Kοροναϊός: Στα έξι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα- Κλειστά σχολεία, μέτρα στα νοσοκομεία

Kοροναϊός: Στα έξι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα- Κλειστά σχολεία, μέτρα στα νοσοκομεία

Το Υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε τέσσερα νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα έξι επιβεβαιωμένα. 

Εν τω μεταξύ αυτή την ώρα, συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για το θέμα του κορωνοϊού, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία αρκετών μελών του Υπουργικού.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Κοροναϊός: Έρευνα ΣΟΚ – Πόσο διαρκεί η ασυμπτωματική φάση

Τεστ κοροναϊού στην Κύπρο: Τι πρέπει να ξέρετε

Κοροναϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται ο ιός και όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα κρούσματα

25χρονος στη Λεμεσό - Σε αυτοπεριορισμό

64χρονος Καρδιοχειρουργός - Σε αυτοπεριορισμό

Δύο άτομα που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ψες και εντοπίστηκαν με υψηλό πυρετό από τη θερμοκάμερα στο ιατρείο του Αεροδρομίου Λάρνακας.

Οδηγός ταξί - Νοσηλεύεται

Ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει συμπτωματολογία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές.

Τα σχολεία σε όλες τις επαρχίες, δημόσια και ιδιωτικά, θα παραμείνουν κλειστά από την Παρασκευή για μια εβδομάδα.

Η Αστυνομία ήδη άρχισε τους ελέγχους σε εστιατόρια, μπαρ όπου πλέον απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 75 ατόμων στη βάση σχετικού διατάγματος.

Κλειστά οδοφράγματα, σχολεία

Παράλληλα, τα τέσσερα οδοφράγματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 18 Μαρτίου.
Αναλυτικά τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση
• Παράταση μέτρου για προσωρινή αναστολή λειτουργίας τεσσάρων σημείων διέλευσης (Οδού Λήδρας, Αστρομερίτη, Λεύκας, Δερύνειας).
• Αναστολή λειτουργίας σχολείων στη Λευκωσία, όλων των βαθμίδων, ιδιωτικών και δημόσιων για τρεις ημέρες (σχετικός κατάλογος θα δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας).
• Απαγόρευση διεξαγωγής εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι 31 Μαρτίου 2020.
• Ακύρωση μαζικών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, παρελάσεων, συναυλιών σε δημόσιους χώρους.
• Ποδοσφαιρικοί και άλλοι αγώνες θα διεξάγονται κανονικά χωρίς την παρουσία θεατών.
• Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Υγείας να εκδίδει διατάγματα δυνάμει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου.
• Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Υπουργό Οικονομικών να εκδώσει σχετική εγκύκλιο σε σχέση με τη Δημόσια Υπηρεσία.
• Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αναθεώρηση των οδηγιών προς ταξιδιώτες με ισχύ από σήμερα, 10 Μαρτίου 2020.

Τα μετρά στα νοσοκομεία

Συγκεκριμένα, κατά την σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

- Τα Εξωτερικά Ιατρεία επαναλειτουργούν εκτός από τα καρδιοχειρουργικά και τα αγγειοχειρουργικά, τα οποία ακυρώνονται μέχρι την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020.

- Για τα καρδιολογικά περιστατικά στα Εξωτερικά Ιατρεία και τις καρδιολογικές εξετάσεις, θα προσέλθουν μόνο οι ασθενείς οι οποίοι θα τύχουν ενημέρωσης από την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου.

- Μέχρι την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020, ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και εισαγωγές για όλα τα περιστατικά όλων των ειδικοτήτων.

- Η Καρδιοχειρουργική Κλινική λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες αποκλειστικά στους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι σταδιακά θα λαμβάνουν εξιτήριο βάσει της κλινικής τους κατάστασης.

- Η κάλυψη των καρδιοχειρουργικών περιστατικών θα γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα, με αγορά υπηρεσιών.

- Απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς μέχρι και την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020.

Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

• Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού εξωτερικών ασθενών επαναλειτουργούν από αύριο, 12 Μαρτίου 2020.
• Όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και εισαγωγές όλων των ειδικοτήτων ακυρώνονται μέχρι και την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020.
• Όσον αφορά το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς, να τηρείται αυστηρά το ωράριο επισκέψεων, δηλαδή από τις 1-2 μ.μ. και 5-7 μ.μ., όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και αποκλειστικά από ένα και μόνο επισκέπτη.

Καλούνται οι ασθενείς σε όλες τις Επαρχίες να προσέρχονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αποκλειστικά και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Άτομα που έχουν ταξιδέψει σε επηρεαζόμενες περιοχές τις τελευταίες 14 μέρες και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.

Τέλος, το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν το τηλεφωνικό κέντρο 1420 με φειδώ και μόνο για αναφορά συμπτωμάτων, ώστε να μην υπερφορτώνεται το κέντρο και να μπορεί να εξυπηρετήσει τα άτομα που έχουν πραγματική ανάγκη.

Το Υπουργείο Υγείας θα τηρεί ενήμερους για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη.

Σταδιακή εκκένωση του ΓΝ Αμμοχώστου

Σταδιακή η εκκένωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, από αύριο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής ΟΚΥΠΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου ότι «τώρα εισερχόμαστε στην δεύτερη φάση, αφού σιγά σιγά θα αρχίσει η εκκένωση ολόκληρου του Νοσοκομείου Αμμοχώστου και θα ακυρωθούν χειρουργεία, που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν και οι ασθενείς θα αποστέλλονται για τις επεμβάσεις στο Νοσοκομείο Λάρνακας ή ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές».

Διευκρίνισε ότι , ανοικτά παραμένουν τα Τμήματα των Πρώτων Βοηθειών, τα Εξωτερικά Ιατρεία και το Τμήμα αιμοκάθαρσής.