Θερίζει η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: 367 υποθέσεις σε δυο χρόνια - Στοιχεία

Θερίζει η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: 367 υποθέσεις σε δυο χρόνια - Στοιχεία

Τα θύματα - Οι δράστες και ο ρόλος του ΣτΠ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων βρίσκεται δυστυχώς σε άνθηση. Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά που απασχολούν την Αστυνομία συζητούνται και στην κοινή γνώμη. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό υποθέσεων 45% ο δράστης ανήκει στο οικογενειακό περιβάλλον του θύματος. Το «Νewsbomb» προέβη σε έρευνα για το φαινόμενο στην Κύπρο και αποκαλύπτει σήμερα Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 ότι ο μέσος όρος των θυμάτων είναι ηλικίας 11 ετών, ενώ οι περισσότερες παραπομπές για σεξουαλική κακοποίηση είναι κορίτσια αφού το ποσοστό αγγίζει το 68%. Στο Newsbomb μίλησε η διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τομέα του «Ηope For Children» Άντρια Νεοκλέους
 
 
Αρχικά να αναφέρουμε ότι με τον όρο σεξουαλική κακοποίηση εννοούνται όλες οι μορφές όπως αυτές ορίζονται στο Νόμο και αφορούν σε περιστατικά με ή χωρίς επαφή, καθώς εξετάζονται περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και παιδικής πορνογραφίας.
 
viasm p
 
 
Σπίτι του Παιδιού - Ο ρόλος του
 
Με κυβερνητική απόφαση συστάθηκε το Σπίτι του Παιδιού (ΣτΠ) που επιλαμβάνεται αυτών των περιπτώσεων.Το ΣτΠ  παρέχει υπηρεσίες στήριξης, θεραπείας και αποκατάστασης σε όλα τα παιδιά που θα διαπιστωθεί τέτοια ανάγκη, ανεξαρτήτως αν θα διερευνηθούν ποινικά ή αν θα καταχωρηθούν στο Δικαστήριο. Σκοπός είναι με την παροχή όλου του φάσματος των αναγκαίων υπηρεσιών σε πολυθεματικό και διυπηρεσιακό επίπεδο κάτω από την ίδια στέγη, να διασφαλιστεί το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, η ασφάλεια και η ευημερία του, επιδιώκοντας παράλληλα την εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης με φιλικό προς το παιδί τρόπο.
 
Συγκεκριμένα, κάτω από την ίδια στέγη παρέχονται υπηρεσίες από το προσωπικό του Hope For Children, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, της Αστυνομίας, του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας. Την επίβλεψη και χρηματοδότηση του ΣτΠ έχουν αναλάβει οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο και έχει αναθέσει τη διαχείρηση του ΣτΠ στο Hope For Children. 
 
Aπό την έναρξη της λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού (ΣτΠ) μέχρι τον Αύγουστο 2019, παραπέμφθηκαν συνολικά 367 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, στην πλειοψηφία τους Κυπρίων. Διευκρινίζεται ότι ο συγκεκριμένος αριθμός ανταποκρίνεται στις παραπομπές που έλαβε το ΣτΠ και όχι σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένης σεξουαλικής κακοποίησης. 
 
26731126 1592372200822593 4182893342816306424 n copy
 
Ο Μέσος Όρος (Μ.Ο.) ηλικίας των παιδιών θυμάτων είναι 11 ετών και το μεγαλύτερο ποσοστό παραπομπών αναφέρεται σε κορίτσια (68%).
 
Φαίνεται συχνά να συντρέχουν παράλληλα άλλου είδους προβλήματα αφού πάνω από τις μισές περιπτώσεις που ανέλαβε το ΣτΠ, είχαν ήδη συνεργασία με την Αστυνομία ή τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) για διάφορους λόγους στο παρελθόν.
 
Σε σχέση με τους φερόμενους ως δράστες, φαίνεται ότι σε ποσοστό 45% των περιπτώσεων, ο ύποπτος ανήκει στην οικογένεια του θύματος και στο 55% των περιπτώσεων είναι εκτός οικογένειας, αλλά κατά κύριο λόγο αφορά σε άτομο που ανήκει στον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού και πιο συγκεκριμένα, μπορεί να είναι δάσκαλος, θείος, φίλος της οικογένειας, γιατρός, συμμαθητής ή σύντροφος του αναίτιου γονέα.
 
 
Η σοβαρότητα του προβλήματος
 
Η διευθύντρια του Ανθρωπιατικού Τομέα του «Ηope For Children» Άντρια Νεοκλέους ανέφερε ότι:  «Στην Κύπρο φαίνεται να παρουσιάζεται αύξηση των καταγγελιών τον τελευταίο χρόνο, που μπορεί να συνδέεται με την ευαισθητοποίηση του κοινού ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των εμπλεκόμενων φορέων για ενημέρωση στο ζήτημα αυτό.
 
Οι υπηρεσίες παρέμβασης οργανώνονται και πλέον συντονισμένα παρέχονται ολιστικά στο παιδί.  Η σημαντικότητα της άμεσης παρέμβασης αλλά και της ασφάλειας που παρέχεται στο παιδί που αποκαλύπτει τέτοια περιστατικά είναι ανεκτίμητης αξίας. Ειδικοί αναφέρουν ότι :«Η συμπτωματολογία που μπορεί να αναπτύξει ένα παιδί, συνέπεια της σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να το βασανίζει με ενοχές και απαξιωτικά συναισθήματα για τον εαυτό του σε όλη του τη ζωή σε περίπτωση που δεν έχει υποστηρικτικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους, όταν καταφέρουν να λάβουν τη βοήθεια και τη στήριξη που χρειάζονται, έτσι ώστε να αντιληφθούν ότι δε φέρουν ευθύνη για αυτό που τους συνέβη».
 
 
Τα είδη κακοποίησης
 
Αναφορικά με τη μορφή της σεξουαλικής κακοποίησης που παρουσιάζεται στις παραπομπές στο ΣτΠ, το 50% περίπου αφορά αναφορές σε σεξουαλική κακοποίηση με επαφή χωρίς διείσδυση, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 20% αφορά σε περιστατικά με διείσδυση. Το υπόλοιπο περίπου 30% των περιστατικών αναφοράς έχουν να κάνουν με έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, διάδοση γυμνών φωτογραφιών, μάρτυρες σε σεξουαλικές πράξεις ή άλλα περιστατικά χωρίς επαφή. 
 
ap 17130667692633 708
 
Που μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς - Η διαδικασία
 
Σύμφωνα με την κα Νεοκλέους: «Οι γονείς ή και τα ίδια τα παιδιά μπορούν να αναφέρουν αυτό που τους συνέβη στην Αστυνομία και στις  (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ). Σε περίπτωση που τα άτομα παρουσιάζονται συναισθηματικά φορτισμένα να διαχειριστούν αυτά που σκέφτονται, μπορούν να ζητήσουν στήριξη και πληροφόρηση στο 116111, την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων που λειτουργεί το “Hope For Children” CRC Policy Center και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και τη Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια.  Εναλλακτικά, μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με το “Hope For Children” CRC Policy Center 24 ώρες τη μέρα, είτε μέσω τηλεφώνου στο 22103234, είτε ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας συνομιλίας στο www.uncrcpc.org.cy .
 
Αφού ενημερωθούν η Αστυνομία και οι ΥΚΕ, τότε ενημερώνεται αμέσως τοΣ τΠ, και μία ομάδα κοινωνικών λειτουργών, αστυνομικών, γιατρών και ψυχολόγων, κάτω από την ίδια στέγη, συνεργάζονται για την ασφάλεια των παιδιών και των οικογενειών τους.
 
Ποια τα συμπεράσματα της Επιτροπής Lanzarote΄
 
Στην Κύπρο συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Lanzarote στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα.  Η Επιτροπή Lanzarote αποτελεί όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης με πρωταρχικό σκοπό τη παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και εκμετάλλευση απο τα συμβαλλόμενα κράτη-μέλη. 
 
Όπως ανέφερε η κα Νεοκλέους: «Η συνεδρία της Επιτροπής εστίασε στο ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων κρατών προκειμένου  να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών. Στα ίδια πλαίσια η Επιτροπή καλεί τα κράτη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να απαγορεύσουν και να εμποδίσουν σε εθνικό επίπεδο την διαδικτυακή και μη διαδόση υλικού παιδικής εκμετάλλευσης. 
 
Επιπλέον, τονίζει πως το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού-θύματος κατά την ποινική διαδικασία θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα των εμπλεκόμενων φορέων. Όσον αφορά την ανάγκη απομάκρυνσης του παιδιού από το οικογενειακό του περιβάλλον, υπογραμμίζεται η προτεραιοποίηση της τοποθέτησης του παιδιού σε εγκεκριμένες ανάδοχες οικογένειες συγκριτικά με την τοποθέτησή του σε ιδρυματικές μονάδες μικρού ή μεγαλύτερου μεγέθους.