Είκοσι οργανώσεις διαδήλωσαν για τον Ακάμα

Είκοσι οργανώσεις διαδήλωσαν για τον Ακάμα

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας με σύνθημα «Ο Ακάμας, μας αφοράς όλους» πραγματοποίησαν περισσότερες από 20 περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις τόσο της επαρχίας όσο και της υπόλοιπης Κύπρου. Σημείο συγκέντρωσης, ήταν η πλατεία Κένεντυ στο κέντρο της Πάφου, ενώ ακολούθησε συμβολική πορεία μέχρι την Επαρχιακή Διοίκηση όπου και παραδόθηκε σχετικό ψήφισμα στην Έπαρχο.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Ορέστης Μάτσας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής για την προστασία του Ακάμα, ανέφερε πως η σημερινή διαμαρτυρία γίνεται από μια σειρά φορέων, οργανώσεων και κοινωνικών συνόλων και αφορά την «αναποτελεσματικότητα», που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την προστασία του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα.

Βλέπουμε, είπε ο κ. Μάτσας, μια ανεξήγητη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του σχεδίου της προστασίας του Ακάμα, σημειώνοντας πως είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από τρεις μέρες η ΕΕ απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι από την ημερομηνία ένταξής της δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία δικτύων Νατούρα 2000.

Από αυτό συνέχισε, μπορούμε να εξάγουμε πολλά συμπεράσματα για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η εκάστοτε κυβέρνηση τις προστατευόμενες περιοχές.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα που ενέκριναν οι συμμετέχοντες, οι τελευταίες πυρκαγιές στον Ακάμα καταδεικνύουν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την αδυναμία του κράτους να προστατέψει αποτελεσματικά την περιοχή. Τα τρία τελευταία χρόνια είχαν καταγραφεί 80 περίπου κακόβουλες πυρκαγιές εντός και περιμετρικά της Χερσονήσου του Ακάμα, με αποτέλεσμα ο φυσικός πλούτος της περιοχής να συρρικνώνεται εγκληματικά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, προστίθεται, δεν έχει ασκηθεί από τις αρμόδιες αρχές, οποιαδήποτε ποινική δίωξη κατά προσώπων. «Δημιουργούνται, επομένως, εύλογες ανησυχίες ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει καταντήσει παρακολούθημα της υλοποίησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Είναι σαφές, αναφέρεται περαιτέρω, ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση του διαχειριστικού σχεδίου για το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα, τόσο δίνεται το δικαίωμα σε όσους εποφθαλμιούν την εκμετάλλευση της περιοχής, να ασκούν πολιτικές ή άλλες πιέσεις.

Οι περιβαλλοντικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σημειώνουν στο ψήφισμα τους ότι η οικολογική αξία της Χερσονήσου του Ακάμα εκφεύγει των στενών γεωγραφικών ορίων του νησιού μας, αφού αποτελεί περιοχή αξιοσημείωτης βιοποικιλότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Προσθέτουν πως δεν πρόκειται να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, παρακολουθώντας τον περιβαλλοντικό θησαυρό της επαρχίας και της χώρας μας να καταστρέφεται από ανθρώπινα χέρια.

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές καταδεικνύουν σημειώνουν για άλλη μια φορά την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μέσων πυρόσβεσης και την αύξηση της επιτήρησης με την χρήση σύγχρονων μέσων όπως τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και η τηλεμετρία, υποδεικνύουν.

Επιπρόσθετα ζητούν από όλους τους αρμόδιους φορείς και κυρίως από το κράτος τη διεξαγωγή σε βάθος έρευνας για την εξεύρεση των υπαίτιων, εν καιρώ, αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής, αποτελεσματική φύλαξη και πυροπροστασία της περιοχής, άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση του διαχειριστικού σχεδιασμού του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα και επαναφορά των παραμέτρων των προηγούμενων διαχειριστικών σχεδίων του Ακάμα που προνοούσαν ανταλλαγή γης, μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αποζημιώσεις έτσι ώστε ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η προστασία του Ακάμα αλλά και οι ιδιοκτήτες γης.

Συνδιοργανωτές της διαμαρτυρίας ήταν ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας, 100,000 trees in Paphos, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, Οικολογική Κίνηση Κύπρου, ΑΚΤΗ, Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Δημόσιου Κήπου της Πάφου, Ελεύθερη Σκέψη Πάφου, Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ).

Υποστηρικτές ήταν η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), Save Akamas/Save Cyprus, Φυσιολατρικός Πνευματικός Όμιλος Πάφου, Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, Φίλοι του Ακάμα, Επιτροπή Πρασίνου και Καθαριότητας Πάφου, Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, Πολιτιστικός χώρος Τεχνόπολις 20.

Πηγή: ΚΥΠΕ