Κλείνουν σημεία διέλευσης στην Πράσινη Γραμμή λόγω κοροναϊού - Αντιδράσεις Ακιντζί και Τατάρ (vid)

Κλείνουν σημεία διέλευσης στην Πράσινη Γραμμή λόγω κοροναϊού - Αντιδράσεις Ακιντζί και Τατάρ (vid)

Κλειστά μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου παραμένουν τα τέσσερα οδοφράγματα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί για σκοπούς αποτελεσματικότερων ελέγχων κατά του κοροναϊού, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου είπε πως τα δεδομένα θα επαναξιολογηθούν σε νέα συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα.

«Η διυπουργική επιτροπή αξιολόγησης στα θέματα του κορωνοϊού αποφάσισε χθες όπως το μέτρο προσωρινής ανατολής της λειτουργίας συνεχιστεί μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, οπότε και θα επαναξιολογηθεί» αναλόγως των δεδομένων, ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

«Κάθε μέρα αξιολογείται η κατάσταση και αναλόγως των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας παίρνουμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις», είπε.

Ο κ. Ιωάννου είπε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυπριακές αρχές κατά του κορωνοϊού και συμπλήρωσε πως «η εντύπωση που έχω αποκομίσει είναι ότι έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που λαμβάνονται».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε εκ νέου πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα για την προσωρινή λειτουργία των τεσσάρων οδοφραγμάτων, εξηγώντας ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα κατά του κοροναίού. Τον ίδιο έλεγχο που γίνεται στα αεροδρόμια οφείλουμε να τον κάνουμε στα οδοφράγματα, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα της αναστολής της λειτουργίας των οδοφραγμάτων, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι η απόφαση συνδεόταν με τον αριθμό των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού που μπορούσαν να εργαστούν στους ελέγχους στα οδοφράγματα.

Όπως είπε, το υπουργείο ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα την εκδήλωση ενδιαφέροντος από νοσηλευτές από τον ιδιωτικό τομέα για τη στελέχωση των οδοφραγμάτων και έλαβε εκδήλωση από μόνον ένα άτομο και στη συνέχεια αποτάθηκε στο προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων για υπερωριακή απασχόληση.

«Με το ενδιαφέρον που λήφθηκε ο αριθμός θα μπορούσε να ανταποκριθεί για τα συγκεκριμένα τρία οδοφράγματα γι' αυτό πήραμε την συγκεκριμένη απόφαση», είπε. Είναι μία περίοδος κρίσης και παίρνονται έκτακτα μέτρα, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ανησυχία εκφράζει η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ΟΥΝΦΙΚΥΠ «για τη συνεχιζόμενη αναταραχή που προκλήθηκε στους ανθρώπους και στις δύο πλευρές, μετά την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων κατά μήκος της νεκρής ζώνης».

Όπως αναφέρεται σε δήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αν και ο ΟΗΕ στηρίζει όλα τα αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση κάθε δυνητικής έκτακτης κατάστασης που αφορά τη δημόσια υγεία, είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές να συντονίζουν στενά τη δράση τους για να δώσουν μια ολοκληρωμένη απάντηση. Από αυτή την άποψη, προστίθεται, ο ρόλος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία είναι καθοριστικής σημασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Εν τω μεταξύ με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργος Γεωργίου, έθεσαν ενώπιον της Κομισιόν το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων ως μέτρο για τον κοροναϊό.

Πήρε θέση για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ο Ταλάτ και επικαλείται τον Τάσσο

cna tee4730114f5740ad8d2ac8aa324cc659

Την έντονη αντίδραση του για την απόφαση της κυβέρνησης αναφορικά με το κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων στο πλαίσιο των μέτρων για εξάπλωση της θανατηφόρας επιδημίας του κοροναϊού, εξέφρασε με ανάρτηση του στο twitter ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Χαρακτηρίζει "μάταια" την προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αναγκάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να κάνει αυτό που δεν έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως αναφέρει, δηλαδή να ανοίξει τις πύλες. Και υποδεικνύει ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εκφράσουν την λύπη τους..

Ο κύριος Ταλάτ υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, για τα οποία ισχύουν σχετικοί κανονισμοί και όροι διέλευσης. Τόνισε μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνουν διαβήματα προς τις Βρυξέλλες.

 

AKINTZI ANASTASIADIS09 1024x687

Αντιδράσεις Ακιντζί

Επιστολές εναντίον του προσωρινού κλεισίματος οδοφραγμάτων προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει επιδώσει σε εκπροσώπους των δύο οργανισμών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού, αναφέρει ότι ο κ. Ακιντζί θα συνεχίσει τις προσπάθειες εναντίον του μονομερούς κλεισίματος των πυλών από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως λέει αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού προσθέτει ότι στις 16:00 το απόγευμα ο τ/κ ηγέτης δέχθηκε τον Διευθυντή του γραφείου στήριξης της ΕΕ Arttu Makipaa και του επέδωσε επιστολή για την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Παρόμοια επιστολή, σύμφωνα με τον ίδιο έχει δοθεί στους αρμόδιους του γραφείου Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο για τον Αντόνιο Γκουτέρες.

9b1bc152440e38b5c2f6c1667356d119

 "Δήμαρχος" Λευκωσίας: Εκτός λογικής η απόφαση για οδοφράγματα

Αυτή η εκτός λογικής απόφαση, επηρεάζει αρνητικά και τις δύο κοινότητες, δήλωσε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ο «δήμαρχος» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί επιδίδοντάς της επιστολή για το θέμα των οδοφραγμάτων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Χαρμαντζι επισκέφθηκε σήμερα στα γραφεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, την επικεφαλής της δύναμης και της έθεσα ιδιαίτερα το θέμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, το οποίο – όπως είπε – άνοιξε μετά από σοβαρή προσπάθεια και με πολιτική και κοινωνική βούληση και ωφελεί και τις δύο πλευρές. Ο κ. Xαρμαντζί χαρακτήρισε την απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων μονομερή και χωρίς πειστικά επιχειρήματα.

Ανάφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στην Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, οι ειδικοί εκεί δεν έκριναν σκόπιμο ένα τέτοιο μέτρο λέγοντας ότι εάν το επιχείρημα είναι ο κορωνοϊός, το γεγονός ότι τα άλλα οδοφράγματα είναι ανοικτά, είναι αντιφατικό. Εάν υπάρχει, πρόσθεσε, ανησυχία για την διέλευση μεταναστών, αυτοί δεν χρησιμοποιούν τα οδοφράγματα.

Όλα αυτά, είπε, περιέχονται στην επιστολή που επέδωσε στην κ. Σπέχαρ.

Στο μεταξύ, στην κατεχόμενη περιοχή της οδού Λήδρας μετέβη σήμερα και ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί λέγοντας ότι το κλείσιμο του οδοφράγματος δεν έχει κανένα νόημα και εκφράζοντας την ελπίδα η απόφαση να αλλάξει το συντομότερο.

Το κλείσιμο του συγκεκριμένου οδοφράγματος, πρόσθεσε, προκάλεσε δυσφορία στα 3.000 άτομα που καθημερινά περνούσαν με τα πόδια, καθώς και στους καταστηματάρχες της περιοχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ALPHA CYPRUS-ΣΙΓΜΑ