Κοροναϊός: Έκλεισαν τα οδοφράγματα - Ποιοι αντιδρούν (vids)

Κοροναϊός: Έκλεισαν τα οδοφράγματα - Ποιοι αντιδρούν (vids)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Στα οδοφράγματα Λήδρας καθώς επίσης και του Αστρομερίτη, της Λεύκας και της Δερύνειας μπαίνουν διαχωριστικά μετά από 12 χρόνια.

Η απόφαση για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων ως προληπτικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού υλοποιείται. Η απόφαση ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις πολιτών οι οποίοι θεωρούν πως το μέτρο είναι αχρείαστο.
Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να στελεχώσει επαρκώς τα υπόλοιπα οδοφράγματα αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο τεσσάρων από αυτά για περίοδο επτά ημερών και να αξιολογήσει την κατάσταση σε κατοπινό στάδιο.

Στα οδοφράγματα ο Υπουργός Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου επισκέφτηκε το πρωί το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας – το οποίο είναι μεταξύ των οδοφραγμάτων που παραμένουν ανοιχτά – για να επιθεωρήσει την εφαρμογή των νέων μέτρων για τον κοροναϊο, ενώ συνομίλησε με Αστυνομικούς και το επιτόπιο νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, είπε ότι αν και στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας επικρατεί σχετική ησυχία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα ενημερωθεί και άλλος νοσηλευτής για να στελεχώσει άμεσα το οδόφραγμα, η επιπλέον στελέχωση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ενώ η κατάσταση θα αξιολογείται ανάλογα.


Ερωτηθείς για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την απόφαση για τα οδοφράγματα, ο Υπουργός είπε ότι δεν θα σχολιάσει την πολιτική πτυχή.

"Εμείς καθαρά για λόγους δημόσιας υγείας και για προστασία της δημόσιας υγείας και των δύο κοινοτήτων, ολόκληρου του νησιού, έχουμε αποφασίσει όπως ανασταλεί η λειτουργία των εν λόγω οδοφραγμάτων προσωρινά. Η κατάσταση θα αξιολογείται κάθε μέρα."

Το μέτρο ισχύει για μια εβδομάδα και αναλόγως των εξελίξεων θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, ενώ επανέλαβε ότι ο λόγος που πάρθηκε το μέτρο είναι καθαρά για να γίνεται πιο αποτελεσματικός έλεγχος στα οδοφράγματα.


Το ιατρικό προσωπικό στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ελέγχει τους διερχόμενους με ψηφιακό θερμόμετρο, ενώ υποβάλλονται ερωτήσεις για το ιστορικό και κατά πόσο ταξίδεψαν πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Δηλώσεις ΠτΔ

Το κλείσιμο των οδοφραγμάτων αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν σχολίασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. "Για να ληφθούν οι αποφάσεις υπήρξε σοβαρότατος προβληματισμός" είπε ο Πρόεδρος.

"Μελετήσαμε ακόμα και την πολιτική παρερμηνεία όμως δεν υπήρχε επιλογή για αποτελεσματικότερο έλεγχο λαμβάνοντας υπόψη και τη σύνθεση του πληθυσμού στην κατεχόμενη περιοχή."

Κύριος παράγοντας για την λήψη απόφασης για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ήταν οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις στα κατεχόμενα με μεγαλύτερο κίνδυνο των πέραν των τριών χιλιάδων Ιρανών φοιτητών που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

"Είναι καλά γνωστό ότι το Ιράν είναι μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των φοιτητών είναι και ο αριθμός των συγγενών και δεν είναι μόνο οι Ιρανοί. Για αυτό και προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος κρίθηκε ότι προσωρινά θα ήταν σημαντικό να ελέγξουμε καλύτερα τους εισερχόμενους αλλά και τους εξερχόμενους."

Ουρές χιλιομέτρων στον Άγιο Δομέτιο

Από το πρωί παρατηρείται πυκνή τροχαία κίνηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου λόγω του κλεισίματος των άλλων οδοφραγμάτων.

Οδηγίες για άμεση στελέχωση στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό έδωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση μετά την απόφαση για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων λόγω του κοροναϊού.

«Έχουμε εντοπίσει ότι χρειάζεται επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό στον Άγιο Δομέτιο, οπότε έχουν δοθεί οδηγίες όπως αυξηθεί η στελέχωση στο εν λόγω οδόφραγμα».

Ηνωμένα Έθνη: Ενθαρρύνουμε τα δύο μέρη να συνεργάζονται

Μέσω Twitter τοποθετήθηκε η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την απόφαση για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων ως προληπτικό μέτρο κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού.

«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενημερώθηκε για την απόφαση προσωρινού κλεισίματος τεσσάρων οδοφραγμάτων κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός ως προληπτικό μέτρο κατά της πιθανής εξάπλωσης του κοροναϊού», αναφέρεται και προστίθεται ότι στις 3 Φεβρουαρίου οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με τα μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας στο Λήδρα Πάλας για να συζητήσουν μέτρα ασφαλείας προς αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊου

«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία για αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάγκης για τη δημόσια υγεία και είμαστε έτοιμη να βοηθήσουμε και τις δύο πλευρές», καταλήγει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Διαμαρτυρίες στο οδόφραγμα Λήδρας

Eκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο οδόφραγμα της Λήδρας για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Στο σημείο επικρατούσε ανησυχία μέχρι και τη στιγμή που οι πολίτες κατάφεραν να σπάσουν τα κιγκλιδώματα που τοποθέτησε η Αστυνομία για το κλείσιμο του οδοφράγματος.

lidras2

Αποτέλεσμα ήταν να καταφέρουν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη όπου ενώθηκαν με τουρκοκύπριους που διαμαρτύρονταν στην άλλη πλευρά.

lidrasss1111

Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως μέτρα αντιμετώπισης το κορωνοϊού αποφασίστηκε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων της Λήδρας, Αστρομερίτη, της Λεύκας και της Δερύνειας.

Aντίδραση Ακιντζί

Σωστό είναι να λαμβάνονται μέτρα από κοινού εάν χρειαστεί μέσω της κοινής επιτροπής για θέματα υγείας, με μονομερή βήματα δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναστολή λειτουργίας σημείων διέλευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε δεύτερη φορά σήμερα στον κ. Ακιντζί για να του μεταφέρει την εν λόγω απόφαση του Υπουργικού πως αναστέλλεται η λειτουργία των 4 οδοφραγμάτων: οδού Λήδρας, Δερύνειας, Αστρομερίτη και Λεύκας για μια εβδομάδα, μετά το τέλος της οποίας θα επαναξιολογηθεί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης στον Τ/κ ηγέτη, όπως αναφέρει ο κ. Μπουρτζιού, ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε με το αιτιολογικό της αποτροπής εξάπλωσης του κοροναϊού και πως τα άλλα οδοφράγματα θα συνεχίσουν να παραμένουν ανοικτά αλλά θα αυξηθούν εκεί τα μέτρα.

Ο κ Ακιντζί, συνέχισε ο εκπρόσωπός του, ρώτησε τον κ. Αναστασιάδη εάν υπάρχει θετικό κρούσμα του κοροναϊού στον «νότο» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του απαντά ότι δεν υπάρχει και τον Τ/κ ηγέτη να του αναφέρει ότι δεν υπάρχει ούτε στο «βορρά». 

18394

Του εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «εάν χρειαστεί η λήψη μέτρων στην Κύπρο για το θέμα, θα ήταν σωστό να ληφθούν από κοινού μέσω της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία. Δεν θα πρέπει να γίνονται μονομερή βήματα εκτός αυτού που ωθούν τις κοινότητες σε πανικό».

Απάντηση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Κληθείς από το AlphaNews.live να σχολιάσει τις αναφορές του Τ/κ ηγέτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε το εξής:

«Tα μέτρα αφορούν αποκλειστικά και μόνο το καλύτερο προληπτικό έλεγχο που είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων»

1

Αντιδράσεις από Ερχιουρμάν και ξενοδόχους

Ενα κοινό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού για να βρεθεί η λύση, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει ότι μια τέτοια απόφαση ανακοινώθηκε μέσω του Τύπου.

Ο κίνδυνος για τον κοροναϊό αφορά και τις δύο κοινότητες και το θέμα αυτό συζητά η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για θέματα υγείας, έγραψε στην ανάρτησή του ο κ. Ερχιουρμάν, λέγοντας ότι ειδικοί και από τις δύο κοινότητες έχουν πληροφορίες και οι πιο σωστές λύσεις βρίσκονται από κοινού, συνενώνοντας αυτές τις πληροφορίες και λαμβάνοντας αποφάσεις. Το θέμα, πρόσθεσε, πρέπει να συζητηθεί και πάλι στην τεχνική επιτροπή.

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων στα κατεχόμενα, Ντιμάγ Τσαγινέρ, δήλωσε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση. Σίγουρα, είπε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο θέμα του κοροναϊού αλλά αυτό δεν είναι κοινή απόφαση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής.

Ο κ. Τσαγινέρ, που είναι ο γιος του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Ακαπούλκο, ανέφερε ότι το θέμα του κοροναϊού έχει κυρίως επιπτώσεις στον τουρισμό και υποστήριξε ότι η «νότια Κύπρος» προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη σε άλλους. Τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα πρόσθεσε, έχουν πάρει μέτρα πρόληψης και η πολιτική – όπως είπε – απόφαση για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων τους έχει λυπήσει.

88949199 873908983031610 662888555294490624 n

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα Δερύνειας από το ΑΚΕΛ

Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας στο πλαίσιο εκδήλωσης διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας αφορούσε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και μερίδας των Τ/κ πολιτικών για άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η Τουρκία, επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στην προοπτική λύσης του Κυπριακού με τις ενέργειες της για άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους.

«Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τα δύο και πλέον χρόνια χωρίς διαπραγματεύσεις, απειλεί με νέα τετελεσμένα. Ενώ η Αμμόχωστος μπορεί και πρέπει να είναι μέρος της λύσης και της ανάπτυξης κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η Τουρκία επιχειρεί να τη μετατρέψει σε κομμάτι του προβλήματος» αφού όπως είπε «επιχειρεί να την χρησιμοποιήσει ως την χαριστική βολή για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με διχοτομική λογική», τόνισε.

Ταυτόχρονα κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να «μην παριστάνει ότι εκπλήσσεται ή αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις και να μην σηκώνει τα χέρια διερωτώμενος τι άλλο μπορεί να κάνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός». Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, εδώ και καιρό προειδοποιούσε για τις αρνητικές εξελίξεις που έρχονταν και σημείωσε πως «οι αλλαγές στις «νομοθεσίες» που αφορούν ελληνοκυπριακές περιουσίες, η οικονομική ενίσχυση της επιτροπής αποζημιώσεων και τώρα οι σχεδιασμοί τους για το Βαρώσι συνθέτουν ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο επιδιώξεων για την Τουρκία», που είναι «να εδραιώσει τη σημερινή διχοτομική κατάσταση, να λύσει όπως θέλει η ίδια βασικές πτυχές του Κυπριακού, χωρίς τη λύση του Κυπριακού».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου χαιρέτισε «τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΑΚΕΛ σε διάφορα επίπεδα, οι οποίες στηρίζουν και ενισχύουν τις προσπάθειες που και ο Δήμος Αμμοχώστου καταβάλει, για αποτροπή νέων αρνητικών τετελεσμένων στην πόλη».

Πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες που δρομολογούνται από την Τουρκία και την ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου ή ακόμα και το άνοιγμα της υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, αποτελούν στην πραγματικότητα μια μεθόδευση που είναι κυριολεκτικά μαχαιριά στις καρδιές των χιλιάδων Αμμοχωστιανών που ζουν σήμερα πρόσφυγες σε όλες τις γωνιές της ελεύθερης Κύπρου».

Αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τέτοιες ενέργειες, υπονομεύουν την ίδια την προοπτική της συνολικής λύσης του Κυπριακού» ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε πως «όλοι οι Αμμοχωστιανοί είμαστε καθολικά αποφασισμένοι ότι πρέπει να δράσουμε», πως ήδη άρχισε μια ολόπλευρη κινητοποίηση εντός και εκτός Κύπρου και σημείωσε ότι «θα απευθυνθούμε προς κάθε κέντρο αποφάσεων με στόχο να προλάβουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων».

Διαδηλωτές κρατούσαν πανό υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης του κυπριακού.

Πηγή: ΚΥΠΕ -  ALPHA CYPRUS