Εννέα χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί (vid)

Εννέα χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί (vid)

Ενενήντα οκτώ εμπορευματοκιβώτια με κόκτεϊλ πυρίτιδας, τοποθετημένα σε στοίβες από το 2009 στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί, αρπάζουν φωτιά τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου του 2011.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγες ώρες αργότερα, η έκρηξη που σημειώθηκε, θα παρέσερνε στον θάνατο ναύτες, αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού και πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, ντύνοντας ολόκληρη την Κύπρο στα μαύρα και οδηγώντας την με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική κατάρρευση.

9 χρόνια από την φονική έκρηξη και η Κύπρος δίνει φόρο τιμής στα 13 παλικάρια που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Κατά το προσκλητήριο πεσόντων, δήλωσαν όλοι παρόντες και οι μνήμες ταξιδεύουν το μαύρο πρωϊνό της 11ης Ιουλίου του 2011.

Το πρωί παρουσία δεκάδων κρατικών αξιωματούχων, συγγενών και φίλων των θυμάτων τελέστηκε τρισάγιο στο εκκλησάκι που ανεγέρθηκε στη Ναυτική Βάση στον τόπο της θυσίας τους, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μεταξύ άλλων εξήρε τη θυσία των 13 ηρώων της τραγωδίας, τονίζοντας ότι παρέμεινα πιστοί στο καθήκον και το χρέος, ως έταξαν να πράττουν μέσα από τον όρκο που έδωσε ο καθένας στη δική του υπηρεσία.

Για τους συγγενείς των θυμάτων ο χρόνος που παρήλθε δεν γιάτρεψε τις πληγές τους και οι μνήμες είναι ακόμη νωπές.

Η Πόπη Χριστοφόρου μετά το πέρας της τελετής παρέδωσε τα συμπεράσματα του πορίσματος Πόλυ Πολυβίου στους υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης καθώς και στον ΑΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.