Δεν συζητούν για live streaming οι εκπαιδευτικοί

Δεν συζητούν για live streaming οι εκπαιδευτικοί

Αδιαπραγμάτευτη είναι για τους εκπαιδευτικούς η απόφασή τους να μην εφαρμόσουν τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη για να μπορούν να το παρακολουθούν οι μαθητές οι οποίοι θα βρίσκονται στο σπίτι, αφού η φοίτηση είναι εκ περιτροπής.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αντιδρούν και καλούν τα μέλη τους να μην πραγματοποιήσουν μια τέτοια διαδικασία, η οποία όπως τονίζουν αντίκειται στην παιδαγωγική δράση και αναδύονται σοβαρά θέματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, ο υπ. Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται το εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση πρόγραμμα Teams, διευκρινίζοντας ότι έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και με το γραφείο της επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα δε με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, τονίζεται ότι σε περίπτωση που εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένες πλατφόρμες τότε μπορεί να παραβιάζεται η νομοθεσία και η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μαθητών και μαθητριών.

Η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με χθεσινή ανακοίνωσή της για τη μετάδοση της διδασκαλίας από την τάξη σημειώνει ότι διεξάγονται δειγματοληπτικοί επιτόπου έλεγχοι σε σχολεία, τα ευρήματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα, μαζί με ενδεχόμενες ενέργειες που θα αποφασιστούν.

Χωρίς εκπαιδευτική ωφέλεια

Σε τοποθέτησή του για την απευθείας μετάδοση από την τάξη, ο βοηθός γεν. γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια εγκυμονεί κινδύνους για τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους μαθητές. «Είναι παράνομο, και δημιουργεί δύο ταχυτήτων μαθητές. Καλέσαμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν να μην το εφαρμόζουν», υπογράμμισε.

Η τηλεκπαίδευση που γινόταν μέχρι τώρα, διευκρίνισε, ήταν χωρίς τη χρήση κάμερας, και ο εκπαιδευτικός μπορούσε να ελέγχει τα παιδιά. «Τι θα γίνει όταν για παράδειγμα απομονωθεί ένα μέρος από την κάμερα και αρχίσει να δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Για ποιο λόγο να δημιουργήσουμε δύο ταχυτήτων μαθητές από τη στιγμή που θα έρχονται στο σχολείο εναλλάξ για να διδαχθούν το μάθημα;», διερωτήθηκε.

Στο ίδιο πλαίσιο εκπαιδευτικοί απευθύνουν και το ακόλουθο ερώτημα στον υπ. Παιδείας και τα στελέχη του υπουργείου: «Θα δέχονταν πάνω από το γραφείο τους ενώ δουλεύουν να υπάρχει κάμερα;».

Όσον αφορά το επιχείρημα, επεσήμανε ο κ. Πολυβίου, ότι η αποχή από την τηλεκπαίδευση θα είναι σε βάρος των παιδιών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι όταν τελειώνουν το μάθημά τους να αφιερώνουν χρόνο στους εν λόγω μαθητές όπως γινόταν και προηγουμένως.

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔ επίσης δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μιλώντας στον «Π» ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Απόστολος Σκουρουπάτης είπε ότι προκύπτουν σοβαρά θέματα που άπτονται νομικής πτυχής όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και θέματα που αφορούν την εξασφάλιση της συγκατάθεσης για να βιντεογραφηθούν ή να μαγνητοφωνηθούν. Δεν μπορείς, τόνισε, να υποχρεώσεις κανέναν να μπει σε τέτοια διαδικασία. Σημαντικό επίσης, ανέφερε, είναι ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η παιδαγωγική διαδικασία, δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Μπαίνουν διάφοροι περιορισμοί, πρόσθεσε, όταν ο άλλος νιώθει ότι παρακολουθείται, πέραν των υπόλοιπων κινδύνων που προκύπτουν.

Ο κ. Σκουρουπάτης σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί στην ε’ και την στ’ τάξη χρησιμοποιούν το Τeams για σύγχρονη εκπαίδευση. H οργάνωση, επεσήμανε, αρχικά είχε συμβουλεύσει όλους τους εκπαιδευτικούς για ό,τι μέσο είχαν πρόθεση να χρησιμοποιήσουν για σκοπούς επικοινωνίας με τους μαθητές τους να το προτείνουν στο σχέδιο δράσης του σχολείου (zoom, viber, email κ.λπ.). Ήταν στο σχέδιο δράσης της σχολικής μονάδας, τόνισε, είχαν εγκριθεί από το Υπ. Παιδείας και είχε εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των γονιών.

Ωστόσο, είπε, η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου θέτει ξεκάθαρα ότι πέραν του Τeams κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ενώ ο ίδιος ο υπουργός, σημείωσε, είχε ανακοινώσει στις αρχές της όλης διαδικασίας ότι μέσα από το Τeams θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όλες οι εφαρμογές.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ