Συλλήψεις σε Αμμόχωστο και Λάρνακα για παράνομη και αδήλωτη εργασία

Συλλήψεις σε Αμμόχωστο και Λάρνακα για παράνομη και αδήλωτη εργασία

Συνέχεια στις δράσεις για πάταξη της παράνομης εργοδότησης, της παράνομης απασχόλησης και της αδήλωτης εργασίας έδωσαν χθες μέλη της Αστυνομίας και συγκεκριμένα μέλη των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αμμοχώστου και Λάρνακας, με συντονισμένες επιχειρήσεις ελέγχων που διεξήχθησαν σε συνεργασία με λειτουργούς της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεως, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κατά τις επιχειρήσεις συνελήφθησαν συνολικά δέκα πρόσωπα, υπήκοοι τρίτων χωρών για το αδίκημα της παράνομης απασχόλησης, ενώ εκδόθηκαν διοικητικά πρόστιμα για το συνολικό χρηματικό ποσό των 102 χιλιάδων και 900 ευρώ.

Στην Αμμόχωστο οι επιχειρήσεις ελέγχων διεξήχθησαν σε υπό ανακαίνιση ξενοδοχειακή μονάδα και σε υπό ανέγερση οικοδομή ξενοδοχείου. Κατά τους ελέγχους εντοπίστηκαν να εργάζονται στα δύο υποστατικά 53 πρόσωπα συνολικά, από τα οποία 23 είναι υπήκοοι της Δημοκρατίας, 20 είναι υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών και δέκα είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, ενώ εντοπίστηκαν και οι 12 εργοδότες τους. Οκτώ από τους υπηκόους τρίτων χωρών διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν παράνομα, παραβιάζοντας τους όρους της άδειας παραμονής τους στην Κύπρο και συνελήφθησαν από μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου.

Διαπιστώθηκαν επίσης παραβάσεις της νομοθεσίας για την αδήλωτη εργασία από 24 πρόσωπα, για τα οποία λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέδωσαν στους εργοδότες τους, οκτώ διοικητικές ειδοποιήσεις εξώδικου χρηματικού προστίμου για το συνολικό ποσό των 84 χιλιάδων ευρώ.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, ενώ τις εξετάσεις σχετικά με τα οκτώ πρόσωπα που συνελήφθησαν για παράνομη απασχόληση, συνεχίζουν οι ανακριτές του Αστυνομικού Σταθμού Αγίας Νάπας.

Η αντίστοιχη επιχείρηση στην Λάρνακα, διεξήχθη σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και σε αυτή συμμετείχαν μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλήματος (ΟΠΕ), της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας και επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ελέγχθηκαν εφτά νυχτερινά κέντρα, στα οποία εντοπίστηκαν να εργάζονται συνολικά 20 πρόσωπα. Δύο υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονταν παράνομα σε δύο υποστατικά συνελήφθησαν από τα μέλη του ΟΠΕ Λάρνακας, ενώ οι επιθεωρητές εργασίας εξέδωσαν έξι διοικητικές ειδοποιήσεις διαπίστωσης παράβασης αδήλωτης εργασίας που αφορούσαν έξι εργαζόμενους, για το συνολικό πρόστιμο των 18 χιλιάδων και 900 ευρώ.

πηγη ΚΥΠΕ