Χιλιάδες Κύπριοι χωρίς δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα

Χιλιάδες Κύπριοι χωρίς δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα

Χιλιάδες Κύπριοι έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορες χώρες και αεροδρόμια του Κόσμου στην ουσία χωρίς να έχουν δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα τους.

Ήδη από χθες βράδυ όλες οι αεροπορικές εταιρίες που πραγματοποιούν πτήσεις προς την Κύπρο έχουν πάρει notam από τις Κυπριακές αρχές να μην μεταφέρουν επιβάτες στην Κύπρο μέσω πτήσεων που φτάνουν στα Κυπριακά αεροδρόμια μετά τις 6μμ. Αν το πράξουν θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.

Το μέτρο αυτό λήφθηκε για να αποκλειστεί η μαζική κάθοδος φοιτητών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από το πρωί πάντως το τηλεφωνικό κέντρο του Πολίτη δέχεται εκατοντάδες τηλεφωνήματα από Κύπριους πολίτες που δεν είναι φοιτητές:

Ασθενείς που βρέθηκαν στις ΗΠΑ για χημειοθεραπεία εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου διότι χωρίς πιστοποιητικό ότι δεν έχουν κορωνοϊό δεν τους επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε πτήσεις για την Κύπρο.

Άτομα που βρίσκονταν σε τουρισμό σε διάφορα μέρη του πλανήτη πριν τη λήψη των μέτρων και δεν μπορούν να επιβιβαστούν σε πτήσεις για Κύπρο.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι 40-60 άτομα βρίσκονται σε διάφορα αεροδρόμια της Ολλανδίας χωρίς δικαίωμα επιβίβασης για Κύπρο αφού οι ολλανδικές αρχές αρνούνται να τους εξετάσουν και να τους δώσουν πιστοποιητικό για κορωνοϊό. Η Aegean αρνήθηκε να τους επιβιβάσει στη πτήση για Αθήνα διότι η συνδετική πτήση για Κύπρο φτάνει στις 8 το βράδυ.

Όπως αναφέρουν αρκετοί διαμαρτυρόμενοι Κύπριοι Πολίτες «εκτός του ότι η Κύπρος δεν συνδέεται με πολλές κατευθείαν πτήσεις, οι αρχές των άλλων χωρών βάζουν πτήσεις για να μεταφέρουν τους υπηκόους τους πίσω στη χώρα τους, ακόμα και από την Κίνα. Δεν έχουν χρόνο για μας, ούτε για εξετάσεις ούτε για έκδοση πιστοποιητικών. Εμάς η Κυβέρνηση, μας είπε απολογούμαστε για την ταλαιπωρία και μας άφησε χωρίς πατρίδα».

Σύμφωνα με άλλο ταξιδιώτη που βρίσκεται εγκλωβισμένος στη Χάγη «η κυβέρνηση αν απαιτεί πιστοποιητικά όφειλε να κάνει με τις διάφορες χώρες αρχικά συμφωνία. Πάμε και τους λέμε ότι θέλουμε πιστοποιητικό και μας κοροϊδέυουν. Ακόμα και να δεκτούν μας είπαν, ποιος θα επωμιστεί το κόστος των αναλύσεων;»

Ταξιδιώτης που βρίσκεται επίσης εγκλωβισμένος στο Λονδίνο , δηλώνει ότι αν καταφέρει να επιστρέψει στην Κύπρο θα απαιτήσει νομικά να του καταβληθούν όλα τα επιπλέον έξοδα για ξενοδοχεία και άλλες διακινήσεις.

Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καθόλου χρήματα μαζί τους με αποτέλεσμα η κατάσταση τους να χειροτερεύει.

Σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας λέχθηκε ότι όντως δεν μπορεί να επιστρέψει κανένας στην Κύπρο μετά τις 6μμ χωρίς πιστοποιητικό. «Αυτή η θέση είναι απόλυτη» μας λέχθηκε. «Τις επόμενες μέρες θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση και θα μπορέσουμε να δούμε ίσως κάποιες ειδικές περιπτώσεις».

Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΛΙΤΗ, η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την απόλυτη θέση μετά από πληροφορίες από ταξιδιωτικά γραφεία ότι σήμερα και αύριο αναμενόταν η κάθοδος 1500 και πλέον φοιτητών από τη Μεγάλη Βρετανία κυρίως, στην οποία δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, ούτε υπάρχει δυνατότητα να εκδοθούν πιστοποιητικά.

Από Ελλάδα

Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές που βρίσκονται στην Ελλάδα στις προσπάθειες του να επαναπατριστούν μετά το νέο μέτρο που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο η είσοδος προσώπων στην Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέπεται μόνο σε όσους κατά την άφιξή τους προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση εξέτασης του κορωνοϊού από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα από τη χώρα προέλευσής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φοιτητές που βρίσκονται στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν δυσκολίες για εξασφάλιση πιστοποιητικών δεδομένου ότι και η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πέραν τούτης της δυσκολίας οι φοιτητές έχουν να αντιμετωπίσουν και την ολοένα και αυξανόμενη άνοδο των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων. Χαρακτηριστικά μια μονή διαδρομή Αθήνα – Λάρνακα στοιχίζει μέχρι και 415 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν διαθέσιμη θέση στις πτήσεις για Λάρνακα.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου χωρίς ιατρική βεβαίωση θα εφαρμοστεί από τις 6 σήμερα το απόγευμα και θα ισχύσει μέχρι και την 30η Μαρτίου.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ