Θέλουν ειδική Επιτροπή σε δημοτικά και Γυμνάσια για τα περιστατικά εκφοβισμού και βίας

Θέλουν ειδική Επιτροπή σε δημοτικά και Γυμνάσια για τα περιστατικά εκφοβισμού και βίας

Συζητείται στη Βουλή

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας θα βρεθεί την Τετάρτη η πρόταση νόμου που στοχεύει στην έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας σε δημοτικά,Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου.

Ο λόγος για τον Νόμο ‘’O περί Σχολικού Εκφοβισμού και Ενδοσχολικής Βίας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Μέτρα Αντιμετώπισης)’’.
Η θέσπιση του νόμου, του οποίου οι πρόνοιες θα εξειδικευτούν στα πλαίσια έκδοσης σχετικών Κανονισμών, κρίνεται αναγκαία λόγω της ανησυχητικής αύξησης των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας, τα οποία επισύρουν αρνητικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου, που βιώνουν ως θύματα τα φαινόμενα αυτά.

Όπως ανέφερε στο Newsbomb, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, η πρόταση νόμου έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό που υπάρχει στην Κύπρο σε ότι αφορά τα θέματα αυτά. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Επιτροπή θα συστήνεται από το κάθε σχολείο στην αρχή του σχολικού έτους για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας και για τη διερεύνηση σχετικών περιστατικών. 

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν οι Βουλευτές. Κυριάκος Χατζηγιάννης, Αννίτα Δημητρίου, Γιώργος Κάρουλλας και Δημήτρης Δημητρίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και Παύλος Μυλωνάς εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τι προνοεί η πρόταση νόμου

Η Ειδική Επιτροπή σε συνεργασία με το Υπουργείο καταρτίζει σχέδιο δράσης κατά της παραβατικής συμπεριφοράς και ενσωματώνει σ’ αυτό διάφορες δράσεις για την πρόληψη, την διαχείριση και καταστολή περιστατικών σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας.

Στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνονται προγράμματα για την στήριξη και ενδυνάμωση των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου.
Η Ειδική Επιτροπή διερευνά τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ενδοσχολικής βίας με σκοπό την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των περιστατικών αυτών.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Η Ειδική Επιτροπή ετοιμάζει σχετική ενημερωτική έκθεση για τα πιο πάνω περιστατικά την οποία διαβιβάζει άμεσα στο Υπουργείο, ώστε να ληφθούν με βάση το σχέδιο δράσης τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και στήριξη των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου που είναι θύματα τέτοιων περιστατικών.

Η Ειδική Επιτροπή παράλληλα αποφασίζει και τη λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των μαθητών που είναι υπεύθυνοι για την πρόκληση τέτοιων περιστατικών.

Η Ειδική Επιτροπή αν κρίνεται αναγκαίο, σε συνεργασία με το Υπουργείο αποφασίζει την υποβολή των μαθητών που είναι υπεύθυνοι για την πρόσκληση τέτοιων περιστατικών σε θεραπευτικά ή άλλα προγράμματα τα οποία προάγουν τη σωστή κοινωνική συμπεριφορά, τον αλληλοσεβασμό και βελτιώνουν την ψυχική υγεία.