Κύπρος: Η Άννα Μαρία δεν βάζει στο στόμα της κρέας -Τι είναι ο βιγκανισμός (Φωτος)

Κύπρος: Η Άννα Μαρία δεν βάζει στο στόμα της κρέας -Τι είναι ο βιγκανισμός (Φωτος)

Μία ακτιβίστρια μιλά στο newsbomb για τον βιγκανισμό - Αφηγείται εμπειρίες ζωής που αξίζει να διαβάσεις σήμερα

Της Μύριας Γεωργίου

Ο όρος βιγκανισμός είναι κάτι που ακούγεται πολύ στις μέρες μας, αφού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την αυστηρή χορτοφαγία η αλλιώς τον βιγκανισμό ως τρόπο ζωής. Ποιά είναι όμως τα κίνητρα και η φιλοσοφία; Επιθυμία να ζουν κάποιοι υγιεινά, ηθική αξία ή απλά μόδα;

Τι είναι ο βιγκανισμός ;

Είναι η ολοκληρωτική αποχή από το κρέας, τα ψάρια, τα μαλάκια, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά καθώς και το μέλι. Συνήθως γίνεται για λόγους ηθικής, καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει πολύ βία και βαρβαρότητα, για λόγους υγείας λόγω ανησυχίας των μελών του vegan κινήματος για το περιβάλλον αλλά ακόμα και για θρησκευτικούς λόγους αφού θεωρούν ότι η χορτοφαγία συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη μορφή θρησκευτικότητας ή πνευματικότητας τους. Πολλοί ακολουθούν την αυστηρή χορτοφαγία μόνο επειδή δεν θέλουν να συμμετέχουν στην κακοποίηση των ζώων και θεωρούν λανθασμένη οποιαδήποτε ταύτιση του βιγκανισμού με φιλοσοφία, θρησκεία, και καταναλωτικές τάσεις.

Σε επικοινωνία μας με την ακτιβίστρια Άννα Μαρία Στεφανία, δημιουργό της σελίδας Cyprus Vegan Society (Cyprus Humane, Vegan & Environmental Society) στο facebook, μας έλυσε τις απορίες μας  σε ότι αφορά τους λόγους που επέλεξε να γίνει βίγκαν, για τον τρόπο που συμβάλλει ο βιγκανισμός στην υγεία μας αλλά και για το ακτιβιστικό κομμάτι.

Μας είπε τι πιστεύει η ίδια όσον αφορά την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και αν αυτό συμβάλλει στην κακοποίηση ζώων, αν ο κόσμος στην Κύπρο γνωρίζει για την κατάσταση που επικρατεί ή αν είναι σε άγνοια«Στις εικόνες των συσκευασμένων προϊόντων παρουσιάζονται χαρούμενα γουρουνάκια και αγελαδίτσες.. εγώ δεν έχω δει καμία φορά σε αυτές τις φάρμες καμία χαρούμενη αγελάδα..».

Το μήνυμα της Άννα Μαρία προς την κοινωνία και οι εμπειρίες της με τα ζώα που αξίζει να διαβάσεις σήμερα.

ΕΣΥ γνωρίζεις ή είσαι σε άγνοια;

Image result for vegan animals quotes

Ποια είναι η φιλοσοφία του βιγκανισμού ;

Είναι κάτι πολύ απλό αλλά κατά καιρούς έχει παρεξηγηθεί από κάποιους. Είναι να μην κάνεις κακό σε κανένα, να υπάρχει η ειρήνη στα πάντα.

Κατά καιρούς γίνονταν συναντήσεις, για παράδειγμα διοργανώναμε πίκνικ στην θάλασσα ή στο βουνό και γίνονταν ειρηνικές συζητήσεις, ο κόσμος μπορούσε να ενημερωθεί.

Πως αποφάσισες να γίνεις βίγκαν και ποιοί οι λόγοι που σε ώθησαν ;

Όταν ξεκίνησα εγώ ήμουν μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ανθρώπων, με ενοχλούσαν οι πόλεμοι, μιλούσα για την ειρήνη και μια μέρα αναρωτήθηκα, μπορώ εγώ να μιλάω για την ειρήνη όταν στο στόμα μου υπάρχει αίμα ; Πήρα την απόφαση όταν είχα δει ένα ντοκιμαντέρ πριν από περίπου 10 χρόνια. Ο λόγος που το έκανα είναι επειδή αγαπούσα τον σκύλο μου, τον γάτο μου, την χελώνα μου, τον παπαγάλο μου.

Εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ το κρέας, δεν έτρωγα μια και δυο φορές την βδομάδα αλλά πολύ περισσότερες, δεν έγινα βίγκαν επειδή δεν μου άρεσε το κρέας ή για να χάσω βάρος.

Όταν πήρα αυτή την απόφαση το έκανα ξεκάθαρα για τα ζώα όταν αντιλήφθηκα τι συμβαίνει, διότι έχω δει τι συμβαίνει στα σφαγεία και τον τρόπο που τα μεγαλώνουν είτε για το γάλα είτε για τα αυγά και το κρέας.

Είπα στον εαυτό μου ότι δεν θέλω να είμαι μέρος αυτής της διαδικασίας, έκοψα το κρέας μέσα σε μια νύχτα, δεν μπορώ να πληρώνω κάποιο να τα σκοτώνει για εμένα, να τα παρασκευάζει για εμένα.

Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων συμβάλει στην κακοποίηση ζώων ;

Έχω κάνει έρευνες σε χοιροστάσια, έχω πάει επισκέψεις σε φάρμες που μεγαλώνουν αγελάδες, ο τρόπος που μεγαλώνουμε εδώ στην Κύπρο μας κάνει να πιστεύουμε πως η κακοποίηση ζώων δεν είναι κακοποίηση.

Στην Κύπρο πηγαίνουν εκδρομές τα παιδιά στις φάρμες και βλέπουν από μικρή ηλικία την κατάσταση που επικρατεί έτσι μεγαλώνοντας πιστεύουν πως είναι κάτι φυσιολογικό.

Image result for βιγκανισμοσ

O βιγκανισμός είναι κάτι που συμβάλει θετικά στην υγεία; 

Ο βιγκανισμός μπορεί να έχει διαφορετική διάσταση για τον κάθε ένα, για κάποιο μπορεί να είναι απλά ένας υγιεινός τρόπος ζωής και να μην τον ενδιαφέρει το κομμάτι για τα ζώα, όμως είναι Βίγκαν.

Όταν είχα σταματήσει να τρώω κρέας με τον καιρό κατάλαβα ότι ήμουν πιο ήρεμη, έδειχνα περισσότερη κατανόηση στους ανθρώπους, είδα σημάδια ότι η υγεία μου άλλαζε προς το καλύτερο. Επίσης είχα δει διαφορά στην μνήμη μου, ήμουν πιο συγκεντρωμένη και ένιωθα ότι το μυαλό μου είναι πιο καθαρό.

Σε μια βίγκαν διατροφή μπορεί να υπάρξουν και αρνητικά αποτελέσματα ,κάποιος μπορεί επιλέξει να τρώει ανθυγιεινά φαγητά και να είναι Βίγκαν.

Όσον αφορά τις ερωτήσεις που μου κάνουν οι περισσότεροι, για το αν παίρνεις πρωτεΐνες απαντώ πως όταν τρως ένα ζώο που ήθελε να ζήσει το οποίο τρέφεται με χόρτα, αντί να παίρνεις τις πρωτεΐνες τρώγοντας το ζώο μπορείς να τις πάρεις απευθείας από την φύση.

Οι τροφές που ταΐζουν τα ζώα στις φάρμες έχουν ορμόνες και αντιβιοτικά, γιατί να μην πάρεις κάποιο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής και τότε θα το κάνεις για το καλό του πλανήτη.

Image may contain: text and food

Μπορεί ένας άνθρωπος να προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται με μια βίγκαν διατροφή;

Και βέβαια, αρχικά πρέπει να ενημερωθείς πως να τρως ισορροπημένα, ζούμε σε μια εποχή που υπάρχουν χιλιάδες πηγές ενημέρωσης στο διαδίκτυο για το πως να τρέφεσαι σωστά σε μια Βίγκαν διατροφή. Πρέπει όμως να γίνονται οι σωστές επιλογές από διατροφικής πλευράς όπως και σε μια κανονική διατροφή.

Image result for vegan animals quotes

Πως σκέφτηκες να κάνεις αυτή την οργάνωση στην Κύπρο ; Βλέπεις ότι υπάρχει ανταπόκριση;

Ο οργανισμός δεν είναι μόνο για τα ζώα αλλά ψάχνεις πως να βοηθήσεις γενικότερα τον πλανήτη, δηλαδή τα ζώα, τον άνθρωπο και την φύση, αυτά τα τρία είναι ένα, δεν μπορείς να αγαπήσεις το ένα και να αγνοήσεις ή να κάνεις κακό στο άλλο.

Όταν έκανα αυτή την σελίδα, είχα την ανάγκη να γνωρίσω νέα άτομα που έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης με εμένα στην Κύπρο. Σιγά σιγά ξεκίνησε η δράση του οργανισμού, και τα άτομα αυξάνονταν, πολλοί κατάλαβαν ότι δεν μπορείς να αγαπήσεις τον γάτο ή τον σκύλο σου, και από την άλλη την αγελάδα να την μισήσεις, να την τρως ή να μην σε ενδιαφέρει καν τι συμβαίνει. Για παράδειγμα όταν βρεις ένα μικρό μοσχάρι στα σκουπίδια δεν είναι κακοποίηση όπως όταν βρεις ένα σκυλάκι;

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Τι μήνυμα θα θέλεις να περάσεις στους αναγνώστες ;

Από το πιάτο μας ξεκινάει το τι συμβαίνει και από εκεί μπορεί να ξεκινήσει η αλλαγή. Αν θέλεις να γίνει αλλαγή και δεν σου αρέσει ο κόσμος με άτομα που κάνουν κακό στα ζώα στην φύση και σε άλλα άτομα είναι δική σου η απόφαση να αλλάξεις. Για ένα καλύτερο κόσμο κάνε εσύ το πρώτο βήμα. Αν θέλουμε ειρήνη στο κόσμο δεν θα το καταφέρουμε ποτέ κρατώντας μαχαίρι.

Ο κόσμος πιστεύεις πως γνωρίζει ή είναι σε άγνοια;

Πιστεύω πως αρκετός κόσμος είναι σε άγνοια, δεν ξέρει την κατάσταση η οποία επικρατεί, ο κόσμος βλέπει το κρέας κομμένο και έτοιμο. Ένας περίπατος στα χοιροστάσια θα μείνει αξέχαστος.

Image may contain: 1 person, hat and close-up

Αποσπάσματα από ιστορίες της με τα ζώα που αξίζει να διαβάσεις

«Κάποτε είχα σώσει ένα κόκορα που τον ονόμασα κανακάρη. Όταν τον είχα πάει στον κτηνίατρο αυτός γέλασε και μου είπε πως του πήρα ένα γενετικά μεταλλαγμένο πτηνό, το οποίο ζει 40 ημέρες, ημέρα και νύχτα με φως για να μεγαλώσει και έπειτα να σφαχτεί. Δεν θα σου ζήσει πάνω από 6 μήνες, μου είπε. Ο κανακάρης μου είχε  ζήσει περίπου 2 χρόνια όμως είχε προβλήματα με τα πόδια του και καρδιολογικά προβλήματα διότι ήταν φτιαγμένος για να πεθάνει πολύ νωρίς και για να μεγαλώσει πολύ.»

No photo description available.

«Έχω πάρει στην αγκαλιά μου νεογέννητο μωρό αγελαδάκι, η μητέρα του με κοιτούσε και έτρεμε, εγώ της έλεγα πως την αγαπάω και πως δεν θα της κάνω κακό. Το βλέμμα στα μάτια της δεν είχε καμία διαφορά από μια κανονική μητέρα που ήθελε να προστατέψει το μωρό της.»

Στις εικόνες των συσκευασμένων προϊόντων παρουσιάζονται χαρούμενα γουρουνάκια και αγελαδίτσες.. εγώ δεν έχω δει καμία φορά σε αυτές τις φάρμες καμία χαρούμενη αγελάδα…

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Image may contain: one or more people