπουργοί συναντήθηκαν στο γραφείο της κ. Μενδώνη, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Αθήνα, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.
 
Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά στη, μέχρι τώρα, άριστη συνεργασία των Υπουργείων των δύο χωρών στον τομέα του Πολιτισμού.
 
Επιβεβαιώθηκε η κοινή επιθυμία περαιτέρω ενδυνάμωσής της και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 
 
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι η από κοινού πραγματοποίηση το 2020-21 εκδηλώσεων, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εορτασμών των 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
 
Για το πιο πάνω σκοπό, συστάθηκε κοινή επιτροπή τεχνοκρατών από τα δύο Υπουργεία, η οποία θα επεξεργαστεί πρόγραμμα εκδηλώσεων και  θα το υποβάλει στους δύο Υπουργούς προς έγκριση. 

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Εκφράστηκε η  ανάγκη ενθάρρυνσης της συμμετοχής ελληνικών καλλιτεχνικών σχημάτων στα Διεθνή Φεστιβάλ της Κύπρου και κυπριακών καλλιτεχνικών σχημάτων στο Διεθνές Θεατρικό Αναλόγιο της Ελλάδας.
Συζητήθηκαν, ακόμη, τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του κινηματογράφου, καθώς και το ενδεχόμενο συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου στον τομέα της Πολιτιστικής Διπλωματίας.
 
Στη βάση της σύσφιξης των πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών, συζητήθηκε η ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα, αφού μέσω αυτού αναπτύσσονται οι διάφορες συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα του Πολιτισμού.
 
Ο κ. Χαμπιαούρης προσκάλεσε την κ. Μενδώνη, να επισκεφθεί την Κύπρο τον προσεχή Δεκέμβριο.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των Πολιτιστικών Φεστιβάλ και θα προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων, τόσο στον τομέα του Πολιτισμού όσο και στον τομέα του Αθλητισμού.
 
Σημειώνεται ότι οι Υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδος και Κύπρου προτίθενται να επιδιώξουν ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδος.

Πηγή: ΚΥΠΕ