Υπόθεση Serial Killer: Με αυτές τις ποινές κινδυνεύουν οι 15 αστυνομικοί

Υπόθεση Serial Killer: Με αυτές τις ποινές κινδυνεύουν οι 15 αστυνομικοί

Μετά από σχεδόν 10 μήνες έτρεξαν τη Δευτέρα 4 Μαϊου 2020 οι εξελίξεις στην ποινική έρευνα για τα φρικιαστικά εγκλήματα του επτάκις ισοβίτη Ν. Μεταξά και το φόνο αλλοδαπών γυναικών και κοριτσιών που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία το 2019 και τις αποκαλύψεις μεταξύ Απριλίου - Ιουνίου.

 

Ύστερα, από αρκετούς μήνες «σιωπής» ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά Αστυνομίας να κατηγορήσει 15 μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, που περιλαμβάνουν αστυφύλακες, λοχίες και αξιωματικούς, σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκαν τις υποθέσεις των κατά συρροή δολοφονιών αλλοδαπών γυναικών και παιδιών που είχαν διαπραχθεί από τον Ν. Μεταξά.

Οι οδηγίες δόθηκαν χθες και σύμφωνα με αυτές σε όσους κατηγορηθούν θα προσαφθούν ποινικά αδικήματα κατά παράβαση του Άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, ήτοι αδικήματα Παράλειψης Υπηρεσιακού Καθήκοντος από Δημόσιους Λειτουργούς.

Η Offsite αποκαλύπτει ότι τα εν λόγω αδικήματα επισύρουν ποινή φυλάκιση έως 2 ετών και πολύ βαρύ χρηματικό πρόστιμο που αγγίζει έως και τις 70.000 ευρώ.

Έτσι θα τρέξει η διαδικασία

Η Offsite επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αρχής Ανδρέα Πασχαλίδη, ο οποίος έδωσε το πλάνο δράσης της Αρχής. Όπως είπε, μετά τις οδηγίες του Γενικού, οι τέσσερις ποινικοί ανακριτές που ανέλαβαν την έρευνα θα ειδοποιηθούν ώστε να εντοπίσουν τους αστυνομικούς που αναφέρονται στις οδηγίες του Γενικού για να κατηγορηθούν. Ακολούθως, το απαραίτητο υλικό θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία με σκοπό να ετοιμαστούν τα κατηγορητήρια. Στο τελικό στάδιο τα κατηγορητήρια θα επιδοθούν στους «15»και θα καταχωρηθούν στο Δικαστήριο. Η δικαστική διαδικασία όποτε αυτή ξεκινήσει θα λάβει χώρα στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) είχε διορίσει με απόφαση της ημερ. 6.5.2019 τρεις ποινικούς ανακριτές και αργότερα τέταρτο, με αφορμή ερωτήματα και προβληματισμούς που εγείρονταν, μετά την ανακάλυψη των σορών αλλοδαπών γυναικών και ανηλίκων παιδιών τους, που είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία ως εξαφανισθέντα πρόσωπα, ενώ διαφάνηκε εκ των υστέρων ότι ήταν θύματα δολοφονίας.

Η ανακριτική ομάδα, παρά τη γενικότητα του απώτερου στόχου που τάχθηκε να ερευνήσει, που ήταν η συμπεριφορά και η προσέγγιση της Αστυνομίας στις περιπτώσεις καταγγελιών για ελλείπουσες γυναίκες και δή αλλοδαπές γυναίκες, όπως αναμενόταν, εστίασε ιδιαίτερα την προσοχή της στον τρόπο χειρισμού από μέλη της Δύναμης, των συγκεκριμένων υποθέσεων των κατά συρροή δολοφονιών που είχαν διαπραχθεί από τον Ν. Μεταξά.

Η αρχική έρευνα έγινε από την Αστυνομία, αλλά κατόπιν αιτήματος του παραιτηθέντα Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου που έστειλε επιστολή στην Αρχή, το Αρχηγείο σταμάτησε τις έρευνες και ανέλαβε εξ ολοκλήρου τις έρευνες η Αρχή . Τέλος Δεκεμβρίου οι ποινικοί ανακριτές παρέδωσαν στον πρόεδρο της Αρχής Ανδρέα Πασχαλίδη το πόρισμά τους και η τελική έκθεση δόθηκε τον Φεβρουάριο στον Γενικό Εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση οδήγησε στην παύση του Αρχηγού Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου στις 07 Μαϊου 2019 και στις 10 Μαϊου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε τον μέχρι τότε Υπαρχηγό Κύπρο Μιχαηλίδη στο ύπατο αξίωμα της Δύναμης.