Ανησυχία από τη μαζική κάθοδο φοιτητών για το Πάσχα - Φοβούνται διασπορά του ιού

Ανησυχία από τη μαζική κάθοδο φοιτητών για το Πάσχα - Φοβούνται διασπορά του ιού

Περίπου τα μισά κρούσματα κορωνοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί στην Κύπρο αφορούν φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, ανέφερε στον «ΠΟΛΙΤΗ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας / Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης. 

Η δε μαζική κάθοδος φοιτητών στην Κύπρο από χώρες του εξωτερικού με μεγάλο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων προβληματίζει και συνάμα προκαλεί έντονες ανησυχίες στους επιστήμονες και δη στη συμβουλευτική επιτροπή ειδικών για θέματα κορωνοϊού την οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας. «Εννέα από τα 14 κρούσματα έχουν ως εστία μετάδοσης του ιού το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης. Αν αναλογιστεί κανείς, πρόσθεσε, πως περισσότερα από τα μισά περιστατικά αφορούν φοιτητές, τότε αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι η κατάσταση στην περίπτωση μαζικής καθόδου φοιτητών, κυρίως από Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο».

«Ίσως να μην αρέσει στους γονείς, αλλά θα πρέπει να συμβουλέψουν τα παιδιά τους να μείνουν στις χώρες όπου σπουδάζουν», υπέδειξε, ζητώντας όλοι να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ευθύνη που έχει ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά στο όλο πρόβλημα που προέκυψε.

Επιθετικά μέτρα

Σε σχέση με το κλείσιμο καταστημάτων και καφετεριών, ο κ. Καραγιάννης θεωρεί πως ένα τέτοιο μέτρο προς το παρόν είναι υπερβολικό. «Εάν όμως τις επόμενες πέντε με έξι μέρες δούμε τα 14 κρούσματα να γίνονται 60, για παράδειγμα, τότε η λήψη ενός τέτοιου μέτρου θεωρείται επιβεβλημένη», είπε. Εξήγησε πως όλα τα μέτρα λαμβάνονται αναλόγως το πώς η κατάσταση διαμορφώνεται και σημείωσε πως «δεν θα ήταν υπερβολικό να σταματήσουν οι πτήσεις για ένα διάστημα, εάν και εφόσον εκτροχιαστεί η όλη κατάσταση». Είναι, όπως αναφέρει, κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι, θέτοντας πάνω από όλα τη δημόσια υγεία.

«Το ανησυχητικό για την Κύπρο είναι ότι μέσα σε τέσσερις μέρες από δύο κρούσματα φτάσαμε τα 14» είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι σχεδόν όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εισαγόμενα. Δηλαδή, εξήγησε, γνωρίζουμε από πού προέρχονται, τις επαφές των ατόμων, και έτσι περιορίζεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Tα «ορφανά»
Ο καθηγητής δεν έκρυψε ωστόσο την ανησυχία του για το «ορφανό» κρούσμα στην Πάφο. Το άτομο δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, δεν είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα, συνεπώς κάποιο άλλο άτομο που δεν γνωρίζει ότι είναι φορέας κορωνοϊού τον διασπείρει. Τα «ορφανά» κρούσματα μας ανησυχούν πολύ έντονα διότι είναι πολύ πολύπλοκη και δύσκολη η διαδικασία του εντοπισμού των επαφών τους, ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Ατομική ευθύνη

Μεγάλη έμφαση έδωσε στην ατομική ευθύνη που πρέπει να διακατέχει τον καθένα μας σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές. «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο έλεγχος της κατάστασης εξαρτάται από τον καθένα μας», υπέδειξε, για να προσθέσει ότι όταν οι οδηγίες αναφέρονται σε αυτοπεριορισμό, αυτό πρέπει να γίνεται. Είναι η ώρα, είπε, να επιδείξουμε κοινωνική ευθύνη, σοβαρότητα, υπευθυνότητα. Ερωτηθείς για το κλείσιμο των σχολείων, ανέφερε πως το μέτρο αυτό ορθώς εφαρμόστηκε. Ο παιδικός πληθυσμός δεν νοσεί βαριά, ωστόσο μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους, περιλαμβανομένων των παππούδων και των γιαγιάδων. Γι αυτό, τόνισε, απαιτείται προσοχή και ατομική ευθύνη.

ΠΗΗ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ