Βροχή αντιδράσεων για την απόφαση να αρχίσουν δεξιώσεις γάμου από 1η Σεπτεμβρίου (vid)

Βροχή αντιδράσεων για την απόφαση να αρχίσουν δεξιώσεις γάμου από 1η Σεπτεμβρίου (vid)

Τις αντιδράσεις των επαγγελματιών του κλάδου, προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης να επιτραπούν οι δεξιώσεις για γάμους και βαπτίσεις από την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.

 

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» η Λέκτορας Παιδιατρικής Ζωή Δωροθέα Πανά, εξηγεί το σκεπτικό με το οποίο λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, παραδεχόμενη ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχόλησε αρκετά την επιστημονική ομάδα λόγω της θρησκευτικής, κοινωνικής και οικονομικής διάστασής του.

Ερωτηθείσα σχετικά για τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρχει στα εμπορικά κέντρα απάντησε πως δεν είναι στην πραγματικότητα το ίδιο με την περίπτωση μιας δεξίωσης.

«Το πρόβλημα στο κομμάτι αυτών των τελετών είναι ότι η νοοτροπία μας είναι ότι σε χαρές θα ήταν πάρα πολύ αφύσικο να πιστέψουμε ότι δε θα υπάρχουν χειροφιλήματα, αγκαλιές, ότι δε θα χαλαρώσουμε μέσα από τη χαρά μας και ουσιαστικά θα ήταν πολύ άσχημο φαινόμενο μέσα από ένα τόσο σημαντικό γεγονός να δούμε ότι έχουμε ένα cluster ατόμων που έχουν μολυνθεί».

Προσέθεσε, δε, ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί και να τοποθετηθεί στη σωστή του διάσταση. Σημείωσε, ότι το μυστήριο μπορεί να γίνεται με λίγα άτομα, αλλά οι δεξιώσεις είναι μια διαφορετική περίπτωση που ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό»

«Τελικά επιβεβαιωνόμαστε στο κομμάτι ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο που βρισκόμαστε γενικά στον παγκόσμιο χάρτη», ανέφερε η κ. Πανά σχετικά με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις Αραβικές χώρες.

Ο πρώτος βασικός λόγος, κατά την ίδια, είναι η έλλειψη τήρησης των μέτρων, δεδομένων και των θρησκευτικών εορτών τους το τελευταίο διάστημα. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν μεν τον συγκεκριμένο ιό, σε επιφάνειες, αλλά ο βασικός τρόπος μετάδοσης, από ό,τι φαίνεται, γίνεται με την κοντινή επαφή.

Σχετικά, τέλος, με τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων σε σχολείο και νοσοκομείο, η Λέκτορας Παιδιατρικής ανέφερε ότι το νοσοκομείο αποτελεί χώρο υψηλού κινδύνου, όπως και σε κάθε επιδημία. Παρά τον εξαιρετικά καλό έλεγχο της πανδημίας στη χώρα, η κ. Πανά σημείωσε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς δυνητικά θα μπορούσαμε όλοι να έχουμε προσβληθεί από τον ιό. 

Διαμαρτυρία εργαζομένων του κλάδου

Υπενθυμίζεται πως επαγγελματιες στον τομέα τέλεσης γάμων και βαπτίσεων, διαμαρτυρήθηκαν χθές για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Το μέλος του κλάδου Xριστόφορος Ζήνωνος ανέφερε στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» :

"Έχουμε διάφορες προτάσεις για να συμβάλουμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά δεν έχουμε ρωτηθεί. Εμείς πιστεύουμε ότι το να πας σε μια βάπτιση των 100-200 ατόμων είναι ασφαλέστερο από το να πας σε ένα εστιατόριο των 100-200 ατόμων. Το να γίνει ιχνηλάτιση μέσα από βάπτιση, μέσα σε λίγα λεπτά εμείς θα μπορούμε να πούμε στην κυβέρνηση ποιός καθόνταν δίπλα και πίσω από κάποιον καλεσμένο, σε ένα εστιατόριο πως μπορεί να γίνει αυτό."

Εξέφρασε κατανόηση για τους υγειονομικούς κινδύνους που επικαλούνται κυβέρνηση και επιστήμονες, ωστόσο έκανε λόγο για αδικία έναντι άλλων επιχειρηματιών και επαγγελματικών κλάδων που πήραν το "πράσινο φως" για επαναλειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Διερωτήθηκε μάλιστα πως είναι δυνατό να ανοίγουν μπαράκια και νυχτερινά κέντρα όπου υπάρχει συνωστισμός θαμώνων και κατανάλωση αλκοόλ, αλλά να συνεχίζεται η απαγόρευση κοινωνικών εκδηλώσεων με το αιτιολογικό της ανταλλαγής χειραψιών και φιλιών. 

"Καταλαβαίνουμε ότι οι γάμοι των 1000-1500 ατόμων δεν θα γίνουν φέτος. Εμείς μιλάμε για γάμους μέχρι 300 άτομα. Θα μπορούσαν τα δώρα να μπαίνουν σε συγκεκριμένο χώρο και να μην υπάρχουν χειραψίες. Θα μπορούσαν στα μπουφέ να υπάρχουν οι σεφ και να σερβίρουν το φαγητό στο κόσμο για να μην έρχονται σε επαφή το κοινό με τον εξοπλισμό. Μας έχουν κόψει τα φτερά και εμάς και των μελλόνυμφων από χθες. "

Ο κύριος Ζήνωνος εξέφρασε την ανάγκη επανεξέτασης των κυβερνητικών αποφάσεων και εξεύρεσης μιας κοινής λύσης για επανεκκίνηση του κλάδου.

"Θα ανοίξουν καλοκαιρινά μπαράκια, εστιατόρια κλπ. Με το να καταναλώσεις αλκοόλ σε ένα μπαρ, δεν θα υπάρχουν χειραψίες; Νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει πόσο έχει πληγεί ο τομέας μας. Εμείς έχουμε να δουλέψουμε από τον Νοέμβριο του 2019 και θα δουλέψουμε το Πάσχα του 2021. Αντιλαμβάνεστε πόσα πολλά είναι τα έξοδα και πόσο λίγο το εισόδημα. Πολλές επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν."

Το χρονοδιάγραμμα των σταδιακών χαλαρώσεων

5 Ιουνίου: Επαναλειτουργούν κολυμβητήρια

9 Ιουνίου: Επαναλειτουργούν εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, λιμάνια, υπηρεσίες εστίασης εσωτερικών χώρων, θέατρα και σινεμά, γήπεδα, παιδότοποι, νηπιαγωγεία και καλοκαιρινές σχολές

13 Ιουνίου: Επαναλειτουργούν καζίνο, σχολές χορού, γυμναστήρια και θεματικά πάρκα

24 Ιουνίου - 6 Ιουνίου: Επιτρέπονται συναθροίσεις με μέγιστο αριθμό 50 ατόμων σε εσωτερικό χώρο ή 100 ατόμων σε εξωτερικό χώρο

7 Ιουλίου - 30 Αυγούστου: Επιτρέπονται συναθροίσεις με μέγιστο αριθμό 75 ατόμων σε εσωτερικό χώρο ή έως 150 άτομα σε εξωτερικό χώρο

1 Σεπτεμβρίου: Αναμένεται να επιτραπούν φεστιβάλ, συναυλίες, τελετές αποφοίτησης, τελετές γάμων και βαπτίσεων

ΠΗΓΗ ALPHA