Υπ. Εργασίας: Προτεραιότητα η εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης της τρίτης ηλικίας

 Υπ. Εργασίας: Προτεραιότητα η εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης της τρίτης ηλικίας

Τι δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου

Προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή προγραμμάτων για στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ιδιαίτερα της τρίτης ηλικίας, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Σε χαιρετισμό της στην Βουλή των Γερόντων, τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Χρίστος Μαληκκίδης και μεταδίδει το ΓΤΠ, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο «θέτει πάντα σε υψηλή  προτεραιότητα την εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ιδιαίτερα της τρίτης ηλικίας».

 Είναι για το λόγο αυτό,  πρόσθεσε, «που στηρίζουμε τη δημιουργία δομών φροντίδας και κοινωνικοποίησης των ηλικιωμένων στις οποίες παρέχουμε οικονομική ενίσχυση μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται  οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας».

 Ενημέρωσε συγκεκριμένα ότι στα πλαίσια του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων, δίδεται ετήσια οικονομική ενίσχυση, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας των ηλικιωμένων είτε σε 24ωρη βάση, είτε για διημερεύουσα φροντίδα, ή για κατ’ οίκον φροντίδα.

Το 2018, είπε, «62 τέτοια προγράμματα που εξυπηρετούν περίπου 2.000 ηλικιωμένους, έλαβαν συνολική κρατική ενίσχυση πέραν του  €1.380.000, ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 17% του συνολικού ποσού, που δόθηκε για επιχορήγηση όλων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας παγκύπρια».

Για το 2019, πρόσθεσε, οι κρατικές ενισχύσεις είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Ήδη, σημείωσε, πολλοί φορείς έχουν λάβει και αξιοποιήσει τη χορηγία τους.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Η Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο ως ο κατεξοχήν αρμόδιος Φορέας για θέματα κοινωνικής πολιτικής προβαίνει σε σχεδιασμό και εφαρμογή συγκεκριμένων και ουσιαστικών μέτρων, με στόχο την ενίσχυση της ενεργούς γήρανσης, τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και της διαβίωσης τους σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στις σημερινές σύγχρονες απαιτήσεις τους.

Η Κυβέρνηση, είπε, «έχει  θέσει τα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα σε προτεραιότητα».

«Οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από το 2013 και συνεχίζουν να εφαρμόζονται στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των συνταξιούχων, στην ουσιαστική αύξηση των συντάξεων όσων συνταξιούχων έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και στην παροχή ποιοτικών και αναγκαίων υπηρεσιών δωρεάν ή με μειωμένο κόστος για τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ