Όλα έτοιμα για την έναρξη πτήσεων από και προς την Κύπρο

Όλα έτοιμα για την έναρξη πτήσεων από και προς την Κύπρο

Με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται τα τελευταία 24ωρα στο Υπουργείο Μεταφορών, αλλά και στις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να προλάβουν να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για το άνοιγμα των αεροδρομίων και την επανέναρξη πτήσεων την ερχόμενη Τρίτη, 8 Ιουνίου. 

Την πρώτη μέρα επανέναρξης έχουν δρομολογηθεί πέντε πτήσεις αφίξεων και πέντε αναχωρήσεων, από Αθήνα, Βουλγαρία και Ισραήλ. Το τελικό προσχέδιο του πρωτοκόλλου βάσει του οποίου θα γίνει η επανέναρξη πτήσεων και το άνοιγμα αεροδρομίων έχει ήδη αποσταλεί στις διάφορες υπηρεσίες, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι προετοιμασίες μέχρι αύριο Κυριακή.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα την οποία θα πρέπει να επισκέπτονται όσοι θα ταξιδέψουν, έτσι ώστε να συμπληρώνουν κάποια απαραίτητα στοιχεία για να μπορούν να εισέλθουν στη χώρα. Συγκεκριμένα, οι επιβάτες θα καλούνται να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο διαδικτυακά, σε σχέση με το αν έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα ή αν αντιμετώπισαν το προηγούμενο διάστημα. Σε περίπτωση που ο επιβάτης προέρχεται από χώρα που χρειάζεται τεστ, τότε θα μπορεί να το ανεβάζει μέσα από την πλατφόρμα, ενώ σε περίπτωση που πρόκειται για επιβάτη πτήσης με ενδιάμεσο σταθμό (transit) θα πρέπει να καταγράφει την αρχική χώρα από την οποία ταξίδεψε. Οι επιβάτες θα πρέπει να αναφέρουν στις απαντήσεις τους αν έχουν ταξιδέψει προς άλλους προορισμούς τις τελευταίες 14 ημέρες. Την ευθύνη για την ετοιμασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει το Υφυπουργείο Καινοτομίας, το οποίο στην παρούσα φάση κάνει και όλους τους απαραίτητους ελέγχους για να φανεί αν το σύστημα λειτουργεί κανονικά.

ΕΕ: Από Ιούλιο το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει πλήρως τα εσωτερικά σύνορά της έως τα τέλη Ιουνίου και θα αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στα ταξίδια προς και από άλλες χώρες τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

Η Γιόχανσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ πως οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ θα άρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους έως τις 15 Ιουνίου, ορισμένες όμως θα μπορούν να το κάνουν μέχρι το τέλος του μηνός.

«Άρα αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι των εσωτερικών συνόρων θα αρθούν έως το τέλος Ιουνίου, υποθέτω. Θα πρέπει να σκεφθούμε τη σταδιακή άρση των περιορισμών σε μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ στις αρχές Ιουλίου», είπε.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ, ΑΠΕ