Κορωνοϊός στην Κύπρο: Στους δρόμους αστυνομικοί για έλεγχο της απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων

Κορωνοϊός στην Κύπρο: Στους δρόμους αστυνομικοί για έλεγχο της απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων

Στην διακοπή της κυκλοφορίας και σε αυστηρά μέτρα προστασίας των πολιτών, προκειμένου να μην εξαπλωθεί περισσότερο ο κορωνοϊός προχωρά από σήμερα η Κυπριακή Κυβέρνηση - Οι αστυνομικοί είναι ήδη στους δρόμους και ενημερώνουν σε πρώτη φάση τους πολίτες - Τα μέτρα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα

Σε ειδικές ρυθμίσεις προχωρά η Αστυνομία προκειμένου να ελέγξει την εφαρμογή των νέων, αυστηρότερων μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, κλείσιμο δημόσιων χώρων και αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Χρίστος Ανδρέου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ότι τα μέλη της Αστυνομίας είναι έτοιμα να βγουν στους δρόμους και να ελέγξουν την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία καραρτισμού το πλάνο δράσης των Αρχών.

Θα πρέπει αυτός που θα διακινηθεί να συμμορφώνεται με τα διατάγματα για να μην υπάρξει καμιά παραβίαση ή καποια κακόβουλη ενέργεια".

Ο κύριος Ανδρέου επισήμανε ότι το πρόστιμο για τους παραβάτες έχει καθοριστεί στα 150 ευρώ. Την ίδια ώρα, τα μέλη της Αστυνομίας θα καλούνται να εξετάσουν το ενδεχόμενο διάπραξης και άλλων αδικημάτων στη βάση του ποινικού κώδικα.

"Αναλόγως σε κάθε περίπτωση και ξεχωριστά θα γίνονται όλες οι ενέργειες από τα μέλη μας τη δεδομένη στιγμη΄για να επιβάλουν την τάξη"

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας τόνισε ότι παρά τις όποιες δυσκολίες ενδέχεται να υπάρξουν σε σχέση με την επάρκεια του προσωπικού, οι Αρχές θα εφαρμόσουν τον έλεγχο των διαταγμάτων και υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητες της Αστυνομίας έχουν αλλάξει λόγω της πανδημίας. 

"Φυσικά θα υπάρχουν και οι υπόλοιποι έλεγχοι. Σε όποια περίπτωση εάν εντοπιστούν εκδηλα ποινικά ή τροχαία αδικήματα, αυτά θα καταγγέλλονται, αλλά προτεραιότητα μας είναι να ελεγχθούν τα διατάγματα."

Τα μέτρα 

Υπενθυμίζεται πως σε ισχύ από τις έξι το απόγευμα της 24ης Μαρτίου 2020 τίθενται τα νέα κυβερνητικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο χθεσινοβραδυνό του διάγγελμα.

Απαγορεύονται οι αχρείαστες μετακινήσεις και όσοι κυκλοφορούν πρέπει να φέρουν ταυτότητα και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της διακίνησής τους.
Κλείνουν πάρκα, παιδότοποι, ανοιχτοί χώροι αθλήσεως, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες και μαρίνες.
Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αναστέλλουν τις εργασίες τους, πλην υπεραγορών, φαρμακείων και άλλων εξαιρέσεων.
Τερματίζονται οι λαϊκές αγορές, παζαράκια και η πλανοδιοπώληση
Τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.
Απαγόρευση του εθίμου της “λαμπρατζιάς” με άμεση απομάκρυνση της ξυλείας ή άλλων υλικών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί προς τον σκοπό αυτό.

Ειδικό πιστοποιητικό από τις εργασίες

Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν χθες βράδυ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και των εγγράφων που θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες, ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε πως «αυτό θα είναι ένα ειδικό πιστοποιητικό το οποίο θα εκδίδεται από την εργασία των πολιτών».

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε ότι όσον αφορά τις υπόλοιπες μετακινήσεις σε υπεραγορές ή σε άλλα σημεία που εξαιρούνται από την απαγόρευση, θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις αργότερα σήμερα.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια μαγική συνταγή. Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι οι μετακινήσεις πρέπει να είναι στον μικρότερο βαθμό», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Σε σχέση με τους ελέγχους που θα γίνονται, ο κ. Νουρής είπε πως αυτοί θα γίνονται στο βαθμό που είναι κατορθωτό να γίνονται. «Δεν θέλουμε να κάνουμε το κράτος αστυνομοκρατούμενο» είπε. «Θα δοθούν αυξημένες εξουσίες στις τροχονομίες των Δήμων και στην Πολιτική Άμυνα».

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Πώλησης αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών.
Οπτικών, πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Τηλεπικοινωνιών (πληρωμή λογαριασμών, επισκευής και αντικατάστασης συσκευών)
Καθαριστήρια.
Επιχειρήσεις πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκινήτων οχημάτων.
Γραφεία κηδειών
Ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μεταφορών
Πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων.
Φυτώρια και ανθοπωλεία

Επίσης από το λουκέτο εξαιρούνται οι πιο κάτω επιχειρήσεις:

• Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγoρές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες).
• Τα φαρμακεία.
• Υπηρεσίες παροχής τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία, μπαρ), οι οποίες δύναται να προσφέρουν κατ΄ οίκον διανομή και υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης από το παράθυρο.
• Τα πρατήρια υγρών καυσίμων.
• Τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα καταφύγια ζώων

Εκτακτες ανάγκες προκύπτουν για τα καταφύγια ζώων και για τα αδέσποτα, ενώ εκφράζεται έντονα ο φόβος ότι η εγκατάλειψη ζώων θα σημειώσει μεγάλη αύξηση. Μιλώντας στον «Π» η κ. Αναστάση, πρόεδρος της «Φωνής Για Τα Ζώα Της Κύπρου», σημείωσε ότι όλα τα καταφύγια χρειάζονται οικονομική στήριξη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ανάμεσα στις βασικές ανάγκες, διευκρίνισε, είναι οι τροφές, η πληρωμή κτηνιατρικών εξόδων, η αγορά καθαριστικών κ.λπ. «Όσοι θέλουν να συνεισφέρουν μπορούν να επικοινωνούν με τα καταφύγια της επαρχίας τους και να δηλώνουν πώς μπορεί ο καθένας να βοηθήσει», είπε. Όσον αφορά τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, ανέφερε, όποιος θέλει μπορεί π.χ. να αγοράσει τροφές και να τις δώσει σε εθελοντές που φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή του, ή να βάλει έξω από την πόρτα του ένα δοχείο με τροφή και νερό για τα αδέσποτα, τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης. Και η πιο μικρή βοήθεια, τόνισε, είναι πολύ μεγάλη στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, επισημαίνοντας ότι σε περιόδους κρίσης τα ζώα είναι τα πρώτα θύματα. Επέστησε δε την προσοχή σε όσους έχουν ζώα συντροφιάς στο σπίτι να μην τα εγκαταλείπουν. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να δείξουμε όλοι ψυχραιμία. Να μην εγκαταλείπουμε ζώα και να τα βλέπουμε σκοτωμένα στους δρόμους», δήλωσε.

Δεν μεταδίδουν τον ιό

Με ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει πως με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, καθώς και με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κτηνιάτρων, την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο νέος κορωνοϊός του ανθρώπου (COVID-19) μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο ή το αντίστροφο.

Επιπλέον, επισημαίνεται, δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα κατοικίδια ζώα νοσούν από τον νέο κορωνοϊό του ανθρώπου. Οι άνθρωποι, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής. Σε καμία περίπτωση, υπογραμμίζεται, οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους, αλλά να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα προς αυτά, απολαμβάνοντας τη συντροφιά τους και διατηρώντας καθαρό το οικιακό τους περιβάλλον.

Παράλληλα σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλά είδη κορωνοϊού και τα οποία είναι ειδικά για κάθε είδος ζώου (κορωνοϊός της γάτας, κορωνοϊός του σκύλου κ.λπ.). Η μετάδοση του κορωνοϊού μεταξύ των ειδών είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω του λεγόμενου «φραγμού» του ζωικού είδους, που δεν επιτρέπει τη μετάδοση του κορωνοϊού από το ένα ζωικό είδος στο άλλο και κατ’ επέκταση από τα ζώα στον άνθρωπο.