Κατεβάζουν ηλικιωμένους πρόσφυγες με ανυψωτικά μηχανήματα-βίντζια από ορόφους προσφυγικών κατοικιών

Κατεβάζουν ηλικιωμένους πρόσφυγες με ανυψωτικά μηχανήματα-βίντζια από ορόφους προσφυγικών κατοικιών

43 πολυκατοικίες είναι επικίνδυνες για κατοίκηση

Του Στέλιου Ξιουρή

Η διαχρονική αναλγησία του κράτους και των υπηρεσιών του αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες, αφού σε κάποιες εκ των περιπτώσεων ηλικιωμένοι κατεβάζονται από τα διαμερίσματα προσφυγικών πολυκατοικιών με ανυψωτικά μηχανήματα και ενίοτε με την χρησιμοποίηση της πλατφόρμας και ειδικών μηχανημάτων - αναβατορίων της Πυροσβεστικής, αφού δεν υπάρχουν ανελκυστήρες στους παμπάλαιους οικισμούς που στοίβαξαν τους βασανισμένους και πονεμένους αυτούς ανθρώπους.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Η μετακίνηση ανθρώπων με αντίστοιχο τρόπο , όπως τις πολυθρόνες, ψυγεία και γενικά τον οικιακό εξοπλισμό από διαμερίσματα που βρίσκονται σε ορόφους πολυκατοικιών , παραπέμπει σε αντίστοιχη που γίνεται με όλα τα αντικείμενα. Η κοινωνία που περί άλλων τυρβάζει δεν αφουγκράζεται το βουβό κλάμα αξιοπρεπών ανθρώπων που προσφυγοποιήθηκαν και εν τέλει ξεφτιλίζονται από το ίδιο τους το κράτος.

Το 12% των προσφυγικών πολυκατοικιών, ή 43 πολυκατοικίες, είναι επικίνδυνες, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα στατικά προβλήματα, ή είναι άθλιες, σύμφωνα μελέτη του Τμήματος Πολεοδομίας.

Η κατάσταση κρίνεται ιδιαιτέρως προβληματική μετά και τις πρόσφατες πλημμύρες, αφού πολλά σπίτια έχουν διαρροές νερού, λόγω κακής μόνωσης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής που ολοκλήρωσε σχετική συνεδρία πριν από λίγο, ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα ληφθούν αποφάσεις, είτε για αναδόμηση των προσφυγικών πολυκατοικιών, είτε για μετακίνηση των προσφύγων σε άλλα σπίτια.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Τμήματος Πολεοδομίας:

  • Ελέγχθηκαν 358 πολυκατοικίες
  • Το 45% βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση
  • Το 43% σε μέτρια κατάσταση
  •  Και το 12% κρίθηκε ως προβληματική

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η εγκατάσταση ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες. Αποτέλεσμα είναι ηλικιωμένοι πρόσφυγες, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα διαμερίσματα τους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης χαρακτήρισε απάνθρωπο το φαινόμενο, ηλικιωμένοι άνθρωποι, να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα διαμερίσματα τους.