Η ζωή μου στη φυλακή: Μια Κύπρια αφηγείται στο Νewsbomb – «Ήμουν ζωντανή νεκρή»

Η ζωή μου στη φυλακή: Μια Κύπρια αφηγείται στο Νewsbomb – «Ήμουν ζωντανή νεκρή»

«Μια κόλαση η φυλακή αλλά μεγαλύτερη κόλαση η ποινική διαδικασία, η δίκη, η αναμονή, η αγωνία, η ντροπή.»

Της Μύριας Γεωργίου

Η φυλακή είναι ένας χώρος στον οποίο ο άνθρωπος χάνει τις πλείστες ελευθερίες του υπό την επίβλεψη του κράτους. Στο μυαλό μας ίσως έχουμε την ιδέα πως η φυλακή είναι ένας τρόπος τιμωρίας των ανθρώπων που έχουν διαπράξει αδικήματα. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως είναι η ζωή όταν κλείσει η καγκελόπορτα των φυλακών;

«Άνοιξε η πύλη , αυτός ο ήχος δεν θα φύγει ποτέ από τα αυτιά μου.. που ανοίγει και κλείνει , τον ακούω συνέχεια…»

Μια Κύπρια που έζησε για ένα χρόνο στις κεντρικές φυλακές της Κύπρου, αφηγείται στο Νewsbomb την ιστορία της ζωής της. Η ίδια επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της. Για σκοπούς διατήρησης των προσωπικών της δεδομένων δεν αναφέρεται ο ακριβής λόγος για τον οποίο έχει καταδικαστεί. Πρόκειται για οικονομικής φύσεως υπόθεση.

Μέσα από τις συγκλονιστικές περιγραφές της δημιουργούνται εικόνες και ερωτήματα στο μυαλό μας.

Image result for φυλακη

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι αυτό συνέβαινε σε μένα, ότι αυτή με τις χειροπέδες στην κλούβα για τον δρόμο προς την φυλακή ήμουν εγώ.»

Ποιά ήταν τα συναισθήματα, η είσοδος στις κεντρικές φυλακές, η αντίδραση από τα αγαπημένα της πρόσωπα και ιστορίες που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

«Μέτρησα ανθρώπους, φιλίες, ξεσκάρτεψε η ζωή μου , πετάχτηκαν τα σκουπίδια , έμειναν δίπλα μου λίγοι , μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού… »

Τι «άφησε» πίσω της και τι «κουβάλησε» μαζί της κατά την έξοδο την μέρα αποφυλάκισης της και το μετά.

Image result for κεντρικεσ φυλακεσ

Πόσο καιρό ήσουν στη φυλακή ;

Μου επιβλήθηκε από το Δικαστήριο  ποινή 18 μήνες φυλάκισης  . Με την χάρη που μου δόθηκε από τις φυλακές έκανα 14 ½ μήνες.

Πως ένιωσες όταν καταδικάστηκες ; Ποια ήταν τα συναισθήματα σου ;

Παράξενα τα συναισθήματα που με διακατείχαν κατά την ώρα της απαγγελίας της απόφασης , από την μια , ένοιωθα λύτρωση , τελείωσε το μαρτύριο της αναμονής , δεν είναι ότι πιο εύκολο η ποινική δίκη , έχει αγωνία , μεγάλη , δεν αντέχεται αυτό , ειδικά εάν είσαι ένας άνθρωπος που δεν μπαινοβγαίνει στα δικαστήρια , που είσαι νομοταγής , που σέβεσαι τους νόμους και τους κανονισμούς. 

Στη  δική μου περίπτωση , ούτε παράνομο πάρκινγκ δεν έκανα ποτέ στη ζωή μου για να καταλάβεις . Το πως βρέθηκα  σε αυτή την θέση είναι μεγάλη κουβέντα θα την πούμε άλλη φορά . Λύτρωση και γιατί ήρθα αντιμέτωπη με τους φόβους μου , τους φόβους σχετικά με τις συνέπειες , τα αποτελέσματα , της απόφασης , της καταδίκης, της ποινής .  

Τι θα πει ο κόσμος , τι θα γραφτεί στις εφημερίδες , η μάνα μου πως θα το αντιμετωπίσει , σημείωσε ότι δεν το γνώριζε , δεν της είχα πει τίποτα , δεν θα το άντεχε , θα την σκότωναν . Τα παιδιά μου ; πως θα το βίωναν ; ανήλικα τότε , τα είχα προετοιμάσει , γνώριζαν , γνώριζαν τα πάντα , ήταν παιδιά όμως και καμιά προετοιμασία δεν είναι ποτέ αρκετή για κάτι τέτοιο , το οικονομικό , πως θα ζούσαν , το μπούλιγκ που θα δεχόντουσαν ότι πήγε η μάνα τους φυλακή , δεν γνώριζε ο κόσμος το γιατί , ευτυχώς δεν γράφτηκε όνομα στις εφημερίδες , αν και φωτογραφιζόμουν  .

Μια κόλαση η φυλακή αλλά μεγαλύτερη κόλαση η ποινική διαδικασία , η δίκη , η αναμονή , η αγωνία .  Ντροπή .  Εκείνη τη στιγμή τελείωσε η ζωή μου , ότι ακολουθεί είναι η ζωή μιας άλλης , της τάδε που πήγε φυλακή … ζωντανή νεκρή  , ζόμπι , δεν θα το άντεχα αλλιώς , δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι αυτό συνέβαινε σε μένα ότι αυτή με τις χειροπέδες στην κλούβα για τον δρόμο προς την φυλακή ήμουν εγώ .

Image result for κεντρικεσ φυλακεσ

Η είσοδος στις φυλακές

Άνοιξε η πύλη , αυτός ο ήχος δεν θα φύγει ποτέ από τα αυτιά μου , που ανοίγει και κλείνει , τον ακούω συνέχεια . Ακολουθεί η παραλαβή , σωματική έρευνα , πλήρης εξευτελισμός του ανθρώπου . Αναγκαία φυσικά για λόγους ασφαλείας . Ακολούθως σε ένα άλλο γραφείο , εκεί παίρνεις  ένα νούμερο , εκεί σταματάς να έχεις όνομα , γίνεσαι ένα νούμερο …και μετά στην πτέρυγα , πτέρυγα 3 , η πτέρυγα των γυναικών , με μια πετσέτα παραμάσχαλα και ένα ζευγάρι σεντόνια , μια οδοντόβουρτσα και σαμπουάν .

Μια αυλή , μεγάλη αρκετά και γύρω κάποια δωμάτια , κοιτώνες , κελιά , δεν μ αρέσει να τα αποκαλώ κελιά , κοιτώνες , λουλούδια , δέντρα , κάποια παγκάκια , σκέφτομαι τυχεροί όσοι ήμαστε στις κυπριακές φυλακές τουλάχιστον έχουμε  αυλή και την απολαμβάνουμε , βλέπουμε ουρανό , ήλιο , φως .

Περιμένουν οι υπόλοιπες που είναι ήδη εκεί να δουν την καινούρια , είναι Κύπρια ; πόσο χρονών είναι ; γιατί μπήκε φυλακή .

Εκεί η κάθε μια με την ιστορία της , οι περισσότερες ξένες όμως , διακρίσεις δεν υπάρχουν , είναι όλες το ίδιο , απλά φυλακισμένες .

antidrastiki katathlipsi 1200x600

Τα συναισθήματα

Ήθελα να πεθάνω να μην υπάρχω , δεν άντεχα αυτό το κακό που έκανα στα παιδιά μου , στη μάνα μου , στους ανθρώπους που με αγαπούσαν , δεν άντεχα να νοιώθω ότι νοιώθουν ντροπή , δεν τους άξιζε αυτό . Παρακαλούσα τον Θεό γι αυτό αλλά δεν μ ΄άκουγε και τα έβαλα μαζί του και αφού δεν μπορούσα να πεθάνω έπρεπε να το αντιμετωπίσω , έθεσα σε καταστολή τις αισθήσεις μου , έπαψα να ακούω , να μιλώ , να νοιώθω , ζωντανή νεκρή .

Την πρώτη μέρα την έβγαλα έξω στην αυλή καθισμένη σε μια καρέκλα , τυχερή που την βρήκα , είχε και ένα τραπέζι και εκεί έβγαλα όλη μου την ποινή .

Πως το αντιμετώπισαν τα αγαπημένα σου πρόσωπα ;

Δεν ξέρω που βρήκαν την δύναμη και το άντεξαν , μιλάμε για μια μάνα ηλικιωμένη , για μια γυναίκα γεμάτη αξιοπρέπεια , που στάθηκε δίπλα στα εγγόνια της και σε μένα βράχος , με την πενιχρή σύνταξη της μας ζούσε όλους και τα παιδιά και εμένα . Μην μείνω από τσιγάρα εκεί μέσα η έγνοια της , δεν θα το άντεχα . Δεν περίμενα να έρθει καν να με δει , όταν το άκουσε , αυτή ήταν η πρώτη της αντίδραση δεν θέλω ούτε να την ξέρω μετά ξέσπασε σε κλάματα , χτυπιόταν δεν είναι δυνατό να συνέβηκε  αυτό στην κόρη μου έλεγε . Ντρεπόταν από τον κόσμο , δεν μου το είπε ποτέ , το ξέρω , το έβλεπα στο βλέμμα της , στο πρόσωπο της .

Η πιο μεγάλη κόρη στάθηκε σαν μάνα και αδελφή δίπλα στην μικρή , δύσκολη η ηλικία της μικρής , εφηβεία , έλεγαν σε όλους ότι είχα πάει στο εξωτερικό , αυτό νομίζω τα λέει όλα . Τους πρώτους μήνες είχαν κακές επιδόσεις στα σχολεία τους κινδύνεψαν να χάσουν και την χρονιά , πείσμωσαν μετά , το έριξαν στο διάβασμα και αρίστευσαν .

 Είμαι πολύ περήφανη για αυτή τους την δύναμη που τον πόνο τους τον χρησιμοποίησαν δημιουργικά , πείσμωσαν να τα καταφέρουν για να είμαι εγώ περήφανη για αυτές για να μου δίνουν χαρά και ελπίδα ότι τίποτα δεν τελείωσε μια μπόρα και θα περάσει και όλα θα γίνουν ξανά όπως ήταν .

Image result for κεντρικεσ φυλακεσ

Το πρώτο βράδυ στο κελί

Το πρώτο βράδυ δεν μπόρεσα να κοιμηθώ , ένας κοιτώνας με πολλά κρεβάτια κουκέτες , πάνω κάτω , με στρώμα αυτό από τα κρεβατάκια της θάλασσας , φυσικά δεν ήταν αυτός ο λόγος που δεν κοιμήθηκα . Ούτε φόβο ένοιωθα , από τις συγκρατούμενες , δεν υπάρχει αυτό στη γυναικεία πτέρυγα .

Έπαιρνα αντικαταθλιπτικά και χάπια για να μπορώ να κοιμηθώ , τα έπαιρνα από πριν . ήθελα να μπορούσα να κοιμηθώ και να μην ξυπνήσω παρά μονάχα όταν έρθει η ώρα να φύγω από εκεί μέσα . Όχι δεν ήταν οι συνθήκες κακές , ήταν ανεκτές και το προσωπικό , οι δεσμοφύλακες όλες ευγενικές , μας αντιμετώπιζαν πάρα πολύ καλά . 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Πως σου συμπεριφέρονταν στην φυλακή ; Το προσωπικό ήταν ευγενικό;

Φάνηκα τυχερή , λίγους μήνες μετά την καταδίκη μου άλλαξε η διεύθυνση , διορίστηκε η κα Άννα Αριστοτέλους , εξαιρετική , ξέρει να κάνει την δουλειά η οποία της ανατέθηκε σωστά . Βλέπει στα μάτια τους καταδίκους , δεν φοβάται μην λερωθεί αν την αγγίξουν ή αν την δουν στα μάτια . Άλλαξαν αρκετά οι συνθήκες , νέος αέρας στις φυλακές .

Επιτράπηκε καταρχήν η καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία , το πιο σημαντικό για μένα . Δεν είναι δυνατό να μην μπορείς να επικοινωνείς κάθε μέρα με την οικογένεια σου , απαράδεκτο , πως θα κρατηθεί ενωμένη  η οικογένεια ; με ένα 5λέπτο τηλεφώνημα κάθε 3 μέρες ; και αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων , εξίσου σημαντικό .

Κατάργησε επίσης εκείνον τον πάγκο με το διαχωριστικό στο επισκεπτήριο , έβαλε τραπεζάκια , καρέκλες , μπορούσες να αγκαλιάσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα , δεν ήταν μόνο για εμάς άσχημο αλλά και για όσους μας επισκέπτονταν . Έγιναν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες , πιο αξιοπρεπείς .

Image result for κεντρικεσ φυλακεσ εσωτερικο

Έκανες φιλίες ;

Εγώ προσωπικά έκανα φιλίες , φιλίες που κρατάνε μέχρι σήμερα , ιερές .

Δεν είχα πρόβλημα ούτε με κρατούμενες ούτε με το προσωπικό , ήταν όλες ιδιαίτερα ευγενικές μαζί μου και φιλικές .

Πως περνούσες το χρόνο σου στην φυλακή ; Τι δραστηριότητες υπήρχαν ;

Υπάρχουν πολλά πράγματα με τα οποία μπορείς να καταπιαστείς για να περνά ο χρόνος σου αλλά και να μαθαίνεις , να περνάς δημιουργικά , υπάρχει σχολείο , μαθήματα αγγλικών , τέχνης , για κοσμήματα , για πλέξιμο , αγγειοπλαστική , άθληση , χοροί , θέατρο  Εξαρτάται από τον καθένα , δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση , εγώ δυστυχώς δεν συμμετείχα σε καμιά δραστηριότητα , είπαμε είχα επιλέξει από την αρχή να με βάλω σε καταστολή .

Εγώ δούλευα μέχρι το μεσημέρι στο βιβλιοδετείο , έτσι περνούσε η μέρα μέχρι το μεσημέρι και μετά στην καρέκλα εκείνη στην αυλή περιμένοντας να έρθει η ώρα να έρθουν τα χάπια και στις 8 45 να μας κλείσουν στα δωμάτια . Δεν έβλεπα ούτε τηλεόραση ούτε τίποτα .

Ο χρόνος δεν κυλά με τίποτα … λες και το ρολόι σταματά εκεί μέσα

Αν δεν χάσεις την ελευθερία σου δεν μπορείς να το καταλάβεις όσα και αν σου πω ότι και αν σου περιγράψω , είναι κάτι που δεν το εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου . Δεν πρέπει κανένας να κατακρίνει και να κρίνει , ο κάθε ένας μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη θέση .

Όλες οι μέρες εκεί είναι οι ίδιες , όλες οι νύχτες είναι οι ίδιες

Image result for κεντρικεσ φυλακεσ

Μπορείς να μας περιγράψεις πως ήταν μια μέρα στη φυλακή ; 

Η μέρα ξεκινούσε στις 7 το πρωί , ξύπνημα , καθαριότητα , πρόγευμα μέχρι τις 8 30 όλα έπρεπε να είχαν τελειώσει , αν δούλευες πήγαινες στη δουλειά σου αν όχι καθόσουν εκεί ή λάμβανες μέρος στις δραστηριότητες , γύρω στις 12 30 το μεσημεριανό και στις 5 το βραδινό , 8 45 σε έκλειναν στα δωμάτια για ύπνο .

Μιλάμε για το 2014 με 2015 , έχουν κάνει νέα πτέρυγα γυναικών τώρα , δεν ξέρω πόσο διαφορετικά κι αν είναι σήμερα τα πράγματα , νομίζω ότι είναι 2 σε κάθε δωμάτιο , δεν είμαι σίγουρη όμως .

Υπάρχει κάποιο περιστατικό που σου έμεινε στο μυαλό και δεν θα το ξεχάσεις ;

Θυμάμαι μια βαρυποινίτισσα την Περέρα μου , όταν ήταν η μέρα μου να καθαρίσω το δωμάτιο μας ερχόταν και μου έπαιρνε από τα χέρια την σκούπα και τα πανιά και μου έλεγε όχι εσύ , πήγαινε να πιεις τον καφέ σου θα τα κάνω εγώ. Ένοιωθα πολύ άσχημα και της έλεγα Περέρα μου εδώ εγώ και εσύ είμαστε ίσες , πρέπει να τα κάνω εγώ , δεν δεχόταν με τίποτα , μου τα άρπαζε από τα χέρια.

Απόκτησα και άλλη μια κόρη εκεί μέσα , την κόρη της ψυχής μου , μια μικρή που είχε καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση για ναρκωτικά , έγινα η μάνα της , έγινε η κόρη μου , να αντέξουμε και οι δύο , είχε η μια την άλλη να την προσέχει

Δεν υπήρχαν εντάσεις , ίσως κάποιες μικροπαρεξηγήσεις , ήταν ήρεμα τα πράγματα γενικά .  

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Πόσες φορές τη βδομάδα έβλεπες τα αγαπημένα σου άτομα ; Πως ένιωθες 

Μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον είχα επισκεπτήριο , ερχόντουσαν τα παιδιά , η μάνα μου , οι φίλες μου. Δεν ήθελα να έρχονται να σου πω την αλήθεια , δεν ήθελα να ζουν εκείνη την διαδικασία που περνά κάποιος για να περάσει στο επισκεπτήριο , τον έλεγχο , είναι άσχημη εμπειρία . Ερχόντουσαν όμως , δεν με άκουγαν , δεν ήθελα και να με βλέπουν σε εκείνη την κατάσταση γι αυτό και αρνήθηκα οποιεσδήποτε άλλες επισκέψεις από φίλους που θέλησαν να έρθουν .

Related image

Η ημέρα της αποφυλάκισης

Περίμενα την μέρα να έρθει και όταν ήρθε δεν ήμουν έτοιμη να φύγω , μου είχαν φωνάξει να ετοιμαστώ , πρωί-πρωί , ζήτησα λίγο χρόνο να πιω τον καφέ μου , να αποχαιρετήσω τις κοπέλες , την κόρη της ψυχής μου  που έμενε πίσω μου . 14 ½ μήνες φανταζόμουν την μέρα αυτή αλλιώς , να είμαι χαρούμενη , να πετάω , να φύγω τρέχοντας .

Δεν ήταν καθόλου έτσι όμως , ένοιωθα μεγαλύτερο φόβο από ότι  την μέρα που μπήκα , μεγαλύτερη ντροπή , ένοιωθα μολυσμένη , δεν ήθελα να μολύνω τους δικούς μου ανθρώπους , το στίγμα , του φυλακισμένου .

Πως ήταν τα πράγματα όταν αποφυλακίστηκες ;

Δεν ξεπερνιέται ποτέ αυτό , ποτέ , το κολλάς για όλη σου τη ζωή . Ξέσπασα σε λυγμούς , ήξερα μέσα μου πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα , δεν είχα λεφτά , ένοιωθα άχρηστη , μοναδική μου περιουσία πια , τα μεροκάματα μου από την φυλακή , 300 και κάτι ευρώ , δεν ήθελα να γίνω περαιτέρω βάρος στη μάνα μου , στην οικογένεια μου , να ταΐζει και μένα .

Δεν ήθελα να πηγαίνω πουθενά , δεν ήθελα να βγαίνω έξω από το σπίτι , ένοιωθα ότι όλοι με κοιτούσαν , ότι όλοι ήξεραν , ακόμα το νοιώθω .

Ήταν εύκολο να βρείς δουλειά ξανά ;

Για δουλειά ούτε λόγος , ποιος να με προσλάβει , υπέγραφα άνεργη και δεν μου βρήκαν καμία δουλειά , μου έδωσε την ευκαιρία μετά από τόσο καιρό ένας φίλος να κάνω μια νέα αρχή , αν δεν ήταν αυτός δεν θα τα κατάφερνα .

Παλεύω να τα καταφέρω για χάρη αυτών που στάθηκαν δίπλα μου που πιστεύουν σε μένα , η αγάπη τους είναι η δύναμη μου και η πίστη μου στον Θεό . Γνώρισα μέσα σε όλα αυτά τον Θεό και τον αγάπησα και έμαθα να τον εμπιστεύομαι , ξέρω πια πως αυτός ξέρει καλύτερα από μένα και όλο αυτό είχε τον λόγο του για να μου συμβεί.

Image result for ελευθερια

Πιστεύεις ότι σε έχει σημαδέψει αυτή η εμπειρία ;

Άλλαξε η ζωή μου , τίποτα δεν είναι το ίδιο , δεν εμπιστεύομαι κανέναν πια , στη ζωή μου δεν χωράνε πολλοί , απολαμβάνω ότι σημαίνει να έχεις την ελευθερία σου

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ήχο από τα κλειδιά που έκλειναν οι πόρτες …

Πάντα θα βλέπω εφιάλτες

Πάντα θα έχω κλειστοφοβία

Πάντα θα παθαίνω κρίσεις πανικού

Πάντα θα έχω θλίψη και μελαγχολία

Πάντα θα νοιώθω το αίσθημα της απόρριψης, της μη αποδοχής

Πάντα θα νοιώθω ντροπή

Τα έχω αποδεχτεί ότι θα με συνοδεύουν από εδώ και πέρα στη ζωή μου και προσπαθώ να αντέχω και να παλεύω να κρατιέμαι όρθια με όση αξιοπρέπεια μου απόμεινε .

Related image

Ο θετικός αντίκτυπος

Μια θετική συνέπεια της φυλάκισης λοιπόν , βλέποντας τα σήμερα , την ωριμότητα , την σοφία , τις αρχές τους , την πίστη τους , στις σχέσεις τους με τους ανθρώπους , θα πω ότι άξιζε τον κόπο , πήραν μαθήματα , οδηγίες χρήσης της ζωής , και γω μαζί .

 Μέτρησα ανθρώπους, φιλίες, ξεσκάρτεψε η ζωή μου , πετάχτηκαν τα σκουπίδια , έμειναν δίπλα μου λίγοι , μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού , αγνοί άνθρωποι , αληθινοί , που με αγάπησαν αληθινά και δεν ήθελαν τίποτε από εμένα , μόνο να είμαι καλά , κάτι που δεν υπήρχε πριν στην ζωή μου .

Νοιώθω ευγνωμοσύνη σήμερα για αυτό που μου έχει συμβεί , νοιώθω ευλογία που έχω δίπλα μου αληθινούς ανθρώπους , και στο ξαναλέω , άξιζε τον κόπο ναι . ήμουν περικυκλωμένη από βαμπίρ , μου έπιναν το αίμα , και σε αυτή τη κόλαση , χάθηκαν , πήγαν στο καλό .