Κορωνοϊός: Επιστρέφουν στην Κύπρο πάνω από 600 άτομα

Κορωνοϊός: Επιστρέφουν στην Κύπρο πάνω από 600 άτομα

Σήμερα αναμένονται στην Κύπρο 11 πτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και 3 σε αυτό της Πάφου

Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται να είναι η σημερινή ημέρα για την ομάδα διαχείρισης της κρίσης στα αεροδρόμια, αλλά και για το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα πρέπει να βάλει σε καραντίνα για 14 ημέρες όλους τους Κύπριους επιβάτες που θα επιστρέψουν. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, γύρω στους 600 Κύπριους, η πλειοψηφία από το Ηνωμένο Βασίλειο, που εξασφάλισαν το «πάσο» από πρεσβείες για να αποβιβαστούν από τα αεροπλάνα, αναμένεται να επαναπατρισθούν μέχρι και το Σάββατο. Όπως είπε ο Γιάννης Καρούσος, γίνονται προσπάθειες από την ΚΔ όπως οι πτήσεις οι οποίες έρχονται άδειες στο νησί για να μεταφέρουν ξένους τουρίστες στις χώρες τους, να ανοίξουν ώστε να μπορέσουν οι Κύπριοι να επιστρέψουν.

Ναύλωση

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, είναι έτοιμη και για τη ναύλωση αεροσκαφών για τη μεταφορά στην Κύπρο όσων ταξιδιωτών επιθυμούν να επιστρέψουν και δεν τα καταφέρουν με τις δρομολογημένες πτήσεις.

Η σκέψη για τη ναύλωση αεροσκαφών βρίσκεται από προχθές στο μυαλό στης αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής, εξ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», και όπως φαίνεται αυτό που περιμένει η κυβέρνηση πριν λάβει οριστικές αποφάσεις είναι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε σχέση με το πόσα άτομα θα καταφέρουν σήμερα και αύριο να φτάσουν στην Κύπρο με τις δρομολογημένες πτήσεις, τις λιγοστές δρομολογημένες πτήσεις που φτάνουν πλέον στα αεροδρόμιά μας λόγω των ακυρώσεων, μετά και τη νέα ρύθμιση που ανακοινώθηκε για έκδοση «πάσου» από την πρεσβεία αντί ιατρικού πιστοποιητικού το οποίο ήταν ακατόρθωτο να εξασφαλιστεί.

30 επιστροφές

Χθες ο αριθμός των Κυπρίων που επέστρεψαν αεροπορικώς ήταν μόλις 30, καθώς αναμενόταν να «τρέξουν» στις πρεσβείες και προξενεία κατά τη χθεσινή ημέρα για να λάβουν το πιστοποιητικό που θα τους έδινε το διαβατήριο να αποβιβαστούν στην Κύπρο. Σήμερα αναμένεται η κάθοδος πολύ μεγαλύτερου αριθμού Κυπρίων, όπως εκτιμάται, δεδομένου ότι από τα ξημερώματα της 21ης Μαρτίου, από το Σάββατο το πρωί δηλαδή, θα μπει σε εφαρμογή η καθολική απαγόρευση πτήσεων προς τα κυπριακά αεροδρόμια. Θα επιτρέπονται μόνο πτήσεις που θα μεταφέρουν επιβάτες εκτός Κύπρου, όπως και οι πτήσεις cargo για μεταφορά εμπορευμάτων.

300 αιτήσεις

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρούσος από το συντονιστικό κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, περίπου 300 άτομα που βρίσκονται σε Βρετανία (200 ) και Ελλάδα (100) ζήτησαν μέσω του κέντρου διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών να επαναπατριστούν. Ανέφερε ακόμη ότι υπήρξε επικοινωνία με αρκετές αεροπορικές εταιρείες ούτως ώστε, εάν και εφ’ όσον χρειαστεί, να μπορούν να ναυλωθούν κάποιες πτήσεις για την επιστροφή των ατόμων αυτών. «Πρόκειται για άτομα που μετέβησαν στο εξωτερικό είτε για θέματα υγείας, για ολιγοήμερες διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους και έχουν αποκλειστεί και είναι άνθρωποι που είναι προτεραιότητά μας», ανέφερε. Άφησε να νοηθεί ότι οι ναυλωμένες πτήσεις θα μπουν μετά το Σάββατο, εάν τελικά χρειαστεί, για να μεταφέρουν τους Κύπριους που αποκλείστηκαν, δεδομένου ότι θα ισχύει και το εμπάργκο πτήσεων.

14 πτήσεις

Χθες προσγειώθηκαν στα κυπριακά αεροδρόμια μόλις 14 πτήσεις. Οκτώ στη Λάρνακα – εκ των οποίων τρεις χωρίς επιβάτες – και έξι στην Πάφο. Συνολικά μετέφεραν 30 επιβάτες. Σε όλους επιτράπηκε να αποβιβασθούν.

Στο μεταξύ, ξένες πρεσβείες στην Κύπρο, ενόψει και του λουκέτου στα ξενοδοχεία από το Σάββατο, έχουν ζητήσει διευκρινίσεις από την ΚΔ για το πού θα μπορούν να φιλοξενηθούν υπήκοοί τους που βρίσκονται στην Κύπρο για διακοπές, οι οποίοι ενδεχομένως να μην μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους και να ξεμείνουν στην Κύπρο.

Οδηγίες Κομισιόν για τα δικαιώματα των επιβατών

Κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των επιβατών εφαρμόζονται με συνεκτικό τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ, μετά τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τα διάφορα εθνικά μέτρα, ή ταξιδιωτικούς περιορισμούς που λήφθηκαν, εξέδωσε χθες η Κομισιόν. «Στόχος αυτών των κατευθυντήριων γραμμών είναι να καθησυχάσουν τους επιβάτες ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται», αναφέρει η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι εάν οι επιβάτες αντιμετωπίσουν ακύρωση του ταξιδιού τους μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής της τιμής του εισιτηρίου ή της αναδρομολόγησης για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό σε μεταγενέστερο στάδιο. Διευκρινίζεται ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι «έκτακτες», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικαλεσθούν ορισμένα δικαιώματα – όπως η αποζημίωση σε περίπτωση ακύρωσης πτήσης λιγότερο από δύο εβδομάδες από την ημερομηνία αναχώρησης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του κόστους για τον τομέα των μεταφορών, ο οποίος πλήττεται έντονα, αλλά καλύπτουν τα δικαιώματα των επιβατών όταν ταξιδεύουν και σιδηροδρομικά, με πλοία ή λεωφορεία / πούλμαν, με θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές.

Η επίτροπος για τις Μεταφορές Αντίνα Βαλεάν δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες και οι μεταφορείς λόγω της πανδημίας COVID-19, η Κομισιόν επιθυμεί να παράσχει ασφάλεια δικαίου σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των δικαιωμάτων των επιβατών της ΕΕ: «Σε περίπτωση ακύρωσης, ο πάροχος μεταφορών πρέπει να επιστρέψει ή να ανακατευθύνει τους επιβάτες, ενώ εάν οι ίδιοι οι επιβάτες αποφασίσουν να ακυρώσουν τα ταξίδια τους, η επιστροφή του εισιτηρίου εξαρτάται από τον τύπο του και οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν κουπόνια για μεταγενέστερη χρήση. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση και, αν χρειαστεί, θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα», σημείωσε.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ