Ανησυχητική η αύξηση ενδοοικογενειακής βίας το 4μηνο της καραντίνας στην Κύπρο

Ανησυχητική η αύξηση ενδοοικογενειακής  βίας το 4μηνο της καραντίνας στην Κύπρο

Συνολικά 990 καταγγελίες/αναφορές για βία στην οικογένεια καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας που επιβλήθηκε από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών σε ένα χρονικό διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών σαφώς προβληματίζει, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη, δεν παρατηρείται αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά βίας στην οικογένεια. Αντίθετα, υπάρχει μικρή μείωση, καθώς κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο συνολικός αριθμός των σχετικών καταγγελιών/αναφορών ανήλθε στις 1.065.

Η κ. Γιολίτη αποκαλύπτει, παράλληλα, στην επιστολή της ότι η Αστυνομία βρίσκεται στο στάδιο μελέτης με σκοπό τη σύσταση και λειτουργία ειδικών επαρχιακών κλιμακίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα βίας στην οικογένεια και βίας κατά των γυναικών.

Η απάντηση Γιολίτη

Ειδικότερα, μετά από ερώτηση του βουλευτή Λεμεσού της Αλληλεγγύης, Γεώργιου Παπαδόπουλου, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη ενημέρωσε με επιστολή της, ημερομηνίας 14/8/2020, τη Βουλή με τα ακόλουθα:

1. Μεταξύ των ημερομηνιών 13/3/2020, ημερομηνία έναρξης των περιοριστικών μέτρων λόγω εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και 6/7/2020, καταγράφηκαν συνολικά 990 καταγγελίες/αναφορές για βία στην οικογένεια που αφορούσαν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, αλλά και «γονείς θύματα». Κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών/αναφορών αυτών ανήλθε στις 1.065.

2. Η Αστυνομία βρίσκεται στο στάδιο μελέτης με σκοπό τη σύσταση και λειτουργία ειδικών επαρχιακών κλιμακίων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα βίας στην οικογένεια και βίας κατά των γυναικών.

3. Παράλληλα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Αστυνομίας συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες δημιουργίας του «Σπιτιού της Γυναίκας», ενός διεπιστημονικού κέντρου για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών από όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το θέμα αυτό. Στο «Σπίτι της Γυναίκας» θα παραπέμπονται θύματα βίας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, την Αστυνομία, από μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλες κρατικές υπηρεσίες και φορείς. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που θα παρέχονται στα θύματα βίας, όταν θα βρίσκονται στο «Σπίτι της Γυναίκας», είναι:

Συμβουλευτική υποστήριξη με στόχο την ενημέρωση και ενδυνάμωση των θυμάτων ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.
Ενθάρρυνση των γυναικών ώστε να βγουν από την απομόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται.
Ατομική ψυχοκοινωνική συμβουλευτική στήριξη (ενδυνάμωση, επαγγελματική συμβουλευτική, ενίσχυση αυτοπεποίθησης, άσκηση του γονικού ρόλου κ.λπ.).

Και ειδικό γραφείο

Σημειώνεται ότι με την ψήφιση του περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου Ν.119 (Ι)/2000, συστάθηκε και λειτουργεί ειδικό γραφείο στο αρχηγείο της Αστυνομίας για χειρισμό θεμάτων βίας στην οικογένεια και κακοποίησης ανηλίκων. Ο ρόλος τού εν λόγω γραφείου είναι, κυρίως, συντονιστικός και εποπτικός. Μεταξύ άλλων, μεριμνά για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας, καθοδηγεί τα μέλη της Αστυνομίας που χειρίζονται τέτοιας φύσεως περιστατικά κατά τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους, και επίσης προωθεί την εκπαίδευσή τους σε συνεργασία με την Αστυνομική Ακαδημία με στόχο την ευαισθητοποίηση και την αύξηση του επαγγελματισμού τους στη διαχείριση των υποθέσεων βίας στην οικογένεια.

Καταγγελίες μέσω κινητών

Λαμβάνοντας υπόψη και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας γενικότερα στα θέματα βίας στην οικογένεια, επιταχύνθηκαν από την Αστυνομία οι διαδικασίες υιοθέτησης/εγκατάστασης ειδικής εφαρμογής με την οποία θα δίδεται η δυνατότητα στα θύματα βίας στην οικογένεια που βρίσκονται σε κίνδυνο να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία. Οι διεργασίες για υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης βρίσκονται σε εξέλιξη σε στενή συνεργασία με εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ανέλαβε το θέμα.

πηγη ΣΙΓΜΑ