Υπ. Εργασίας: Έγιναν βήματα για εξάλειψη βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών

Υπ. Εργασίας: Έγιναν βήματα για εξάλειψη βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών

Tι δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου

Η Κύπρος έχει σημειώσει βήματα στη διαμόρφωση πλαισίου πολιτικών και θεσμικών μέτρων, με την υιοθέτηση Εθνικών Σχεδίων Δράσης, που στοχεύουν στην εξάλειψη της βίας, των διακρίσεων και στην προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών σε διάφορους τομείς, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Σε χαιρετισμό της, σε διάλεξη της Γυναικείας Οργάνωσης του ΔΗΣΥ, η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε πως «οι προσπάθειες μας, όσον αφορά ιδιαίτερα την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά και την αντιμετώπισή της, θα συνεχίσουν και όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα».

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

«Η άσκηση βίας και η κακοποίηση αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναγνωρίζονται ως εγκλήματα και τιμωρούνται», είπε, προσθέτοντας πως η Κύπρος σύμφωνα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε τα θύματα της να απολαμβάνουν ίσης προστασίας σε όλα τα κράτη μέλη.

Όπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο καταπολέμησης της βίας ενάντια στις γυναίκες προχώρησε στη θέσπιση νομοθεσίας με τον «Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμο» του 1994 που αντικαταστάθηκε με τον Νόμο του 2000 - 2019, ο οποίος καθορίζει ότι η βία από ένα μέλος της οικογένειας σε άλλο αποτελεί ποινικό αδίκημα.
 
Πρόσθεσε πως για την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας στις 08/11/2017, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το «Εγχειρίδιο Διατμηματικών Διαδικασιών για τη Διαχείριση Περιστατικών Βίας στην Οικογένεια για Παιδιά», το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο διατμηματικής συνεργασίας και περιγράφει τον ρόλο και την αρμοδιότητα της κάθε εμπλεκόμενης Υπηρεσίας στον χειρισμό των θυμάτων βίας. 

Υπενθύμισε πως το 2017 η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) με Νόμο.

Η Σύμβαση, εξήγησε, αποτελεί ένα σημαντικό, δεσμευτικό, διεθνές εργαλείο που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, στην προστασία, στήριξη και ενδυνάμωση των θυμάτων, στην προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας και στην παραδειγματική τιμωρία των θυτών.

Περαιτέρω, ανέφερε η Υπουργός, στα πλαίσια της υλοποίησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», το οποίο θα λειτουργήσει ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τις γυναίκες θύματα βίας, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες, θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη για σκοπούς παροχής κατάλληλης στήριξης στα θύματα και τις οικογένειες τους, με τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα και το συμφέρον των θυμάτων και μελών των οικογενειών τους. 

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Επιπρόσθετα, σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, εγκρίθηκε και λειτουργεί η Ad hoc Υπουργική Επιτροπή υπό τον Συντονισμό της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Υπουργείο Υγείας) για την εποπτεία των ενεργειών για τη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας». 

Περαιτέρω σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2019, μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, δόθηκε η έγκριση από το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι για την υλοποίηση του προγράμματος «Σπίτι της Γυναίκας» στον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, υπό την εποπτεία όλων αρμόδιων Υπηρεσιών (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Αστυνομία, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας).

Λέγοντας πως η εμπορία προσώπων αποτελεί επίσης μία μορφή βίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κ. Αιμιλιανίδου επεσήμανε πως η Κύπρος έχει υπογράψει και κυρώσει με νόμο όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις που αφορούν σε θέματα σωματεμπορίας και άλλες συναφείς παράνομες δραστηριότητες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ