Δρόμος Λευκωσίας - Τροόδους: Πρώτα όχι από ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τώρα όχι από κατοίκους Ακακίου & Περιστερώνας

Δρόμος Λευκωσίας - Τροόδους: Πρώτα όχι από ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τώρα όχι από κατοίκους Ακακίου & Περιστερώνας

«Παγιδευμένοι» και καταδικασμένοι σε δρόμο μονής κατεύθυνσης οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών – Τώρα φωνάζουν οι κάτοικοι χωριών ότι ο δρόμος θα τους καταστρέψει τα χωράφια τους

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ο πολυθρύλητος δρόμος Λευκωσίας - Τροόδους  απασχολεί χιλιάδες κατοίκους της δυτικής Λευκωσίας.

Από το 2010 το θέμα συζητείται στη Βουλή και ανάμεσα στους άλλους φορείς. Άλλο «ένα επεισόδιο του σήριαλ» θα διαδραματιστεί σήμερα στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής.

 

Οι βουλευτές αυτεπαγγέλτως εξετάζουν το θέμα και θέλουν να ενημερωθούν για δυο πτυχές:

Πρώτο: Ενημέρωση για τη σύνδεση των δρόμων Λευκωσίας - Τροόδους.

Δεύτερο: Ενημέρωση για τους αξονικούς δρόμους του δευτερευόντως οδικού δικτύου

 

Από το 2010 οπότε και άρχισαν οι συζητήσεις τέθηκαν στο τραπέζι διάφορα σχέδια. Ένα από αυτά ήταν να περνούσε ο δρόμος Δένειας - Αστρομερίτη μέσα από τη νεκρή ζώνη, δηλαδή βορείως των κοινοτήτων Ακακίου, Περιστερώνας και να καταλήγει στον Αστρομερίτη και απ’ εκεί στο Τρόοδος.  

Το ενδεχόμενο αυτό δεν προχώρησε παρά τις πολύχρονες προσπάθειες με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ωστόσο να μην δίδει τελικά το πράσινο φως.

Ως εκ τούτου, καταρτίστηκε δεύτερο σχέδιο, το οποίο θέλει τον αυτοκινητόδρομο να κατασκευάζεται νοτίως των χωριών Ακακίου, Περιστερώνας και Αστρομερίτη.

Και αυτό όμως το σχέδιο κινδυνεύει να παραμείνει στάσιμο αφού υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους των κοινοτήτων οι οποίοι θεωρούν ότι ο αυτοκινητόδρομος θα τους πλήξει οικονομικά λόγω του ότι επηρεάζει τα χωράφια τους.  

Ένα τρίτο εναλλακτικό σχέδιο αφορά το δρόμο Αστρομερίτη - Ευρύχου. Δηλαδή να αρχίσει η κατασκευή αυτού του δρόμου μέχρι να βρεθεί η «χρυσή φόρμουλα» για το τμήμα του δρόμου μεταξύ Αστρομερίτη – Δένειας, όπου απ’ εκεί θα ενώνεται με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Κοκκινοτριμιθιάς.

Με βάση τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής την 1η Φεβρουαρίου 2019, η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη, οι κατασκευαστικές εργασίες του δρόμου Αστρομερίτη -  Ευρύχου θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2020, με στόχο το έργο να ολοκληρωθεί το 2023. Αυτό θα γίνει  εφόσον υπάρξει και ανάλογη ανταπόκριση από όλες τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες.

Ο δρόμος Δένειας - Αστρομερίτη είναι μήκους 19 χιλιομέτρων και αυτή τη στιγμή  προγραμματίζονται οι όροι για τις μελέτες ενώ τον Μάρτιο του 2020 θα προκηρυχθούν οι προσφορές για τη μελέτη.

 Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα μιλώντας στο Newsbomb ανέφερε ότι θα ενημερωθούμε από τους αρμόδιους για την πορεία υλοποίησης του έργου. Θα ζητήσουμε λεπτομέρειες για ένα έργο το οποίο χρονολογείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ελπίζουμε να υπάρξουν εξελίξεις, ώστε το έργο που ταλαιπωρεί χιλιάδες να υλοποιηθεί».