«Καζάνι που βράζει» πάλι η δημόσια υγεία (vid)

«Καζάνι που βράζει» πάλι η δημόσια υγεία (vid)

«Mε καζάνι που βράζει» μοιάζει για άλλη μια φορά η δημόσια υγεία.

Η χτεσινή προσπάθεια του ΟΚΥπΥ για αναστολή της αυριανής απεργίας των νοσηλευτών απέτυχε, ενώ το μέτωπο με τους γιατρούς οι οποίοι απαιτούν αλλαγές στην πρόταση κινήτρων του οργανισμού παραμένει ανοιχτό. Ταυτόχρονα ο Κλάδος των ακτινογράφων προειδοποιεί με λήψη μέτρων αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους που εκκρεμούν ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών εδώ και δύο χρόνια.
Πυρά κατά ΟΚΥπΥ στρέφουν οι κυβερνητικοί ιατροί. Η αποκοπή επιδομάτων που λαμβάνουν αλλά και το πρόστιμο όπως το χαρακτηρίζουν με την αποκοπή των οικονομικών κινήτρων σε περίπτωση που ο οργανισμός δεν καταφέρει να πετύχει τους ελάχιστους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει, έκανε έξω φρενών τους ιατρούς.

Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα, ο Σωτήρης Κούμας, Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα καλά για τα δημόσια νοσηλευτήρια. Οι ασθενείς προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και για αυτό μπορεί να υπάρχει μια εξήγηση γιατί τώρα τα δημόσια νοσηλευτήρια διανύουμε μια ιδιαίτερη φάση, οι εισαγωγές που γίνονται δεν καταγράφεται στο σύστημα του ΟΑΥ στο ΓΕΣΥ…Όταν ο ίδιος ο ΟΚΥπΥ έχει αμφιβολία πως ακόμα ο βασικός στόχος, δηλαδή τα 220 εκατομμύρια δεν θα επιτευχθούν και θα επιβάλλει πρόστιμα στους γιατρούς. Αυτό τι λέει; Ότι ναι έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα…Αν οργανισμός δεν επιτύχει το στόχο του τι σημαίνει; 240 εκατομμύρια έλλειμμα….»

Ο κος Κούμας ξεκαθάρισε πως αναμένουν την απάντηση του ΟΚΥπΥ ενώ έχει αποφασιστεί από το ΔΣ της ΠΑΣΥΚΙ, ότι θα προχωρήσουν σε τοπικές γενικές συνελεύσεις για λήψη αποφάσεων

ΟΚΥπΥ: «Δεν μιλήσαμε ποτέ για πρόστιμα»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπο Χαριλάου δεν ανέφεραν ποτέ για επιβολή προστίμων στους γιατρούς:

«Εκείνο που θέλουμε να διευκρινίσουμε είναι ότι κανένας μα κανένας δεν έχει μιλήσει για επιβολή προστίμου στον οποιοδήποτε. Ο οργανισμός έχει καταθέσει μία πρόταση, ένα σχέδιο κινήτρων το οποίο βασίζεται στα πραγματικά έσοδα του οργανισμού είτε αυτά προέρχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας είτε από άλλους πόρους, από πράξεις που θα γίνονται από γιατρούς οι οποίοι θα συμβληθούν με το σχέδιο κινήτρων.. Διερωτώμαι γιατί χρησιμοποιούμε τη λέξη επιβολή προστίμου.. Όσες πράξεις γίνουν και έχει έσοδα ο οργανισμός, οι γιατροί θα πάρουν το ανάλογο κίνητρο» ξεκαθάρισε ο κος Χαριλάου.

Μία απάντηση που όχι μόνο δεν ικανοποίησε τον κ. Κούμα, καθώς απείλησε μέσω της εκπομπής του ALPHA, πως σήμερα θα δημοσιοποιήσουν προτάσεις του ΟΚΥπΥ, για να αντιληφθεί ο κόσμος την αλήθεια ενώ δεν απέκλεισε τη λήψη δυναμικών μέτρων.

Με λήψη μέτρων απειλούν και οι ακτινογράφοι

Τέλος, να σημειωθεί πως με λήψη μέτρων προειδοποιούν και οι ακτινογράφοι, με τον Κλάδο τους να ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους τα οποία, όπως υποστηρίζει, εκκρεμούν ενώπιον του υπουργείου Οικονομικών εδώ και δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ ALPHA