Θάψτε τους ζωντανούς κάτω από την άσφαλτο διέτασσε Τούρκος αξιωματικός το 1974

Θάψτε τους ζωντανούς κάτω από την άσφαλτο διέτασσε Τούρκος αξιωματικός το 1974

Έρευνες για αγνοούμενους στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου

Του Στέλιου Ξιουρή

Θάψτε τους ζωντανούς τους Γκιαούρηδες αιχμαλώτους κάτω από την άσφαλτο διέτασσε Τούρκος στρατηγός ονόματι Πολάτ, , τους εισβολείς αξιωματικούς και στρατιώτες το 1974.

Δείτε επίσης: Οζερσάι: Δεν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των δύο πλευρών

Η μακάβρια αποκάλυψη έγινε από τον προϊστάμενο της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στην Κερύνεια το 1974, ΑΛΕΚΟ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗ κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον Φάκελο της Κύπρου και επανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΥΛΙΑΣ, επ’ ευκαιρία της συζήτησης περί αγνοουμένων που έγινε πριν από λίγο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή παθόντων- εγκλωβισμένων και αγνοουμένων.

Ακόμη Για πρώτη φορά διενεργήθηκαν έρευνες για διαπίστωση τάφων αγνοουμένων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, στην παρουσία μάρτυρα, από κλιμάκιο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, αποκάλυψε το μέλος της ΔΕΑ Λεωνίδας Παντελίδης ενώπιον της Επιτροπής Αγνοουμένων της Βουλής. Αναζητείται τάφος με περισσότερους από ένα αγνοούμενους. Στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, υπάρχουν μαρτυρίες για τάφους σε πέντε με έξι σημεία.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το γραφείο του ελληνοκύπριου εκπροσώπου στην ΔΕΑ διενεργεί δικές του έρευνες στα κατεχόμενα και προσεγγίζουν μαρτυρίες ανεξάρτητες για αυτές οι οποίες δόθηκαν στην ΔΕΑ.

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις ΕΔΩ

Πολλές φορές είπε, μας έχουν δοθεί φαινομενικά καλές πληροφορίες, οι οποίες στο τέλος αναδεικνύονται μη έγκυρες.

Ο προεδρικός επίτροπος Φώτης Φωτίου, κατήγγειλε την κωλυσιεργία της τουρκικής πλευράς, η οποία παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις δεν επέτρεψε ακόμη τις έρευνες σε περιοχές, όπου υπάρχουν μαρτυρίες για τάφους αντρών της ΕΛΔΥΚ. Σημείωσε ότι δόθηκαν επανειλημμένως συγκεκριμένες ημερομηνίες και την τελευταία στιγμή ακυρώνονταν.

Μόνο 24 οστά ανακαλύφθηκαν φέτος…

Φέτος εντοπίστηκαν 24 ανθρώπινα οστά και αναμένεται να γίνει ταυτοποίηση. Το 2018 εντοπίστηκαν 14 οστά.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα:
-695 ελληνοκυπρίων αγνοουμένων
-265 τουρκοκυπρίων αγνοουμένων

Οι αγνοούμενοι συνολικά ανέρχονται περίπου σε 1500 ελληνοκύπριοι και 500 τουρκοκύπριοι. Φέτος έγιναν ανασκαφές σε 61 περιοχές. Υπολείπονται ανασκαφές σε 55 στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα.