Υπ.Δικαιοσύνης στο Νewsbomb: «Θα γίνουν μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη ανεξαρτήτως κόστους»

Υπ.Δικαιοσύνης στο Νewsbomb: «Θα γίνουν μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη ανεξαρτήτως κόστους»

Το όραμα του Υπουργού Γ. Σαββίδη -Πότε και από ποιον η Κύπρος δέχθηκε τα εύσημα - Πόσα θα κοστίσουν τα Δικαστήρια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Πάμε πιο κοντά στις πρόνοιες του Συντάγματος με την προωθούμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης στο Newsbomb και τονίζει πως η Κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις της και προχωρεί στην υλοποίησή τους σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους. Βελτιώνουμε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης με σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων, με το όφελος να αντανακλάται στον πολίτη, υπογραμμίζει ο Υπουργός.
 
«Παράδεισος» η Κύπρος στην ανεξαρτησία Δικαιοσύνης»
 
Ερ.: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως παρουσιάζεται να έχει όραμα στον τομέα της Δικαιοσύνης. Μία έννοια που εμπερικλείει πολλές συνιστώσες και που επιδιώκεται μέσω της μεταρρύθμισης που η Κυβέρνηση προωθεί. Εσείς, ως ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, πώς μεταφράζετε το όραμα αυτό και τι αντίκρισμα θα έχει προς τον πολίτη;
 
Είναι όραμα αλλά πρωτίστως είναι δεδηλωμένος στόχος της Κυβέρνησης η δικαστηριακή μεταρρύθμιση. Ένας στόχος ο οποίος δεν παραμένει στα χαρτιά ως θεωρία. Τουναντίον. Οι αποφάσεις από πλευράς Κυβέρνησης έχουν ληφθεί και προχωρούμε ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους, με δεδηλωμένη τη βούληση και την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης, στην οποία πιστεύουμε απόλυτα, διότι η Κύπρος την χρειάζεται απόλυτα.
 
Γιατί η Κύπρος την χρειάζεται απόλυτα; Διότι η ταχύτητα με την οποία απονέμεται σήμερα η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, όχι μόνο δεν μας τιμά αλλά δημιουργεί και αλυσιδωτές επιπτώσεις σε νευραλγικούς τομείς της χώρας: στην κοινωνία, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τις εξωτερικές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Αυτήν λοιπόν την αδυναμία του συστήματος είναι που εργαζόμαστε για να διορθώσουμε. Η οποία είναι παραδεκτή από όλους τους φορείς της Πολιτείας ότι υπάρχει. Βεβαίως αυτό ουδόλως πρέπει να συγχέεται με  την ποιότητα της Δικαιοσύνης που απολαμβάνει η Κύπρος, η οποία πιστεύω ότι παραμένει υψηλά.
 
Μόλις πρόσφατα, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Σισηλιάνος, έδωσε τα εύσημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την υψηλή θέση που η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κατέχει στην Κύπρο, τόσο από τα ίδια τα Δικαστήρια όσο και από τους κρατικούς μηχανισμούς, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως ένα «παράδεισο» σε ό,τι συμβαίνει σε πανευρωπαϊκή κλίμακα αυτή τη στιγμή στο θέμα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
 
Άρα, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, διότι είναι η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων που πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του δικαστικού συστήματος. Καθημερινά ακούμε πολίτες να διαμαρτύρονται για τη βραδεία ταχύτητα που παρατηρείται στην εκδίκαση των υποθέσεων τους. Και έχουν δίκαιο. Άλλωστε, δικαιοσύνη που αργεί, δεν είναι δικαιοσύνη – μια θέση με την οποία συμφωνούμε απόλυτα.
 
Ερ.: Τι εννοούμε όταν μιλάμε για δικαστηριακή μεταρρύθμιση;
 
Όταν μιλάμε για δικαστηριακή μεταρρύθμιση, αναφερόμαστε στη ριζική, στην εκ θεμελίων αναδόμηση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, τουλάχιστον όπως το ξέρουμε σήμερα. Πολλά θα αλλάξουν. Υπάρχει  Επιτροπή Μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων, υπεύθυνη για την προώθηση και υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των άμεσα εμπλεκομένων στη μεταρρύθμιση φορέων, η οποία εργάζεται με ταχείς ρυθμούς και την ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. 
 
 
Με τις αλλαγές που προωθούμε, πάμε πιο κοντά στις πρόνοιες του Συντάγματος, βελτιώνεται ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης, εκκαθαρίζεται ο όγκος των καθυστερήσεων υποθέσεων και εκσυγχρονίζονται οι δομές λειτουργίας και οι διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης, με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος, και την ταχεία εκδίκαση των  υποθέσεων. 
 
Eρ: Αυτό προϋποθέτει σειρά αλλαγών επί των νομοθεσιών. Είναι έτοιμο το Υπουργείο;
 
Οι αλλαγές στη νομοθεσία που πρέπει να γίνουν για να υποστηρίξουν το νέο σύστημα που προωθούμε, ναι, είναι πολλές, διότι η δικαστηριακή μεταρρύθμιση είναι εκ φύσεως θέμα πολύπτυχο. Κατά συνέπεια, απαιτείται και συνταγματική και νομοθετική ρύθμιση, καθώς και συνεχής διαβούλευση και συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως και με τους «φυσικούς» μας εταίρους, δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, και τους λοιπούς εμπλεκόμενους που θα επηρεαστούν από αυτές τις αλλαγές. Επιθυμία και επιδίωξή μου είναι όλοι να καταστούν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας.
 
Οφείλω να σας πω ότι είναι με μεγάλη ικανοποίηση που εισπράττω τη θετικότητά τους για τη μεταρρύθμιση, καθώς και για τις επιμέρους αλλαγές, και θέλω να τους ευχαριστήσω για την ομοθυμία με την οποία όλοι μαζί συνεργαζόμαστε προς τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση  που η Κυβέρνηση προωθεί, με απόλυτο σεβασμό προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης - η οποία είναι ακρογωνιαίος λίθος σε ένα κράτος δικαίου. 
 
Τώρα επί των νομοσχεδίων, έχει ήδη προωθηθεί στη Βουλή το μεγαλύτερο μέρος του νομοθετικού έργου που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης. Τα τελευταία 6 και μισό χρόνια, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής έγινε παραγωγή μεγάλου νομοθετικού έργου από πλευράς του προκατόχου μου και του Υπουργείου, η οποία αποσκοπεί να ενισχύσει το έργο της μεταρρύθμισης.
 
Eρ: Μιλήσατε για ολική αναδόμηση του συστήματος, υποδείξατε τις αδυναμίες και όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν και συνηγορούν στο επιβεβλημένο της μεταρρύθμισης. Τι περιλαμβάνει όμως αυτή η μεταρρύθμιση;
 
Κατ’ αρχάς να σας πω ότι η Κυβέρνηση παρέχει όλη τη στήριξη που οι Δικαστές ζητούν και εργαζόμαστε κατά τρόπον ώστε η Δικαστική Εξουσία να αποκτήσει όλα εκείνα τα εργαλεία, τα οποία θα της επιτρέψουν να επιτελέσει το  έργο που καλείται να επιτελέσει με ταχύτητα.
 
Πέραν από τη σύσταση και λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, τα οποία άρχισαν ήδη να λειτουργούν από το 2016 και το 2019 αντίστοιχα, δημιουργούνται και πρόσθετα νέα Δικαστήρια, όπως είναι το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο, προωθείται η επαναλειτουργία του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η λειτουργία ενός νέου ξεχωριστού Εφετείου. Θεσμοθετείται, μεταξύ άλλων, η εκπαίδευση των Δικαστών επί συνεχούς και τακτικής βάσεως, ενισχύεται και προωθείται ο θεσμός της Διαμεσολάβησης, και προωθείται η αύξηση της κλίμακας  δικαιοδοσίας των Επαρχιακών και των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών.
 
Πρόσθετα, έχει ήδη δρομολογηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο η διαδικασία πρόσληψης 26 νέων Δικαστών για εκδίκαση και εκκαθάριση του όγκου των καθυστερημένων υποθέσεων στην πρωτόδικη δικαιοδοσία και επιπλέον 6 Δικαστών για εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν πιστωτικές διευκολύνσεις και αξιόγραφα, ώστε να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η προσπάθεια κάλυψης των καθυστερημένων υποθέσεων με άμεσα, ορατά αποτελέσματα.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο εκτιμά ότι οι προσλήψεις αυτές θα μπορούν να γίνουν περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Με την έγκριση από τη Βουλή της σύστασης του νέου Εφετείου, θα διοριστούν 16 νέοι Εφέτες και με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπισθεί και ο όγκος των καθυστερημένων εφέσεων. Σε κατοπινό στάδιο, θα ακολουθήσει και η δημιουργία νέων δομών για τη διοίκηση των Δικαστηρίων με Υπηρεσίες που θα υπάγονται στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι οποίες θα χειρίζονται θέματα διοικητικής φύσεως που δεν χρειάζεται να χειρίζονται οι ίδιοι οι Δικαστές. Η μεταρρύθμιση βεβαίως διαλαμβάνει και τις δικονομικές/ δικαστικές διαδικασίες. Ήδη η ευρεία αναθεώρηση και ετοιμασία εντελώς νέων Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας έχει προχωρήσει αρκετά. Πέραν τούτου, θα εισαχθεί η ηλεκτρονική διαχείριση των υποθέσεων στο Δικαστήριο, που είναι πιστεύω καθοριστική προς βελτίωση και επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και της αποδοτικότητας του συστήματος, όπως και η ακουστική καταγραφή πρακτικών συνεδριάσεων Δικαστηρίου.
 
Για πολλά από τα πιο πάνω εκκρεμούν στη Βουλή τα σχετικά, και πολύ σημαντικά νομοσχέδια και, βεβαίως, υπάρχουν και άλλα νομοσχέδια, τα οποία επεξεργαζόμαστε στο Υπουργείο.
 
Εκατομμύρια για την κτηριακή αναβάθμιση
 
Eρ: Προνοείται όμως στους σχεδιασμούς σας και η κτηριακή αναβάθμιση των Δικαστηρίων. Πώς προχωρεί αυτός ο πυλώνας;
 
Ναι, η κτηριακή αναβάθμιση των Δικαστηρίων είναι ένας ακόμη πυλώνας της μεταρρύθμισης. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα κτηριακής αναβάθμισης, κόστους πολλών εκατομμυρίων, για στέγαση των υφιστάμενων και των υπό σύσταση Δικαστηρίων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, που αποτελεί προτεραιότητα, εκτιμάται ότι θα κοστίσει  €70εκ.
 
Η μεταρρύθμιση δεν έχει χρώμα
 
Υπάρχει «Σχέδιο Β’» σε περίπτωση που η Βουλή δεν εγκρίνει τις αλλαγές που προωθούνται ή επιχειρήσει να τροποποιήσει βασικές πρόνοιες τους;
 
Επιτρέψτε μου να αντιστρέψω την ερώτηση. Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, υπάρχει πιστεύετε άλλο περιθώριο που να επιτρέπει να συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση; Είναι γνωστό τοις πάσι ότι υπάρχουν υποθέσεις στα Δικαστήρια που χρονίζουν. Για πόσο πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συνεχίσει; Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί. Για δεκαετίες δεν έγινε καμία αλλαγή στο σύστημα, κανένας εκσυγχρονισμός, με αποτέλεσμα αυτό σήμερα να «βουλιάζει». 
 
Θεωρώ, λοιπόν, πως την παρούσα στιγμή είμαστε σε ένα καίριο σημείο. Έχω ήδη ξεκινήσει επαφές με τα πολιτικά κόμματα όπου ενημερώνω για το όραμα, την έκταση και το εύρος της σκοπούμενης μεταρρύθμισης. Είμαι στη διάθεση όλων για συζήτηση και θα λειτουργήσω επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα η μεταρρύθμιση να λάβει «σάρκα και οστά». Ας μην ξεχνάμε ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει πολιτικό ή κομματικό χρώμα. Ας το δούμε όλοι έτσι κι ας προσπαθήσουμε όλοι, ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται, να αναβαθμίσουμε τη δικαιοσύνη στη χώρα μας.