Κραυγή αγωνίας από νοσηλευτές - Επιστολή στον Υπ. Υγείας

Κραυγή αγωνίας από νοσηλευτές - Επιστολή στον Υπ. Υγείας

Ανοιχτή επιστολή στέλνουν οι νοσηλευτές στον Υπουργό Υγείας εκφράζοντας την αγωνία τους για την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ ζητώντας από τον Υπουργό να παρέμβει.

Αυτούσια η επιστολή

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Υποχρεωνόμαστε να απευθυνθούμε σε σας, αυτή τη φορά δημόσια, για να ξέρει ολόκληρος ο λαός τι συμβαίνει σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια και ποια είναι η πραγματική κατάσταση με τη διαχείριση του COVID - 19.

Αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε σας, γιατί πραγματικά δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο, δεν αντέχεται, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Και δεν είναι απλά μια ατάκα που λέμε μεταξύ μας, για να εκτονώνουμε τον θυμό και την οργή μας, αλλά μια στυγνή πραγματικότητα.

Οι πλείστες διοικήσεις των νοσηλευτηρίων και του ΟΚΥπΥ δεν έχουν την ικανότητα και την επάρκεια να διαχειριστούν τα όποια μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα φέρνει μαζί του αυτός ο πρωτόγνωρος ιός. Ούτε στα βασικά…

Κι όμως κύριε Υπουργέ, μιλάμε για μεγάλες αλήθειες, όλοι εμείς που ζούμε καθημερινά αυτή την κατάσταση, είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε το σύστημα υγείας και την υγεία του κυπριακού λαού.

Ναι, κύριε Υπουργέ. Σήμερα εδώ στα κυπριακά νοσηλευτήρια, ο καθένας πράττει ό,τι και όπως θέλει, δεν υπάρχει η κατάλληλη και ενδεδειγμένη επικοινωνία μεταξύ μας, δεν τηρούνται οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα.

Υποχρεωνόμαστε να απευθυνθούμε και δημόσια σε σας, γιατί αναγνωρίζουμε τις ευαισθησίες σας και αντιλαμβανόμαστε ότι αγωνίζεστε για την καλύτερη διαχείριση αυτής της κρίσης. Πάντοτε είχαμε μια καλή σχέση μαζί σας και είμαστε σίγουροι πως και αυτή τη φορά θα ακούσετε την κραυγή μας, την αγωνία μας, τις ανησυχίες μας.

Αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε σας γιατί βλέπουμε, ακούμε και νιώθουμε ότι σύντομα, ήδη άρχισε να φαίνεται, θα φορτώσουν σε μας τους νοσηλευτές τις ευθύνες για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ανεύθυνες συμπεριφορές τους. Αυτή τη φορά, όπως άλλοτε το έχουμε αποδείξει εδώ και χρόνια, δεν θα το ανεχθούμε!

Ο ιός εξαπλώνεται επικίνδυνα, η διασπορά είναι μεγάλη στα νοσηλευτήρια και τα μεγάλα θύματα, δεν είναι άλλα από εμάς τους ίδιους, τους νοσηλευτές, τους συναδέλφους μας. Τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που αγωνίζονται με έναν «αόρατο» εχθρό και ταυτόχρονα ένα νοσηρό σύστημα διαχείρισης της υγείας μας.

Είμαστε εδώ καθημερινά και έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες καταγγελίες, για όλα όσα συμβαίνουν στους χώρους υγείας. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στοιχεία για να αποκαταστήσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, να προστατεύσουμε τον κάθε νοσηλευτή, την κάθε νοσηλεύτρια, τον κάθε επαγγελματία υγείας που αγωνίζεται χωρίς σαφείς οδηγίες, χωρίς την τήρηση των πρωτοκόλλων. Οδηγίες λανθασμένες, οδηγίες αλαλούμ, οδηγίες μισές, οδηγίες χωρίς κατεύθυνση. Με βάρκα μόνο την ελπίδα…

Το προσωπικό, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες μας, όλοι και όλες στους οποίους εναποθέτετε τις ελπίδες σας, είμαστε εμείς. Αυτή τη φορά το βάρος και η ευθύνη είναι ασήκωτα γιατί παλεύουμε χωρίς καθοδήγηση, ακόμη και για τα ουσιώδη. Γιατί έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη προς όλους αυτούς που μας διοικούν, και θέλουν να λέγονται ηγεσία, από τις επικίνδυνες αποφάσεις τους.

Επικρατεί μια μεγάλη ανασφάλεια στους χώρους των νοσηλευτηρίων, ένας μεγάλος πανικός ανάμεσα στο προσωπικό. Που δεν ξέρει πού και πώς θα χτυπηθεί!

Οι οδηγίες που δίνονται για ομαδοποίηση δεν τηρούνται, η διασπορά του ιού καλά κρατεί…

Ναι, οι διοικήσεις μας στερούνται επάρκειας. Πρέπει να αναληφθούν ευθύνες, προτού είναι αργά. Να αναληφθούν ευθύνες για αποφάσεις και ενέργειες που λαμβάνονται ή κυρίως παραλείπονται.

Οι ηγέτες πάντοτε είναι άνθρωποι που πρέπει να εμπνέουν και να καθοδηγούν. Όχι να φορτώνουν τα δικά τους ελλείμματα και τις δικές τους παραλείψεις στους άλλους. Και εμείς δεν έχουμε ούτε ηγέτες, ούτε ηγεσία, ούτε ανθρώπους που να μας εμπνέουν και μας ενθαρρύνουν.

Έχει κλονιστεί το αίσθημα ασφάλειας από το προσωπικό προς τον ΟΚΥπΥ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Μεταφέρουμε τις ανησυχίες των μελών μας, που είναι αναστατωμένοι. Γιατί βλέπουμε την ανεπάρκεια των διοικήσεων σε θέματα συντονισμού, την ελλιπή εφαρμογή των εγκυκλίων, οδηγιών και πρωτοκόλλων. Ήλθε η ώρα να βάλετε βαθιά το μαχαίρι. Είναι η ώρα να αναληφθούν ευθύνες από εκείνους που πραγματικά ευθύνονται.

Ήλθε η ώρα να δράσετε χθες και όχι αύριο! Ναι, νοιαζόμαστε πραγματικά για το μέλλον του κυπριακού λαού, δεν πανικοβάλλουμε και δεν προσδοκούμε σε διασπορά fake news. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Εκ του Δ.Σ. της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.