Δρ. Πάνος: Το καλύτερο όπλο που έχουμε κατά του κορωνοϊού είναι η μάσκα

Δρ. Πάνος: Το καλύτερο όπλο που έχουμε κατά του κορωνοϊού είναι η μάσκα

«Ο ιός εδώ είναι και δεν πρόκειται να φύγει, υπάρχει. Ο ιός δεν είναι εποχικός, δεν έρχεται δηλαδή τον χειμώνα και το φθινόπωρο, αλλά είναι εδώ συνέχεια, οπόταν συνέχεια θα κολλάμε. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν ελέγχονται, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης» είπε, μεταξύ άλλων, ο Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Γεώργιος Πάνος, μιλώντας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107.6 & 97.6.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, «ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων» και «το γεγονός ότι καταφέραμε στην Κύπρο, να υπάρξει μία πολύ καλή και πλήρως ελεγχόμενη κατάσταση, ήταν μεγάλο επίτευγμα». Όμως, συνέχισε, είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα έπρεπε να τηρούμε όλα τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει. «Εγώ είχα σηκώσει τη σημαία της μάσκας από την αρχή. Η μάσκα είναι κάτι το οποίο τώρα έχουν αρχίσει όλοι να αναγνωρίζουν [..] γιατί όλοι έχουν καταλάβει ότι αυτό είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε» συμπλήρωσε.

Ο Δρ Πάνος τονίζει ότι «καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε μάσκα οπουδήποτε μπορούμε να τη φοράμε» – ακόμα και όταν περπατάμε στο δρόμο. Ο Καθηγητής έκανε αναφορά σε επιστολή, που στάληκε πρόσφατα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από 238 Μηχανικούς (Τεχνολογίας Περιβάλλοντος κλπ), οι οποίοι αναφέρουν ότι ο ιός αυτός -με πειράματα και δεδομένα που υπάρχουν από μελέτες που έχουν γίνει σε ακαδημαϊκά ιδρύματα- «μεταδίδεται με τον αέρα».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «ο ιός αυτός κολλάει πάρα πολύ εύκολα». Τέλος, ο Καθηγητής επανέλαβε κάποια βασικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουμε: απόσταση, πλύσιμο – αντισηψία, μάσκα, αυτοέλεγχος για τα συμπτώματα που γνωρίζουμε ή εάν δεν τα γνωρίζουμε να φροντίσουμε να ενημερωθούμε σχετικά, και να μετρούμε κάθε μέρα τη θερμοκρασία μας.