Αστυνομική έρευνα για τα κρούσματα κορωνοϊού σε πάρτι 93χρονου και οίκο ευγηρίας (vids)

Αστυνομική έρευνα για τα κρούσματα κορωνοϊού σε πάρτι 93χρονου και οίκο ευγηρίας (vids)

Οδηγίες στην Αστυνομία Κύπρου και το Υπουργείο Εργασίας να διερευνήσουν τα δύο περιστατικά σε Λεμεσό και Λευκωσία, μετά τα οποία εντοπίστηκαν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, έδωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. 

Πρόκειται για εστιάτορα, κρούσμα της πανδημίας μετά από πάρτι γενεθλίων του 93χρονου πατέρα του που διοργάνωσε στην επιχείρηση του και αλλοδαπή οικιακή βοηθό ιδιοκτήτη οίκου ευγηρίας, η οποία διέμενε στον οίκο ευγηρίας τις τελευταίες ημέρες όπως επίσης και η οικογένεια του ιδιοκτήτη λόγω ανακαίνισης του σπιτιού τους εδώ και ενάμιση χρόνο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου ανέφερε ότι ήδη έχουν δοθεί οδηγίες στον Αστυνομικό Διευθυντή Λεμεσού για έναρξη έρευνας και εντοπισμού των προσώπων που συμμετείχαν στο πάρτι γενεθλίων του 93χρονου.

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αστυνομική έρευνας και για το περιστατικό στον οίκο ευγηρίας καθώς εάν διαπιστωθεί ότι η αλλοδαπή γνωριζε ότι έπασχε από τον κορωνοϊό και δεν λάμβανε μέτρα προστασίας, ίσως διαπράττονται και άλλα αδικήματα.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν θα μπορούσαν να μην θορυβήσουν τον Υπουργό Υγείας καθώς θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν εδώ και μήνες για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τόνισε ότι "δεν έχουμε τελείώσει ακόμη" με τον ιό και ότι τα μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση θα πρέπει να διατηρηθούν για πολλύ καιρό ακόμη, ώστε να συνεχιστεί η χαλάρωση των μέτρων. Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επαναφέρει μέτρα εάν διαπιστώσει παραβιάσεις των σχετικών οδηγιών, στη βάση των θέσεων ειδικών και επιστημόνων.

Η υπόθεση του πάρτι παραπέμφθηκε στην Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση, ενώ η υπόθεση του οίκου ευγηρίας παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Εργασίας. Τα αποτελέσματα από την ιχνηλάτηση επαφών από τα δύο περιστατικά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Το κρούσμα σε πάρτι γενεθλίων 93χρονου

Μετά από διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης, εστιάτορας στον Πύργο Λεμεσού βρέθηκε θετικός στον ιό και μάλιστα ήταν ασυμπτωματικός. Σύμφωνα με πληροφορίες του AlphaNews, ο άνθρωπος αυτός διοργάνωσε πάρτι για τα γενέθλια του πατέρα του ο οποίος έκλεισε τα 93 και άρα ανήκει στις ευάλωτες ομάδες. Το τεστ διενεργήθηκε μέσω του σχεδίου για εξετάσεις που τρέχει ο Δήμος Λεμεσού.

Το περιστατικό εξόργισε το Υπουργείο Υγείας και τον ίδιο τον Υπουργό, ιδιαίτερα για την παραβίαση των σχετικών διαταγμάτων που αφορούν τη συνάθροιση ατόμων, πραγματοποιώντας ένα πάρτι με συμμετοχή ηλικιωμένων προσώπων. Ήδη δόθηκαν σχετικές οδηγίες για διερεύνηση του περιστατικού και ιχνηλάτηση των επαφών.

Το κρούσμα στον οίκο ευγηρίας

Θετική στον κορωνοϊό βγήκε οικιακή βοηθός ιδιοκτήτη οίκου ευγηρίας η οποία διέμενε στον οίκο ευγηρίας τις τελευταίες ημέρες όπως επίσης και η οικογένεια του ιδιοκτήτη λόγω ανακαίνισης του σπιτιού τους εδώ και ενάμιση χρόνο. Το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες για άμεση απολύμανση του οίκου ευγηρίας ωστόσο προκύπτει σειρά ερωτημάτων μετά την έρευνα που έγινε στον χώρο.

Όταν το Υπουργείο πήρε τους ιδιοκτήτες για να τους ενημερώσει ότι η οικιακή βοηθός βγήκε θετική στον ιό, διαπιστώθηκε ότι αυτή βρισκόταν ακόμα στον χώρο και μάλιστα δεν χρησιμοποιούσε κανένα προστατευτικό εξοπλισμό. Μέχρι στιγμής έγιναν εξετάσεις στο προσωπικό του οίκου ευγηρίας ωστόσο πλέον οι εξετάσεις επεκτείνονται και στους ενοίκους καθώς εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η οικιακή βοηθός τέθηκε πλέον σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.