Πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα κατέκαψε η φωτιά σε Ορείτες, Μούσερε και Δορά

Πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα κατέκαψε η φωτιά σε Ορείτες, Μούσερε και Δορά
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Σάββατο στις κοινότητες Κούκλια (Ορείτες), Μούσερε και Δοράς, σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής έχουν καεί 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το μέτωπο στους Ορείτες μαίνεται ανεξέλεγκτο λόγω αναζωπύρωσης, ενώ οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε η πυρκαγιά να τεθεί υπό έλεγχο.

Στο έργο πυρόσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν, προστίθεται στην ανακοίνωση, 9 πτητικά μέσα, ενώ μέχρι στιγμής η συνολική καμένη έκταση εκτιμάται περίπου στα 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός του κρατικού δάσους Ορείτες.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης των Κουκλιών Μιχάλης Νικολάου κάνει λόγο για βιβλική καταστροφή .

Τα ξημερώματα, όπως ανέφερε μεταξύ 02:30- 03:00 σήμανε συναγερμός στα τηλέφωνα όλων στην κοινότητα των Κουκλιών .

Στην σκηνή έσπευσαν όλοι Δασονομείο, Ταμείο Θήρας, Πυροσβεστική, Τμήμα Δασών, όχημα του κοινοτικού συμβουλίου Κουκλιών αλλά και κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου ενώ αρχικά οι εκτιμήσεις ανέφεραν για 6 εστίες πυρκαγιάς, μετά διαπιστώθηκε ότι ήταν άνω των 7 .

Η φωτιά συνέχισε ο κοινοτάρχης, ξεκίνησε προφανώς από τα χέρια εμπρηστή από τον ποταμό των Μαντριών σε καλαμιώνα και στην συνέχεια επεκτάθηκε στην Αρχιμανδρίτα έξω από τα σύνορα των Κουκλιών και κατά μήκος του δρόμου Κουκλιών, Ορείτες και Αρχιμανδρίτα, Μούσερε.

Από ύψος σημείωσε ο κ. Νικολάου η καμμένη γη μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του που αν και επηρεάστηκε το Αιολικό πάρκο εντούτοις, δεν προκλήθηκαν ζημιές στις ανεμογεννήτριες που υπάρχουν σ’ αυτό.

Δυστυχώς τόνισε ωστόσο, μεγάλες χαράδρες από πεύκα και άγρια βλάστηση έχουν καταστραφεί, καταστρέφοντας την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής .

Πρόσθεσε δε, πως δυστυχώς μια αντιπυρική λωρίδα μέσα στο δάσος δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις.

Συγκλονισμένος ο Διευθυντής του Τμ. Δασών

Προηγουμέμως ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου δήλωσε συγκλονισμένος και ταυτόχρονα εξοργισμένος από την «εγκληματική ενέργεια που έχει συντελεστεί εναντίον της πατρίδας μας».

«Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος. Θέλω να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, να καταδικάσω αυτή την αποτρόπαια πράξη. Αυτή την πράξη από κάποιους ανεγκέφαλους. Αυτό που κάνουν καταστρέφουν την πατρίδα μας. Αυτή η πράξη που έχει γίνει έχει απειλήσει κοινότητες» ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αλεξάνδρου.

Όπως είπε, αυτή η πράξη που γίνεται οδηγεί στο να θρηνήσουμε αθώα θύματα. «Δεν καίνε την άγρια βλάστηση, δεν καίνε τη δασική έκταση. Κινδυνεύουν οι κατοικημένες περιοχές. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι. Δίνουμε την μάχη. Για μας είναι η μάχη των μαχών και θα την κερδίσουμε, ζητούμε τη βοήθεια των πολιτών για να νικήσουμε αυτή τη μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό αφού σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, έχουν εντοπιστεί δεκάδες εστίες, που δείχνουν ότι κάποιοι « μετακινούνταν μεταξύ των χωριών και έβαζαν φωτιά» ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου.