Βροχές και χαλαζόπτωση: Εγκλωβίστηκαν σε οχήματα - Μετρούν πληγές γεωργοί

Βροχές και χαλαζόπτωση: Εγκλωβίστηκαν σε οχήματα - Μετρούν πληγές γεωργοί

52 κλήσεις δέχτηκε παγκύπρια η Πυροσβεστική

Χθες επηρεάστηκαν δρόμοι σε ολόκληρη την Κύπρο λόγω της βροχόπτωσης και της χαλαζόπτωσης στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δέχθηκε 52 κλήσεις παγκύπρια.

Οι περισσότερες αφορούσαν σε αντλήσεις ομβρίων υδάτων από υπόγεια οικιών και υποστατικά, απεγκλωβισμό ατόμων από ακινητοποιημένα οχήματα και άνοιγμα φρεατίων οχετών όμβριων υδάτων.

Οι περιοχές που επηρεάστηκαν ήταν Στρόβολος, Λακατάμια, Έγκωμη και Ανθούπολη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κακοκαιρία θα «χτυπήσει» την Κύπρο - Λάβετε τα μέτρα σας

Για τη διεκπεραίωση των κλήσεων δημιουργήθηκαν έξι συνεργεία αντιμετώπισης πλημμυρών.

Καταγραφή ζημιών στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου

Εξάλλου, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Κάδης και λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας επισκέπτονται σήμερα τις πληγείσες από τις καταστροφικές βροχές και τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκαν χθες σε καλλιέργειες στις περιοχές Φρενάρους, Σωτήρας και Δερύνειας της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.
 
Στόχος της επίσκεψης είναι η καταγραφή των ζημιών που σημειώθηκαν λόγω των βροχών αλλά και της έντονης χαλαζόπτωσης που διήρκησε μόλις λίγα λεπτά και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή αρκετών καλλιεργειών.

Συνέχεια στις... καταιγίδες; Ο καιρός μέχρι την Παρασκευή

Πλημμύρες: Απλά βήματα για ασφάλεια
 
Το Περιφερειακό Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων & Καταστροφών του REACTION σε συνέχεια και των χθεσινών πλημμυρών σε αρκετά σημεία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών. 

Ανησυχία Μ. Σταύρου για προβληματικά σημεία στο οδικό δίκτυο

Τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία του εκφράζει ο Πρόεδρος του REACTION, Μάριος Σταύρου, για τις περιπτώσεις του οδικού δικτύου που επηρεάζονται άμεσα από τις πλημμύρες και τους ορμητικούς χειμάρρους.

Κακοκαιρία: Δρόμοι ποτάμια, απεγκλωβισμοί και μετακίνηση κορμού δέντρου

Ειδικότερα, αναφέρεται στο γεφύρι της Οδού Αλέξανδρουπόλεως (κοντά στο Δημαρχείο Στροβόλου) και στο γεφύρι της οδού Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (κοντά στον Ερυθρό Σταυρό) στην Λευκωσία, αναφέροντας ότι «με το που θα κατέλθει ορμητικός ο Πεδιαίος το νερό περνάει πάνω από το δρόμο με ορατό τον εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα».
Είναι κατανοητό, σημειώνει ο κ. Σταύρου, ότι σε περιπτώσεις μεγάλης βροχόπτωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, να δημιουργηθούν ορμητικοί χείμαρροι, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό ένας τόσο μεγάλος και ορμητικός χείμαρρος να διαπερνάει το δρόμο.
«Πρέπει να διορθωθούν οι υποδομές άμεσα», τονίζει.

Μην περνάτε μέσα από χείμαρρους

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων & Καταστροφών του REACTION, «η δύναμη του νερού (ανεξάρτητα από το ύψος του) μπορεί να διαβρώσει το οδικό δίκτυο, να παρασύρει οχήματα/πεζούς και να μεταφέρει μεγάλους όγκους λάσπης ή/και άλλων άχρηστων υλικών που πετάμε στις κοίτες των ποταμών».

Σε... "Βενετία" μετατράπηκε η Λευκωσία - Υπερχείλισε και ο Πειδιαίος (Βίντεο)

Ως εκ τούτου, προσθέτει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας ή του οχήματος μας και προσπαθούμε να περάσουμε από χειμάρρους.

Πηγή: ΚΥΠΕ