Ε. Χαραλαμπίδου: Πες συγνώμη Υπ. Εσωτερικών και οι φίλοι ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ που ευνοήθηκαν κατά Περδίκη

Ε. Χαραλαμπίδου: Πες συγνώμη Υπ. Εσωτερικών και οι φίλοι ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ που ευνοήθηκαν κατά Περδίκη

Για ανταλλαγή κρατικής με ιδιωτική γη στην Γερμασόγεια

Του Στέλιου Ξιουρή

Σαν γνήσιοι ιατροδικαστές προέβησαν σε νεκροψία επί θέματος ανταλλαγής κρατικού τεμαχίου γης με ιδιωτικό οικόπεδο, οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, κατά την οποία ακούστηκαν και καταγγελίες σε βάρος λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας( Ν.Υ).

Η συνεδρία κύλησε σε έντονο κλίμα με την βουλευτή του ΑΚΕΛ ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ να καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών ΚΩΣΝΤΑΝΤΙΝΟ ΠΕΤΡΙΔΗ να απολογηθεί για όσα εκτόξευσε σε προηγούμενη συνεδρία σε βάρος της και μάλιστα με την επίκληση λιβέλων.

Η κ. Χαραλαμπίδου, προς τεκμηρίωση της θέσης της για εμπλοκή λειτουργού της Ν.Υ., από την οποία ζητούσαν ΜΟΝΟ από αυτή να εκδίδει γνωματεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα κρατικοί λειτουργοί, παρουσίασε απαντητική  επιστολή του  Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος όπως επισήμανε ό διερευνά τα θέματα που εγείρει σε επιστολή της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ για στην υπόθεση της ανταλλαγής κρατικής γης με ιδιωτική γη στην περιοχή Γερμασόγειας, από υφιστάμενη του λειτουργό.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Στο άλλο θέμα που αναφύηκε στην Επ. ελέγχου και κατά πόσο η ανταλλαγή κρατικής γης με ιδιωτική για δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων ( λίμνης) στην περιοχή Γερμασόγειας ο Πρόεδρος των Οικολόγων ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ αναφέρθηκε σε καλοστημένη κομπίνα που έγινε με τις πλάτες που διαθέτουν οι δυο εμπλεκόμενοι εργολήπτες με τα δυο μεγάλα κόμματα,  ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αντίστοιχα.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι αγόρασαν την γη έναντι 450 χιλιάδων Ευρώ και την αντάλλαξαν με οικόπεδο που θα πωλήσουν έναντι 2 εκ. Ευρώ. Στην διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν και εκδοχές ότι η γη θα πωληθεί και με ποσό που φτάνει τα 5 εκ. Ευρώ γιατί γειτνιάζει με παραθαλάσσια περιοχή.

Ωστόσο, από κρατικούς λειτουργούς επισημάνθηκε ότι οι εκτιμήσεις για την αξία των οικοπέδων που αντηλλάγησαν ήταν περίπου ίσης αξίας και δεν έγινε κάποια παρατυπία, αφού το εν λόγω έργο στην περιοχή χαρακτηρίζεται από τον Διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού ( ΣΑΛΑ) ως απαραίτητο για την πόλη.

Η απάντηση Γενικού Εισαγγελέα στην Ειρήνη

Σε επιστολή της ημερομηνίας 13 Ιουνίου 2019 προς τον Γενικό Εισαγγελέα, η κα. Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από συγκεκριμένη λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας στις 24 Αυγούστου 2018 να παρευρεθεί σε σύσκεψη στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για το ζήτημα ανταλλαγής γης. Η εν λόγω λειτουργός τότε ήταν υπεύθυνη άλλου Τομέα.

Στις 29 Αυγούστου 2018, αναφέρεται στην επιστολή, στάληκε επιστολή στη Νομική Υπηρεσία η οποία απευθυνόταν προσωπικά στην ίδια και με την οποία το ΥΠΕΣ ζητούσε γνωμάτευση για την ανταλλαγή της γης.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018, προστίθεται, ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και άλλοι λειτουργοί, είχαν σύσκεψη με την εν λόγω λειτουργό στο γραφείο της. Ακολούθησε επιστολή του Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου ημερομηνίας 25 Σεπτεμβρίου 2018. Στις 2 Οκτωβρίου 2018, δόθηκε γνωμάτευση από τη λειτουργό εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας με την οποία τερματίστηκαν, λόγω του περιεχομένου της, οποιεσδήποτε έρευνες ή και ενστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Η κα. Χαραλαμπίδου αναφέρει στην επιστολή της ότι έχοντας υπόψη τα όσα καταγράφηκαν και αποδείχτηκαν στη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου 2015 και που αφορούσαν την εν λόγω λειτουργό και τις σχέσεις της με συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, "θα σας παρακαλούσα όπως εξετάσετε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι η ίδια λειτουργός της ΝΥ ανέλαβε να δώσει και πάλι γνωμάτευση σε υπόθεση που αφορούσε σε πελάτες του ίδιου δικηγορικού γραφείου», καταλήγει στην επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα, η κ. Χαραλαμπίδου.

Σε απαντητική επιστολή του ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2019, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι «τα θέματα που εγείρετε σχετικά με λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας διερευνώνται».

Εν πάση περιπτώσει, αναφέρει ο κ. Κληρίδης, «για αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, έχω κυκλοφορήσει υπενθυμιστική εγκύκλιο προς όλα τα Υπουργεία και άλλες υπηρεσίες που ζητούν γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία όπως αποφεύγουν να απευθύνουν επιστολές τους, με τις οποίες ζητούν γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία, υπόψη συγκεκριμένων λειτουργών ονομαστικά».

Επιπλέον, αναφέρει, «έχω δώσει οδηγίες όπως σε περίπτωση που παρά την εγκύκλιο που προαναφέρθηκε, παραληφθούν επιστολές για γνωμάτευση υπόψη κάποιου λειτουργού, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις υποβάλλονται σε μένα προκειμένου να αποφασίσω προσωπικά ποιος λειτουργός θα χειριστεί την υπόθεση», καταλήγει ο κ. Κληρίδης.