Υπ. Υγείας: Έτσι θα μειωθούν οι λίστες αναμονής στα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Υπ. Υγείας: Έτσι θα μειωθούν οι λίστες αναμονής στα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Τη συνέχιση του προγράμματος για αύξηση της παραγωγικότητας στα δημόσια νοσηλευτήρια εκτός ωρών εργασίας μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, αποφάσισε τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, η απόφαση αφορά στη συνέχιση του προγράμματος λειτουργίας των Εξωτερικών Ιατρείων και διεξαγωγής χειρουργικών επεμβάσεων εκτός ωρών εργασίας στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, λαμβάνοντας υπόψη την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού ασθενών και την ταυτόχρονη μείωση των λιστών αναμονής σε ορισμένες ειδικότητες, την επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων κατά τις απογευματινές ώρες και τη μέγιστη αξιοποίηση των υποδομών και του εξοπλισμού.

Το πρόγραμμα υλοποιείται ως προσωρινό μέτρο, μετά από εισήγηση του Υπουργού Υγείας, μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των συντεχνιών των δημοσίων ιατρών, προστίθεται. Αναφέρεται ακόμη ότι η εν λόγω πρόταση υιοθετήθηκε τόσο από τον ΟΚΥπΥ όσο και από τις συντεχνίες υπό την προϋπόθεση ότι, εάν ο διάλογος για την παροχή κινήτρων ολοκληρωθεί νωρίτερα, το εν λόγω πρόγραμμα θα αντικατασταθεί από τη νέα συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: Σπάει την σιωπή της η 19χρονη Βρετανίδα: «Οι βιαστές ήταν σαν μια αγέλη λύκων»

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη απόφαση, δήλωσε ότι το σχέδιο πιλοτικών προγραμμάτων για υπερωριακή απασχόληση τα απογεύματα, για αύξηση της παραγωγικότητας στα δημόσια νοσηλευτήρια, λήγει στις 31 Ιανουαρίου και προβλεπόταν αντικατάστασή του από το σχέδιο παροχής κινήτρων που θα είχε συμφωνηθεί μεταξύ των γιατρών του δημοσίου και του ΟΚΥπΥ.

 «Επειδή αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα, είχαμε προτείνει τον περασμένο μήνα και στα δύο μέρη, όπως συνεχιστεί το πρόγραμμα μέχρι τις 31 Μαΐου, οπότε και μπαίνει η 2η φάση του ΓεΣΥ, ή εάν συμφωνήσουν πιο νωρίς -και έχω βάλει χρονοδιαγράμματα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών των γιατρών μέχρι τον Απρίλη-, τότε να τερματιστεί πιο νωρίς» συμπλήρωσε.

 Ο κ. Ιωάννου είπε ότι πρόκειται ένα μέτρο που θα έρθει να αντικαταστήσει την έλλειψη παροχής κινήτρων στους γιατρούς για τις εκτός ωρών εργασίας και αυτό θα ισχύει μέχρι 31 Μαΐου 2020.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις διαδικασίες για την έναρξη της 2ης φάσης του ΓεΣΥ και κληθείς να πει εάν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι υπάρχει αισιοδοξία, όπως υπήρχε και πριν την εφαρμογή της 1ης φάσης για την ένταξη των γιατρών.

 «Μπορεί να μην ξεκινήσουμε με όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ο απαραίτητος αριθμός που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη 2η φάση και να γίνει ομαλά η ένταξη των υπολοίπων» κατέληξε ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα στον Διόνυσο: Νεκρός 55χρονος με τρεις σφαίρες στο κεφάλι

Κόμπι Μπράιαντ: Ντοκουμέντο από το ελικόπτερο:«Πετάτε σε πολύ χαμηλό ύψος» - Η τελευταία επικοινωνία