Νew York Times: Έπαινος στην Κύπρο - Οι πολιτικοί άκουσαν τους επιστήμονες για Covid19

Νew York Times: Έπαινος στην Κύπρο  - Οι πολιτικοί άκουσαν τους επιστήμονες για Covid19

Στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Κύπρος για περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊου  αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Κυβέρνηση  ακολούθησε πιστά τις συμβουλές των ιατρών εμπειρογνωμόνων και επέβαλε αυστηρό lockdown αρκετά νωρίς.

Στο πλαίσιο αυτό, το  δημοσίευμα επικαλείται και  γραπτές δηλώσεις  του Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε όπου σημείωσε   «Η επιστημονική ομάδα μας συμβούλεψε λεπτό προς λεπτό, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις κυβερνητικές αποφάσεις. Με άλλα λόγια, ακούσαμε τους ειδικούς μας από την πρώτη στιγμή».

Από την πλευρά του ο  καθηγητής μοριακής ιολογίας  του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης, που είναι μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, δήλωσε ότι ήταν μια σπάνια ευκαιρία των Κυπρίων πολιτικών να εμπιστευτούν τους  επιστήμονες»

«Οι πολιτικοί άκουσαν πραγματικά τους επιστήμονες και οι επιστήμονες τους έδωσαν μια σωστή στρατηγική», είπε.

Αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα,  περιελάμβανε την επιβολή περιορισμένων μετακινήσεων προτού η Κύπρος ανακοινώσει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα  στις 7 Μαρτίου. Ακολούθησαν μια σειρά μέτρων που  επέτρεπε την κυκλοφορία μόνο μία φορά την ημέρα για περιορισμένους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων ιατρικών επισκέψεων, για ψώνια και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Αναστασιάδης είπε ότι το κρατικό σύστημα υγείας της Κύπρου ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της θεραπείας νοσοκομειακών ασθενών παρά το γεγονός ότι υπέστη σημαντική αναθεώρηση πριν από ένα χρόνο.

Επίσης, το κοινό υπάκουε σε μεγάλο βαθμό στις οδηγίες της κυβέρνησης και των ιατρικών συμβούλων της.

Ο Κωστρίκης απέδωσε αυτήν την συμμόρφωση στην εμπειρία των Κυπρίων με σοβαρές κρίσεις που όπως την εισβολή του  1974, και  την οικονομική κρίση  πριν από επτά χρόνια.

«Οι άνθρωποι φοβήθηκαν», είπε ο Κωστρίκης. «Και οι άνθρωποι ένιωθαν πιο άνετα από το γεγονός ότι οι επιστήμονες χειρίζονταν την κατάσταση και όχι πολιτικοί».

Ο Κωστρίκης είπε ότι θα χρειαστούν άλλες 10 μέρες πριν η Κύπρος  δει την εξάλειψη των κρουσμάτων  και να  αρχίσουν να αίρονται  οι περιορισμοί. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορούν  να αρθούν  μόνο σταδιακά, με το άνοιγμα μεγάλων εμπορικών κέντρων και την επανέναρξη τακτικών πτήσεων προς και από τη χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό να χρειάζονται ακόμα βδομάδες  εβδομάδες.