Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τουρκοκυπρίων στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας (vid)

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τουρκοκυπρίων στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας (vid)

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές Αρχές στην περιοχή του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, στην "καρδιά" της εντός των τειχών Λευκωσίας - Με υψωμένα τα χέρια και κρατόντας κόκκινα γαρύφαλλα είναι παραταγμένοι οι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας

Μέλη Τουρκοκυπριακών οργανώσεων πραγματοποιούν νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά της απόφασης της κυβέρνησης να βάλει "λουκέτο σε τέσσερα σημεία διέλευσης λόγω εξάπλωσης του κοροναϊού, σύμφωνα με τον Alpha Cyprus.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και μέλη της ΜΜΑΔ καθώς και μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν επεισόδια όπως αυτά του Σαββάτου.

Με την έναρξη της εκδήλωσης διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων προκλήθηκε μικρής έκτασης ένταση, όταν διαμαρτυρόμενο προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των μελών των Ηνωμένων Εθνών, αλλά απωθήθηκαν.

89818379 782926738932632 8494717340301131776 n

Oδηγίες σε αστυνομικούς να μην σπάσει ο κλοιός

Σαφείς οδηγίες προς τα μέλη της Αστυνομίας που έχουν παραταχθεί στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας ενόψει νέας εκδήλωσης διαμαρτυρίας Τουρκοκυπρίων, για να μην σπάσει η γραμμή προς τις ελεύθερες περιοχές, έδωσε η ηγεσία της Δύναμης.

Αυτό ανέφερε ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Γιαννάκης Χαραλάμπους, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση. 

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο στη διάρκεια διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της Λήδρας σημειώθηκαν επεισόδια με αποτέλεσμα των τραυματισμό τεσσάρων Αστυνομικών από Τ/κ διαδηλωτές.

 

ΚΕ: Καμία σχέση τα οδοφράγματα με το μεταναστευτικό

«Καμία απολύτως σύνδεση» δεν έχει η προσωρινή αναστολή λειτουργίας τεσσάτων οδοφραγμάτων με το μεταναστευτικό, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυριάκος Κούσιος σημείωσε ότι «η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σημείων διέλευσης είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τίποτε άλλο. Θέλω να το τονίσω όσο πιο έντονα μπορώ».

Ακόμη, ο κ.Κούσιος εξέφρασε τη λύπη του γιατί το θέμα έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα λέγοντας πως «έχουν συνδέσει με το θέμα αυτό τις σχέσεις μας με τους Τουρκοκυπρίους και έχει εξαπλωθεί ένα διχαστικό κλίμα απαράδεκτο και χωρίς καμία δικαιολογία. Όσο πιο έντονα μπορώ τονίζω: καμία πολιτική προέκταση ή ερμηνεία στο θέμα της αναστολής των σημείων διέλευσης, καμία άλλη σκοπιμότητα, τίποτα απολύτως άλλο από προληπτικό μέτρο για την εξάπλωση του κορωνοϊού για προστασία των συμπολιτών μας και συμπολίτες μας είναι και οι Τουρκοκύπριοι».

1 copy

 Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί διαδηλωτές να απόσχουν από ενέργειες που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη

Μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη απαγορεύονται αυστηρά, λέει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία καλεί τους διαδηλωτές να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες διαταράσσουν τη δημόσια τάξη.

Ενόψει της νέας εκδήλωσης διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, τη Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ δήλωσε ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι η πιο σημαντική μας προτεραιότητα. Αν και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ υποστηρίζει το δικαίωμα σε ειρηνικές διαδηλώσεις, οι μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες στη νεκρή ζώνη απαγορεύονται αυστηρά, λέει. «Καλούμε όλους τους διαδηλωτές να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες διαταράσσουν τη δημόσια τάξη» προσθέτει ο κ. Σιντίκ. Λέει τέλος ότι "η ειρηνευτική δύναμη έχει ενισχύσει την παρουσία της επί του εδάφους και συντονίζει τις ενέργειές της στενά με τις δύο πλευρές για τη διατήρηση της ειρήνης".

Παράταση μέχρι αύριο

Επίσης την παράταση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κοροναϊού μέχρι αύριο ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το Υπουργείο Υγείας. 

Στην ανακοίνωση ειδικότερα αναφέρεται:

«Η Διυπουργική Επιτροπή που ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη διαχείριση της κρίσης από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, αποφάσισε τη συνέχιση της προσωρινής αναστολής της διέλευσης από και προς τις κατεχόμενες περιοχές στα οδοφράγματα της Οδού Λήδρας, του Αστρομερίτη, της Λεύκας και της Δερύνειας, μέχρι και αύριο Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, ημέρα κατά την οποία θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.»

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο νωρίς το πρωί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι το θέμα έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης όταν αποφάσιζε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των οδοφραγμάτων ήταν η προστασία των πολιτών από την εξάπλωση του ιού. Κάλεσε επίσης όλους να αναλογιστούν ποιες θα είναι οι συνέπειες στην κυπριακή οικονομία σε περίπτωση που υπάρξει εξάπλωση του ιού.

Όπως όλα δείχνουν στην αυριανή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αναμένεται να υπάρξει νέα παράταση για άλλη μία βδομάδα.