Υπουργέ, τι θα γίνει με τις καταστροφές σε καλλιέργειες; Ενημερώνει τη Βουλή ο Κ. Καδής

Υπουργέ, τι θα γίνει με τις καταστροφές σε καλλιέργειες; Ενημερώνει τη Βουλή  ο Κ. Καδής

Η προγραμματισμένη συνάντηση με την Επ. Γεωργίας παίρνει άλλη τροπή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής θα βρεθεί σήμερα Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 ο Υπουργός Γεωργίας, Aγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής για προγραμματισμένη συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής, αλλά η συνάντηση αυτή δεν θα είναι όπως... την φαντάζεται.
 
 
Η θεομηνία του Σαββατοκύριακου και οι ζημιές που έγιναν από τη χαλαζόπτωση την Κυριακή στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αλλά και σε άλλες περιοχές αλλάζουν τα δεδομένα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Ανδρέας Καυκαλιάς μιλώντας στο Νewsbomb είπε  ότι «τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν την Κυριακή δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή. Θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τον Υπουργό. Θέλουμε να μάθουμε πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες».
 
Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε επίσης ότι με την ευκαιρία των καταστροφών «θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Υπουργό για τη νέα δομή που έλαβε ο Οργανισμός Αγροτικής Ασφάλισης με τη δημιουργία του υπόβαθρου με τη διαχείριση κινδύνων στον αγροτικό τομέα. 
 
Με τις νέες τροποποιήσεις στο σύστημα διαχείρισης των ζημιών προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, συνολική κάλυψη των καλλιεργειών με εισφορές που κυμαίνονται από 1,9 μέχρι 32 ευρώ ανά δεκάριο, αναλόγως καλλιέργειας, και 0,80 ευρώ ανά αιγοπρόβατο.
 
151118 BOUL IGE
 
 
Σημειώνεται ότι οι τροποποιήσεις αυτές έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο. Με το νέο σύστημα καλύπτεται το σύνολο της γεωργικής παραγωγής, με τη δημιουργία ειδικού ταμείου προστασίας και ασφάλισης. Το ταμείο θα χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από εισφορές των αγροτών, με παράλληλη συνεισφορά του κράτους.
 
 
Οι ζημιές
 
Η χαλαζόπτωση που έπεσε την Κυριακή στην ελ. Περιοχή Αμμοχώστου κατέστρεψε ολοκληρωτικά πατατοκαλλιέργειες. Στην περιοχή έσπευσε τη Δευτέρα  ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής και είδε τις ζημιές. Παράλληλα, καταγράφηκαν ζημιές από το Τμήμα Γεωργίας για να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη σε περιοχές της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου που πλήγηκαν από τις χθεσινές καταστροφικές βροχές και το χαλάζι, ο Υπουργός ανέφερε ότι «όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς οι ζημιές είναι εκτεταμένες, σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ολοκληρωτικές. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι το Κράτος θα σταθεί δίπλα στους αγρότες μας και θα προσπαθήσουμε με διαδικασίες οι οποίες θα είναι σύντομες, να δώσουμε μια πρώτη προκαταβολή προς τους πληγέντες αγρότες που θα είναι και μια ανάσα στη προσπάθεια που κάνουν να διατηρήσουν τις καλλιέργειες τους».
 
Πρόσθεσε ότι «με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχουν πληγεί γύρω στις δύο χιλιάδες δεκάρια πατατοκαλλιέργειας, γύρω στα 1100 δεκάρια ανοικτές καλλιέργειες και γύρω στα 35 δεκάρια θερμοκήπια και μόνιμες δενδρώδεις καλλιέργειες. Θέλουμε να καλέσουμε τους αγρότες μας τις αμέσως επόμενες μέρες να συνεργαστούν με το Τμήμα Γεωργίας  και να υποβάλουν τα αιτήματα για τις ζημιές τους».
 
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «επειδή περνάμε σε ένα σύστημα γεωργικής ασφάλισης και διαχείρισης κινδύνων - και μερικοί αγρότες δεν έχουν ακόμα υποβάλει τις δηλώσεις για τις καλλιέργειες τους, θα πρέπει ταυτόχρονα με την υποβολή του αιτήματος για τις ζημιές, να υποβάλουν και τη δήλωση της καλλιέργειας τους. Εμείς αμέσως μετά, το πρώτο 10ημερο - 15νθημερο που θα πάρουμε τις αιτήσεις, θα κάνουμε μια προκαταρκτική αξιολόγηση ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να παραχωρηθεί τουλάχιστον, μια σημαντική προκαταβολή προς τους πληγέντες αγρότες για σκοπούς ανακούφισης τους».