Κοροναϊός: Nέα μέτρα για λειτουργία των Νοσοκομείων - Δείτε αναλυτικά

Κοροναϊός: Nέα μέτρα για λειτουργία των Νοσοκομείων - Δείτε αναλυτικά

Το Υπουργείο Υγείας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) πραγματοποίησαν σήμερα σύσκεψη για επαναξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόστηκαν.

Σημειώνεται ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έτυχε τις προηγούμενες μέρες απολύμανσης σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα.

Κοροναϊός: Έρευνα ΣΟΚ – Πόσο διαρκεί η ασυμπτωματική φάση

Τεστ κοροναϊού στην Κύπρο: Τι πρέπει να ξέρετε

Κοροναϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται ο ιός και όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Συγκεκριμένα, κατά την σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

- Τα Εξωτερικά Ιατρεία επαναλειτουργούν εκτός από τα καρδιοχειρουργικά και τα αγγειοχειρουργικά, τα οποία ακυρώνονται μέχρι την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020.

- Για τα καρδιολογικά περιστατικά στα Εξωτερικά Ιατρεία και τις καρδιολογικές εξετάσεις, θα προσέλθουν μόνο οι ασθενείς οι οποίοι θα τύχουν ενημέρωσης από την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου.

- Μέχρι την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020, ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και εισαγωγές για όλα τα περιστατικά όλων των ειδικοτήτων.

- Η Καρδιοχειρουργική Κλινική λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες αποκλειστικά στους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι σταδιακά θα λαμβάνουν εξιτήριο βάσει της κλινικής τους κατάστασης.

- Η κάλυψη των καρδιοχειρουργικών περιστατικών θα γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα, με αγορά υπηρεσιών.

- Απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς μέχρι και την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020.

Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

• Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού εξωτερικών ασθενών επαναλειτουργούν από αύριο, 12 Μαρτίου 2020.
• Όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και εισαγωγές όλων των ειδικοτήτων ακυρώνονται μέχρι και την Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020.
• Όσον αφορά το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς, να τηρείται αυστηρά το ωράριο επισκέψεων, δηλαδή από τις 1-2 μ.μ. και 5-7 μ.μ., όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη και αποκλειστικά από ένα και μόνο επισκέπτη.

Καλούνται οι ασθενείς σε όλες τις Επαρχίες να προσέρχονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αποκλειστικά και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Άτομα που έχουν ταξιδέψει σε επηρεαζόμενες περιοχές τις τελευταίες 14 μέρες και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.

Τέλος, το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν το τηλεφωνικό κέντρο 1420 με φειδώ και μόνο για αναφορά συμπτωμάτων, ώστε να μην υπερφορτώνεται το κέντρο και να μπορεί να εξυπηρετήσει τα άτομα που έχουν πραγματική ανάγκη.

Το Υπουργείο Υγείας θα τηρεί ενήμερους για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη.

Σταδιακή εκκένωση του ΓΝ Αμμοχώστου

Σταδιακή η εκκένωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, από αύριο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής ΟΚΥΠΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου ότι «τώρα εισερχόμαστε στην δεύτερη φάση, αφού σιγά σιγά θα αρχίσει η εκκένωση ολόκληρου του Νοσοκομείου Αμμοχώστου και θα ακυρωθούν χειρουργεία, που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν και οι ασθενείς θα αποστέλλονται για τις επεμβάσεις στο Νοσοκομείο Λάρνακας ή ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές».

Διευκρίνισε ότι , ανοικτά παραμένουν τα Τμήματα των Πρώτων Βοηθειών, τα Εξωτερικά Ιατρεία και το Τμήμα αιμοκάθαρσής.