Φωνές για εξόρυξη χρυσού από ε/κ εταιρεία στη νεκρή ζώνη - Ενήμερη και η Σπέχαρ - Η θέση Εταιρείας

Φωνές για εξόρυξη χρυσού από ε/κ εταιρεία στη νεκρή ζώνη  - Ενήμερη και η Σπέχαρ - Η θέση  Εταιρείας

Στη Βουλή το θέμα - Όλες οι λεπτομέρειες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Στο επίκεντρο κοινοβουλευτικού ελέγχου βρίσκεται το ιστορικό Μεταλλείο της Σκουριώτισσας. Αιτία η ανάληψη μικροποσοτήτων  χρυσού με τη χρήση κυανίου. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής αφού υπάρχουν «φωνές» ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι επικίνδυνη για την υγεία. Παράλληλα, η υπόθεση έφθασε… και στην ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αφού υπάρχουν φωνές και από τους Τουρκοκύπριους.
 
 
Χαρακτηριστικά, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τέθηκε κοινή πρόταση των  Οικολόγων και του ΑΚΕΛ, ενώ φαίνεται να στηρίζει και η ΕΔΕΚ για απαγόρευση χρήσης κυανίου στη διαχείριση αποβλήτων.
 
Τα δεδομένα
 
Με βάση τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε, η εταιρεία «Ηellenic Copper Mines» εδώ και δυο χρόνια στη Σκουριώτισσα,  προβαίνει σε ανάληψη μικροποσοτήτων χρυσού με τη χρήση κυανίου. Με βάση τα όσα κατατέθηκαν στη Βουλή  παίρνουν τα απόβλητα,  τα ποτίζουν με  κυανιούχο διάλειμμα και παράγουν 0.8 γραμμάρια χρυσό.
 
Η διαδικασία αυτή γίνεται σε ανοιχτές εγκαταστάσεις διαρροής αμμωνίας και όξινων απορροών  που είναι επιβλαβές για την υγεία . Με βάση τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αστοχίας κατά τη διάρκεια της εξόρυξης. Σημειώνεται ότι η  απόθεση αποβλήτων δημιουργίας υδροκυανίου που παράγει  αμμωνία γίνεται μέσα στον κρατήρα του παλιού μεταλλίου.
 
 
Γιατί έφθασε στη Σπέχαρ
 
Το θέμα αποκτά δικοινοτική σημασία αφού οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι Λεύκας κατήγγειλαν στην κα Σπέχαρ τον προηγούμενο Μάρτη ότι όξινες απορροές έφταναν στην περιοχή τους από το μεταλλείο της Σκουριώτισσας. 
 
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Εταιρεία λαμβάνει απόβλητα από το μεταλλείο της Σκουριώτισσας, του Μιτσερού, ενώ φαίνεται να έγιναν προσπάθειες μέσω των κατοχικών Αρχών για συγκέντρωση αποβλήτων από τα κατεχόμενα μεταλλεία Λεύκας και Ξερού. Στόχος είναι η απόθεση 12 εκ. τόνων για να τα αποθέσουν στο μεταλλείο.
 
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τέθηκαν οι απόψεις της ομάδας Πρωτοβουλίας κατά της Εξόρυξης χρυσού στην Κύπρο. Η εκπρόσωπός της ομάδας Αθηνά Καρυάτη ανέφερε στην «Newsbomb» ότι:  «Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από το λιμάνι, το μεταλλείο φέρνει τόνους από μετάλλευμα από τον Άγιο Μαυρίκιο για την παραγωγή νικελίου. Ζητάμε πρόσβαση στις σχετικές εκθέσεις και άδειες που έχουν δοθεί.  Το μεταλλείο διαδίδει στην περιοχή ότι το απόβλητο που παράγει μετά την χρήση κυανίου είναι τόσο ακίνδυνο που το πουλά για χώμα σε κήπους και γήπεδα ποδοσφαίρου. Ζητάμε πρόσβαση στις σχετικές εκθέσεις και άδειες που έχουν δοθεί».
 
Παράλληλα, η κα Καρυάτη ανέφερε επίσης ότι το κράτος έδωσε άδεια στην Εταιρεία διαχείριση χρυσού χωρίς κανονισμούς.
 
 
«Εφαρμόζουμε το νόμο»
 
 Το «Newsbomb» επικοινώνησε με την εταιρεία «Ηellenic Cooper Mines» όπου εκ των διεύθυνσης μάς ανέφερε ότι όντως το μεταλλείο χρησιμοποιεί μικροποσότητες κυανίου για μεταλλουργικές δραστηριότητες.
 
Όπως όμως μας αναφέρθηκε: «Η λειτουργία του μεταλλείου και της Εταιρείας γίνεται κατόπιν εξασφάλισης όλων των απαραίτητων αδειών και στη βάση των κανονισμών. Η Εταιρεία προβαίνει σε πολυετείς έρευνες με τη χρήση ελάχιστου κυανίου. Η Εταιρεία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές σε αυτό τον τομέα εφόσον δεν υπάρχει απαγόρευση από το κράτος».