Εξετάσεις τετραμήνων: Αποφασίζουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί για απεργίες - Η απόφαση των μαθητών

Εξετάσεις τετραμήνων: Αποφασίζουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί για απεργίες - Η απόφαση των μαθητών

Σήμερα το δημοψήφισμα

Σήμερα προσέρχονται στις κάλπες για το δημοψήφισμα της ΟΕΛΜΕΚ οι εκπαιδευτικοί ώστε να τοποθετηθούν σχετικά με τη διεξαγωγή απεργιών τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων.

Η ΟΕΛΜΕΚ και συγκεκριμένα το Κεντρικό Διοικητικό δεν έχει δώσει καμία γραμμή ή κατεύθυνση για το πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί αλλά να ζυγίσουν όλα τα δεδομένα και να αποφασίσουν'', είχε σημειώσει στο Newsbomb ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθορίσει τα επόμενα βήματα των εκπαιδευτικών. Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ θα συνέλθει αργότερα και θα λάβει αποφάσεις ανάλογα με το που θα καταλήξει η ψηφοφορία. Πάντως εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι μια θετική έκβαση με φόντο την απόφαση για απεργίες, φαντάζει απομακρυσμένη καθώς κινήσεις φαίνεται ότι τάσσονται κατά των απεργιών.

Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται ότι υπάρχει έτοιμο Plan B για το ενδεχόμενο απόφασης απεργιών από τους εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Το ψηφοδέλτιο της ΟΕΛΜΕΚ:

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

ΠΣΕΜ: Αποχή από τα μαθήματα 

Την ίδια ώρα, οι οργανωμένοι μαθητές αποφάσισαν την Κυριακή, αποχή από τα μαθήματα  την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, την 3η και 4η περίοδο.

Η ΠΣΕΜ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δεν καταθέσει άμεσα στη Βουλή την τροποποίηση της νομοθεσίας και την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, θα προχωρήσουν σε ακόμη πιο δυναμικά μέτρα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

«Ως ΠΣΕΜ, παρατηρώντας την αφόρητη κατάσταση και πίεση που υπάρχει στα σχολεία με την εφαρμογή του μέτρου των εξετάσεων ανά τετράμηνο αποφασίσαμε να πάρουμε μέτρα», τονίζει η οργάνωση.

« Το μαθητικό κίνημα προειδοποιεί από το 2016 για τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει το μέτρο των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Η ύλη δεν μπορεί να καλυφτεί ενώ όλη η αξιολόγηση περιστρέφεται γύρω από την προετοιμασία μας για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, δίνοντας λίγη ως καθόλου σημασία στα μη εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και σε τρόπους εναλλακτικής αξιολόγησης. Η πολυδιαφημιζόμενη μείωση της πίεσης σε μαθητές και καθηγητές μέσω της μείωσης των διαγωνισμάτων δεν έχει γίνει καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα οι μαθητές έχουν σχεδόν κάθε μέρα γραπτή αξιολόγηση».

 Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Οκτωβρίου το αρμόδιο Υπουργείο είχε προχωρήσει και εκδόσει νέα εγκύκλιο σχετικά με τις εξετάσεις τετραμήνων.

Τι ισχύει μέχρι τώρα:

Α. ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (60%):

(i) Συμμετοχή του/της μαθητή/τριας στην τάξη ή/και στο εργαστήριο

(ii) Κατ’ οίκον εργασία. Τα σημεία (i) και (ii) θα έχουν βαρύτητα 50%. Νοείται ότι ο/η εκπαιδευτικός λαμβάνει σοβαρά υπόψη την επίδοση των μαθητών/τριών και στα δύο σημεία.

(iii) Εικοσάλεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση (προειδοποιημένη) ή μια βαθμολογητέα ατομική ή ομαδική μελέτη-project (δημιουργική εργασία), η οποία θα έχει βαρύτητα 10%.

(iv) Δραστηριότητες διάκρισης, εκτός αίθουσας διδασκαλίας, που σχετίζονται με το συγκεκριμένο μάθημα, ή/και εθελοντική εργασία αξιολογούνται με 5%, το οποίο λειτουργεί ως μοριοδότηση επί της προφορικής επίδοσης.

Επεξήγηση: Το ποσοστό αυτό θα μπορεί να παρέχεται από τον/την εκπαιδευτικό, εάν αποδεδειγμένα διαπιστωθεί ότι ο/η μαθητής/τρια έχει να παρουσιάσει ανάλογη δράση και δεν καλύπτει το 60% της προφορικής επίδοσης στους τομείς (i), (ii) και (iii). Β. ΓΡΑΠΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (40%):

1. Για τα εξεταζόμενα μαθήματα η γραπτή αξιολόγηση, περιλαμβάνει: (i) ένα κεντρικό ενενηντάλεπτο (90΄) δοκίμιο αξιολόγησης, με υποχρέωση παροχής των απαιτούμενων διευκολύνσεων για τους/τις μαθητές/τριες που δικαιούνται, όπως ορίζονται από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο θα έχει βαρύτητα 30%. Για το μάθημα των Νέων Ελληνικών και τα μαθήματα γλωσσών η διάρκεια του κεντρικού δοκιμίου αξιολόγησης θα είναι εκατό τριάντα πέντε (135΄) λεπτά. (ii) μια γραπτή προειδοποιημένη άσκηση διάρκειας μέχρι σαράντα πέντε (45΄) λεπτά, με υποχρέωση παροχής των απαιτούμενων διευκολύνσεων για τους/τις μαθητές/τριες που δικαιούνται, όπως ορίζονται από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η οποία θα έχει βαρύτητα 10%.

2. Για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα η γραπτή αξιολόγηση, περιλαμβάνει: Ένα μόνο προειδοποιημένο σαρανταπεντάλεπτο (45΄) γραπτό διαγώνισμα ανά Τετράμηνο. Στα μη εξεταζόμενα μαθήματα οι μαθητές/τριες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα για βελτίωση βαθμού διαγωνίσματος Τετραμήνου.

3. Διευκρινίζεται ότι για τα μαθήματα της Φυσικής Αγωγής, της Τέχνης, της Μουσικής και των άλλων μαθημάτων ειδικού χαρακτήρα, έχουν γίνει ειδικές ρυθμίσεις από τους ΕΜΕ ειδικοτήτων.