ΒΙΝΤΕΟ: Η μάχη πρόωρων νεογνών στο Μακάρειο - Γονείς ξεδιπλώνουν ιστορίες ζωής

ΒΙΝΤΕΟ: Η μάχη πρόωρων νεογνών στο Μακάρειο - Γονείς ξεδιπλώνουν ιστορίες ζωής

Η κάμερα του Newsbomb στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Μακάρειου Νοσοκομείου-''Δεν δεχόμουν ότι δεν είχαν πολλές πιθανότητες για να ζήσουν''

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Άντρη Θρασυβούλου

ΚΑΜΕΡΑ: Νικόλας Λοΐζου / Κωνσταντίνος Χρίστου

ΜΟΝΤΑΖ: Νάταλη Κονιαλιάν

''Κάποιες φορές είναι αρκετό αν το μόνο πράγμα που κάνατε σήμερα ήταν να αναπνεύσετε...''

Τα συναισθήματα, έντονα. Ανάμεικτα με θαυμασμό, συγκίνηση και ελπίδα γι' αυτά τα μικρά θαύματα που συναντήσαμε στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Εκεί, στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), όπου πρόωρα νεογνά δίνουν τη δική τους μάχη. Συνοδοιπόροι στον αγώνα τους, γιατροί, νοσηλευτές και φυσικά οι γονείς τους που βρίσκονται στο πλευρό τους καθημερινά προσπαθώντας με τον δικό τους τρόπο να τα στηρίξουν με στόχο να επιστρέψουν στην θαλπωρή του σπιτιού τους. 

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Η κάμερα του Newsbomb, βρέθηκε στη Μονάδα και μίλησε με την Βοηθό Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδίατρο/Εντατικολόγο Νεογνών στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Μακάρειου Νοσοκομείου, Θάλεια Παπαδούρη και με γονείς οι οποίοι έδωσαν τη δική τους μάχη με τα παιδιά τους κουβαλώντας ο καθένας απ' αυτούς τη δική του ιστορία.

Η Λίλη Κασάρτου, μάνα δίδυμων παιδιών, που γεννήθηκαν πρόωρα (στην 25η εβδομάδα) έδωσαν τον αγώνα τους στο Μακάρειο Νοσοκομείο αλλά δεν τα κατάφεραν να επιβιώσουν, μας ανοίγει την καρδιά της και ξεδιπλώνει την ιστορία της στέλνοντας παράλληλα ηχηρά μηνύματα. Ο Γιώργος ζύγιζε όταν γεννήθηκε 750 γραμμάρια και η Αλίκη 690 γραμμάρια. Πλέον η Λίλη η οποία είναι ένας πολύ δυναμικός άνθρωπος, έχει επικεντρωθεί στο αξιέπαινο έργο του Συνδέσμου ''Θερμοκοιτίδα Αγάπης'', παρέχοντας βοήθεια σε άλλους γονείς πρόωρων νεογνών, ενημερώνοντας για το τι σημαίνει προωρότητα καθώς και στην οικονομική ενίσχυση της Μονάδας με τη διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων.

Ο Μάριος Νεοφύτου και η Νανά Θεολόγου μας εξιστορούν τη δική τους ιστορία. Στην 25η εβδομάδα κύησης, γεννιούνται τα δίδυμα αγοράκια τους. Ζύγιζαν το καθένα 624 και 640 γραμμάρια. Το ένα εκ των δύο κατέληξε έπειτα από μερικές ώρες. Ο μικρός Δημήτριος ήταν το μωράκι που κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Νοσηλεύτηκε στη Μονάδα δίνοντας τον αγώνα του για 150 ημέρες.Έπειτα από πολλές δυσκολίες και τρία χειρουργεία, στις 7 Αυγούστου 2019, επέστρεψε στο σπίτι του στην Πάφο γερός και δυνατός.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Η προωρότητα στην Κύπρο

Πρόωρο θεωρείται το νεογνό το οποίο γεννιέται πριν ολοκληρώσει την 37η εβδομάδα κύησης.

Να σημειωθεί ότι ο μήνας που διανύουμε είναι αφιερωμένος στην Προωρότητα ενώ η Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζεται στις 17 Νοεμβρίου.

Την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό προωρότητας στην Κύπρο ήταν αρκετά υψηλό αγγίζοντας το 15%. Όπως αναφέρει η κ. Θάλεια Παπαδούρη,τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση και πλέον φθάνει μέχρι το 11-11,5%, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Κύπρο στη 13η θέση Παγκοσμίως, κατ’ αναλογία πληθυσμού, όσον αφορά στην προωρότητα.

Στο ρεπορτάζ του Newsbomb η Βοηθός Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδίατρος/Εντατικολόγος Νεογνών στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Μακάρειου Νοσοκομείου, Θάλεια Παπαδούρη απαριθμεί πιθανές αιτίες αλλά και επιπλοκές της προωρότητας. 

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Το ποσοστό επιβίωσης στη Μονάδα του Μακάρειου Νοσοκομείου φθάνει το 98%, ενώ επείγει η ενίσχυση της Μονάδας με σύγχρονα μηχανήματα. 

 Δείτε το ρεπορτάζ: 

*Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Υγείας για την παραχώρηση της άδειας για το ρεπορτάζ στο Μακάρειο και την Πρόεδρο του Συνδέσμου ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΑΓΑΠΗΣ, Έλενα Μαλμηδούρη Χατζηχάννα για την πολύτιμη βοήθεια της.