Το Barbaros άρχισε τις γεωτρήσεις - Επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μπορέλ

Το Barbaros άρχισε τις γεωτρήσεις - Επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Μπορέλ

Ανενόχλητο συνεχίζει τις παράνομες σεισμογραφικές του έρευνες, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας το ερευνητικό, τουρκικό σκάφος "Barbaros" σε περιοχή που δέσμευσε με παράτυπη navtex η Άγκυρα, στη θάλασσα ανατολικά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ιστοσελίδα παρατήρησης της ναυσιπλοίας, το σκάφος φαίνεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός του τεμαχίου 2 της κυπριακής ΑΟΖ και να προβαίνει σε εργασίες πόντισης καλωδίων, που χρησιμοποιούνται για καταγραφή σεισμογραφικών δεδομένων.

Tην ίδια ώρα, η παράνομη τουρκική navtex υπερκαλύπτει επίσης περιοχές των τεμαχίων Τρία και Δεκατρία, στα οποία ενδέχεται να καταπλεύσει τις επόμενες ημέρες το "Barbaros" με δεδομένο οτι έχει ισχύ μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Τις τουρκικές προκλησεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ.

barbaros 1

Συμφώνησαν μάλιστα οτι οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την Ανατολική Μεσογείο και αποσταθεροποιούν το κλίμα ασφάλειας και ειρήνης που επικρατεί,

"Τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, που αμφισβητούν την κυριαρχία των κρατών μελών και βλάπτουν τα συλλογικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα", αναφέρει το Υπουργείο.

ΠΗΓΗ ALPHA