Έλεγχοι σε παιδικά προϊόντα - «Σκανάρουν» την κυπριακή αγορά - Τι θεωρείται επικίνδυνο στα ρούχα

Έλεγχοι σε παιδικά προϊόντα - «Σκανάρουν» την κυπριακή αγορά - Τι θεωρείται επικίνδυνο στα ρούχα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Άντρη Θρασυβούλου

Σκανάρει κυριολεκτικά την κυπριακή αγορά η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή που επικεντρώνεται στα παιδικά προϊόντα και το τελευταίο χρονικό διάστημα στα είδη ένδυσης.

Η εκστρατεία ελέγχου έβγαλε ''λαβράκι'' καθώς εντοπίστηκαν συνολικά 18 παιδικά ενδύματα τα οποία παρουσίαζαν κινδύνους για τα παιδιά και αποσύρθηκαν από την αγορά. 

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Η εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης διενεργήθηκε κατά την περίοδο 26/8/2019 - 6/9/2019 (Α’ φάση - Σχολικά Ενδύματα) και 23/9/2019 - 4/10/2019 (Β’ φάση - Παιδικά Ενδύματα), καλύπτοντας παγκύπρια 168 καταστήματα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Newsbomb, η Προϊσταμένη του Κλάδου Ασφάλειας Προϊόντων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπ. Εμπορίου, Αλίκη Ιορδάνου, τα κορδόνια στα προϊόντα είναι αυτά που πιθανώς να ελλοχεύουν κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών. Κι αυτό καθώς μπορεί να προκαλέσουν από τραυματισμό, ακόμη και θάνατο. Τα ατυχήματα που καταγράφονται από εγκλωβισμό των κορδονιών σε διάφορα σημεία είναι αρκετά συχνά.

- Παιδικά ρούχα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών ή ύψους μέχρι 1.34μ., δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φέρουν κορδόνια.

- Ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 7-14 ετών ή ύψους μεγαλύτερου του 1.34μ., δεν πρέπει να φέρουν λειτουργικά ή διακοσμητικά κορδόνια με μήκος μεγαλύτερο των 7.5εκ. ή κορδόνια κατασκευασμένα από ελαστικό. Τα κορδόνια περίσφιξης στις περιοχές αυτές, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουν ελεύθερες άκρες

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

- Ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας έως 14 ετών που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού, π.χ. μαγιό, δεν πρέπει να φέρουν σε καμία περίπτωση κορδόνια με ελεύθερες άκρες.

Διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες προς τους γονείς ΕΔΩ

Πόσο συχνά διενεργούνται ελέγχοι

Σύμφωνα με την κ. Ιορδάνου, μέσω του Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα (RAPEX)  παρέχεται η ενημέρωση για τα παιδικά προϊόντα που θεωρούνται επικίνδυνα σε όλη την Ευρώπη. Η Κύπρος κοινοποιεί στο Σύστημα τα επικίνδυνα προϊόντα που εντοπίζονται στην κυπριακή αγορά. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται σε συνεχή βάση.

''Έχουμε ένα πρόγραμμα ενεργειών το οποίο περιλαμβάνει δειγματοληψίες για προϊόντα που στέλνουμε στο Χημείο για να ελεχθεί η ευφλεκτότητα, οι φυσικές μηχανικές ιδιότητες και οι χημικές ιδιότητες του προϊόντος. ''Με βάσει τις συγκεκριμένες ιδιότητες των προϊόντων αποφασίζουμε στην αρχή του χρόνου πότε θα γίνει δειγματοληψία σε συγκεκριμένα προϊόντα'', σημειώνει η κ. Ιορδάνου. 

Οκτώ συνολικά εκστρατείες αποφασίστηκαν να διενεργηθούν για το 2019. 

Ήδη έχουν διενεργηθεί οι εκστρατείες που αφορούσαν τα αποκριάτικα προϊόντα, οι έλεγχοι της εκστρατείας κατά τη διάρκεια της Πασχαλινής περιόδου σε παιδικά προϊόντα, η εκστρατεία την καλοκαιρινή περίοδο καθώς και κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και η επιθεώρηση σε παιδικά προϊόντα που πωλούνται σε περίπτερα.

Απομένει η πραγματοποίηση της εκστρατείας ελέγχου παιδικών παιχνιδιών σε Online καταστήματα που θα αρχίσει αρχές Νοεμβρίου και η εκστρατεία ενόψει Χριστουγέννων. Ξεκινά το 2ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι το 1ο δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου.