Νέα δημοσιεύματα Al Jazeera για Ρώσους και διαβατήρια

Νέα δημοσιεύματα Al Jazeera για Ρώσους και διαβατήρια

Για πάνω από 1000 Ρώσους, οι οποίοι απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο κάνει λόγο νέο δημοσίευμα του το δημοσιογραφικό πρακτορείο Al Jazeera δίνοντας συνέχεια στα δημοσιεύματα σχετικά με το κυπριακό πρόγραμμα χορήγησης διαβατηρίων.

Όπως αναφέρει τα Cyprus Papers περιλαμβάνουν 1,471 αιτήσεις και 2,544 ονόματα προσώπων οι οποίοι έλαβαν κυπριακό διαβατήριο μέσω του προγράμματος μεταξύ του 2017 και 2019. 

Το νέο δημοσίευμα αναφέρει ότι αρκετοί ρώσοι που αιτήθηκαν κυπριακής υπηκοότητας, απέκτησαν χρήματα μέσω των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τις κυβερνήσεις τους. Μεταξύ αυτών και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα που έγιναν πέρσι δεν τους επιτρέπουν πλέον να αποκτήσουν διαβατήριο, τονίζει το Al Jazeera, ωστόσο όσοι είχαν ήδη μπορούν να το κρατήσουν.

Μεταξύ των Ρώσων που απέκτησαν διαβατήριο είναι και ο Υφυπουργός Igor Reva και ο πρώην βουλευτής Vadim Moshkovich. Η λίστα περιλαμβάνει και τον πρώην διευθυντή του κρατικού σιδηρόδρομου Vitaly Evdokimenko και τον Vladimir Khristenko. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο λόγος που προχώρησαν σε απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου είναι διότι φοβούνται ότι κινδυνεύουν οι περιουσίες τους στη Ρωσία.

Ακόμη, αναφέρει το Al Jazeera, φοβούνται και από άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία. Το πρακτορείο αναφέρεται στην περίπτωση των Victoria Vanurina, Vitaly Buzorevya και Alexsey Yakovitsky, για τους οποίους η Κύπρος δεν αρνήθηκε να δώσει διαβατήριο τον Μάιο του 2018 και σχετίζονται με την τράπεζα VTB.

Το πρακτορείο εντοπίζει επίσης και εννέα ολιγάρχες των οποίων οι συγγενείς τους και οι ίδιοι έχουν κυπριακό διαβατήριο και μπορούν να διακινούν χρήματα.

Το Al Jazeera σημειώνει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν προσπαθεί να κρατήσει τα χρήματα εντός της χώρας, ωστόσο τα πρόσωπα αυτά τον αγνοούν. Αρκετοί επιχειρηματίες έχουν κατηγορηθεί για οικονομικά εγκλήματα, ωστόσο σημειώνει το Al Jazeera, το κυπριακό διαβατήριο τους έχει βοηθήσει και φέρνει ως παράδειγμα τον πρώην εκτελεστικό της Gazprom Νikolay Gornovskiy.

Ο Gornovskiy καταζητείται για κατάχρηση εξουσίας, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται να τον εκδώσει.

ΠΗΓΗ Philenews/Insider