Υπουργείο Υγείας: Λάθος τα 30 κρούσματα από πτήσεις - Η ανακοίνωση του εργαστηρίου

Υπουργείο Υγείας: Λάθος τα 30 κρούσματα από πτήσεις - Η ανακοίνωση του εργαστηρίου

Σε ό,τι αφορά στα 30 περιστατικά COVID-19 που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020, και αφορούσαν πολίτες που έφτασαν στην Κύπρο από το εξωτερικό (Μύκονος – 17, Ολλανδία – 10, Αγγλία – 2, Κροατία – 1) και υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία στο Αεροδρόμιο Πάφου, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από μόνο τρεις πτήσεις που έφτασαν στο Αεροδρόμιο Πάφου την ίδια ημέρα, λόγω του έντονου προβληματισμού που προκλήθηκε και κατόπιν εισήγησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, διενεργήθηκε σε όλα τα άτομα επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των θετικών στον ιό ατόμων και των επαφών τους.

Μέχρι αυτή την ώρα, ολοκληρώθηκε η επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση για τα δείγματα 27 ατόμων, εκ των οποίων μόνο το ένα εντοπίστηκε θετικό στον ιό. Αναμένεται εντός της ημέρας το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης για τα άλλα τρία άτομα.

Παράλληλα, μετά από διερεύνηση που έγινε από την Έφορο Κλινικών Εργαστηρίων εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι υπήρξε επιμόλυνση κατά την επεξεργασία των συγκεκριμένων δειγμάτων στο συμβεβλημένο Κλινικό Εργαστήρι, και το θέμα διερευνάται περαιτέρω για λήψη τελικών αποφάσεων.

Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, τα άτομα που εντοπίστηκαν αρνητικά στον ιό στην επαναληπτική διαγνωστική εξέταση, υποβάλλονται εκ νέου σήμερα σε εργαστηριακή εξέταση.

Όσα άτομα έχουν και τη 2η φορά αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς και οι στενές επαφές τους, θα αποδεσμευτούν από το πρωτόκολλο της υποχρεωτικής καραντίνας με οδηγίες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Για το θετικό στον ιό άτομο και τις στενές του επαφές του εξακολουθεί να τηρείται η διαδικασία όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο.

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να εκφράσει ειλικρινείς απολογίες στα επηρεαζόμενα άτομα για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία.

Η ανακοίνωση του εργαστηρίου

To Mediterranean Hospital of Cyprus αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως έχει ξεκινήσει εσωτερικό έλεγχο σε σχέση με τις περιπτώσεις των επιβατών πτήσεων από τη Μύκονο και την Ολλανδία που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, σημειώνοντας πως ενδεχομένως να υπήρξε επιμόλυνση των δειγμάτων την συγκεκριμένη μέρα από υπάρχον θετικό κρούσμα.

Σημειώνει ακόμη πως είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, εξετάζοντας όλες τις πιθανές αιτίες που σχετίζονται το θέμα αυτό.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "στα πλαίσια των δειγματοληπτικών ελέγχων μοριακής εξέτασης Covid–19 που διενεργεί το Νοσοκομείο μας στο αεροδρόμιο Πάφου, είχαμε δηλώσει προς την Mονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης  και τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας 17 θετικά κρούσματα από επιβάτες πτήσης που είχαν αφιχθεί από την Μύκονο και 10 θετικά κρούσματα από επιβάτες πτήσης που είχαν αφιχθεί από την Ολλανδία την 22 Αυγούστου 2020".

Προστίθεται πως "είναι τακτική του Νοσοκομείου μας, με την εξεύρεση θετικών κρουσμάτων να διενεργούνται επαναληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι προς επιβεβαίωση της ορθότητας του αποτελέσματος – διαδικασία που έχει ακολουθηθεί επιπλέον 3 φορές επί των συγκεκριμένων δειγμάτων. Εφόσον ολοκληρώθηκε και η επιβεβαίωση από το Κλινικό μας εργαστήριο, ενημερώσαμε (όπως γίνεται καθημερινά) την Mονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης  και τις  Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για  τα αποτελέσματα. Σήμερα 26 Αυγούστου 2020, έχουμε ενημερωθεί από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ότι έχουν διενεργηθεί εκ νέου μοριακές εξετάσεις στα άτομα αυτά και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά".

"Έχουμε ξεκινήσει εσωτερικό έλεγχο και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το συγκεκριμένο συμβάν ενδεχομένως να οφείλεται σε επιμόλυνση των αναφερομένων δειγμάτων την συγκεκριμένη μέρα από υπάρχον θετικό κρούσμα. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, εξετάζοντας όλες τις πιθανές αιτίες που σχετίζονται το θέμα αυτό", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ