Τα βρήκαν ΟΚΥπΥ – νοσηλευτές

Τα βρήκαν ΟΚΥπΥ – νοσηλευτές

Προς λύση οδηγείται το θέμα της στελέχωσης των νοσηλευτηρίων με πρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό, με τις συντεχνίες των νοσηλευτών να κάνουν, εκ πρώτης, αποδεκτό το πλάνο προσλήψεων που τους παρουσίασε χθες ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Με πλάνο

Από τη συνάντηση –την τρίτη στη σειρά τις τελευταίες οκτώ μέρες- που είχε χθες ο ΟΚΥπΥ με την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) και τον κλάδο νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ, βγήκε τελικά άσπρος καπνός. Από τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό (υφιστάμενες, νέες και της υπηρεσίες ασθενοφόρων).

Όπως πληροφορείται ο «ΠΟΛΙΤΗΣ», ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα προκηρύξει άμεσα περί τις 80 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ιδέα της αγοράς υπηρεσιών εγκαταλείφθηκε, με τον οργανισμό να ακολουθεί την κανονική οδό για την πλήρωση των κενών που υπάρχουν και τα οποία, σύμφωνα με τους νοσηλευτές, αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία των θαλάμων.

Οι συνολικές ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό υπολογίζονται σε 350 άτομα, ωστόσο ο ΟΚΥπΥ αναμένεται να επανεξετάσει το νούμερο αυτό, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα ο αριθμός των φροντιστών που στελεχώνει τον κάθε θάλαμο, η πληρότητα των τμημάτων κ.ά. Το πώς καταμετρούνται οι ανάγκες ήταν και ένα ζήτημα για το οποίο εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πλευρών. Οι συντεχνίες θεωρούν πως ο αριθμός των νοσηλευτών σε κάθε τμήμα/κλινική θα πρέπει να υπολογίζεται σε αναλογία των διαθέσιμων κλινών ενώ ο ΟΚΥπΥ σε αναλογία της μέσης πληρότητας που παρουσιάζει έκαστο τμήμα/κλινική.

Αν και οι συντεχνίες δηλώνουν ικανοποιημένες, εντούτοις αναμένεται να μεταφέρουν την πρόταση του οργανισμού στα συλλογικά τους όργανα, τα οποία θα πουν και την τελευταία τους κουβέντα.

Πάντως, οι νοσηλευτές αναμένουν πως το νέο προσωπικό μπει άμεσα στα νοσοκομεία, διαφορετικά θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στο πρόγραμμα με τις βάρδιες, ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ανοικτό μέτωπο

Στο μεταξύ, ανοικτό παραμένει το μέτωπο μεταξύ γιατρών – ΟΚΥπΥ. Ο οργανισμός ωστόσο, διά του εκπροσώπου Τύπου του Πάμπου Χαριλάου, παρουσιάζεται αισιόδοξος και εκφράζει την πεποίθηση ότι εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία σε σχέση με την πρόταση κινήτρων προς τους ειδικούς γιατρούς. Μάλιστα, ο κ. Πάμπος Χαριλάου ανέφερε ότι οι πόρτες του οργανισμού είναι ανοικτές για τις όποιες διευκρινίσεις ζητούν οι γιατροί.

Οι γιατροί συνέχισαν και χθες να στέλνουν μηνύματα προς τον οργανισμό ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν μια πρόταση που δεν διασφαλίζει ότι μπορεί να είναι πρακτικά εφαρμόσιμη.

Εκ μέρους της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), ο δρ Λάμπρος Σαμαρτζής τόνισε πως οι γιατροί δεν θα αποδεχτούν μια πρόταση που δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της. Όπως εξήγησε, τα κίνητρα είναι στενά συνδεδεμένα με τη δομή του οργανισμού, την υποστελέχωση και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας. Μνεία έκανε και στο θέμα της εκπαίδευσης, καθώς και στον νόμο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, τονίζοντας ότι αυτό το οποίο αιτούνται είναι την κατάρτιση ενός προγράμματος, στη βάση χρονοδιαγραμμάτων, προς διασφάλιση της εργασιακής σταθερότητας σε βάθος τετραετίας.

Ο δρ Μωυσής Λάμπρου, από τον κλάδο γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, επανέλαβε και χθες ότι η συντεχνία αναμένει την απάντηση του ΟΚΥπΥ επί συγκεκριμένων σημείων της πρότασης τα οποία χρήζουν διευκρίνισης. Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι το θέμα των οικονομικών κινήτρων δεν είναι ανεξάρτητο από σωρεία άλλα αιτήματα τα οποία αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτηρίων, αλλά και τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. «Τέθηκαν κάποια ζητήματα ως προτεραιότητες και με αυτό τον τρόπο εξελίσσεται ο διάλογος μεταξύ των γιατρών και του οργανισμού», είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι οι γιατροί ανέμεναν εντός της πρότασης να περιλαμβάνονται τα χρονοδιαγράμματα τα οποία σχετίζονται με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες για τις οποίες πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Μόνο έτσι, υπογράμμισε, μπορεί να υπάρξει προοπτική. Υπέδειξε παράλληλα ότι ο διάλογος σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κίνητρα δεν μπορεί να είναι ατέρμονος. «Εάν στην απάντηση του ΟΚΥπΥ βρούμε γόνιμο έδαφος, θα συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες. Εάν όμως ο οργανισμός επιμένει σε θέματα που για εμάς αποτελούν κόκκινη γραμμή, τότε ο διάλογος θα τερματιστεί και θα απευθυνθούμε στα μέλη μας για να αποφασίσουμε τα μέτρα που θα λάβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαριλάου πάντως διαβεβαίωσε πως σε ό,τι αφορά τα άλλα ζητήματα που εκκρεμούν (εκπαιδεύσεις, εργασιακό περιβάλλον, δομές κ.λπ.) θα διοριστεί ειδική επιτροπή για κάθε θέμα, ώστε στη βάση χρονοδιαγράμματος να οδηγείται στη λύση του.