ΠΑΣΥΔΥ: Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας

ΠΑΣΥΔΥ: Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Το νοσηλευτικό προσωπικό ψυχικής υγείας ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει ανησυχίες για την κατάσταση στο νοσοκομείο Αθαλάσσας

Ο κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ σε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας επισημαίνει την απουσία συντονισμού και συνεργασίας σε σχέση με τη λειτουργία των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας της Κύπρου, με αποτέλεσμα τα άτομα με ψυχικές διαταραχές να αντιμετωπίζονται ως “πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.
 
Το Δ.Σ. του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει «τις έντονες, εύλογες και βάσιμες ανησυχίες του για την κατάσταση που υπάρχει» και καλεί όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τα άτομα με ψυχικές διαταραχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόσοι χρησιμοποιούν ιδιωτικό αυτοκίνητο στη Λευκωσία

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τον Μάρτιο του 2017, μετά τη δημοσιοποίηση από τον Κλάδο των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, αποφασίστηκε, μετά από Προεδρική παρέμβαση, όπως πραγματοποιηθεί κτηριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας κατά χρονικές περιόδους, με άμεση έναρξη εργασιών ανακαίνισης δύο θαλάμων και είχε προαναγγελθεί, η ολοκλήρωση της ανακαίνισης των δύο θαλάμων, θα σηματοδοτούσε την έναρξη της δεύτερης φάσης της αναβάθμισης με την ανακαίνιση των υπολοίπων θαλάμων.
 
Τον Φεβρουάριο του 2018, 18 μήνες μετά την εξαγγελία των έργων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τους δύο πρώτους θαλάμους και ανέφερε ότι έχει δώσει οδηγίες να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για δημιουργία νέου Νοσοκομείου σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης στην κοινωνία των ψυχικά ασθενών, συνεχίζει η ανακοίνωση.
 
« Από το Φεβρουάριο του 2018 που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακαίνισης, η έναρξη της δεύτερης φάσης σχεδιασμού δεν ξεκίνησε ποτέ», παρατηρεί ο κλάδος.
 
Σήμερα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης κλινών με αποτέλεσμα οι ασθενείς να “σαρδελοποιούνται” στους θαλάμους, παρουσιάζεται έλλειψη σημαντικών ψυχιατρικών φαρμάκων μερικά από τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των ασθενών και ως αποτέλεσμα της έλλειψης αυτών των φαρμάκων είναι οι αυξημένες επιθετικές συμπεριφορές και η αύξηση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών, αναφέρει περαιτέρω ο κλάδος.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Οι Νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρονται ακόμα στην απουσία Παθολόγου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας αφού τοποθέτησαν τον Παθολόγο που κάλυπτε το Νοσοκομείο Αθαλάσσας σε Εξωτερικά Ιατρεία, η οποία έχει επιπτώσεις στην ψυχική κατάσταση των ασθενών, αφού για παθολογικά προβλήματα υγείας, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στον θάλαμο, μεταφέρονται στο ΤΑΕΠ δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη υπάρχουσα προβληματική κατάσταση.
 
Τέλος παραθέτουν την απουσία Νομικού Πλαισίου για νοσηλεία ψυχικά ασθενών οι οποίοι μεταφέρονται στο Γ.Ν. Λευκωσίας λόγω παθολογικών προβλημάτων, του οποίου  οι χώροι νοσηλείας δεν πληρούν τις προδιαγραφές ενός ασφαλούς θεραπευτικού περιβάλλοντος και δεν έχουν κηρυχθεί από τον Υπουργό Υγείας ως κέντρα ασφαλούς νοσηλείας., που θέτουν σε κίνδυνο την  ζωή των ψυχικά ασθενών.

Πηγή: ΚΥΠΕ