Νησίδα Ν. Παττίχη: Συνέλαβαν τον εκπρόσωπο των καταστηματαρχών (vid)

Νησίδα Ν. Παττίχη: Συνέλαβαν τον εκπρόσωπο των καταστηματαρχών (vid)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Στη σύλληψη του εκπροσώπου των καταστηματαρχών της οδού Νίκου και Δέσποινας Παττίχη προχώρησε η Αστυνομία. 

Οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών βρέθηκαν εκεί όπου άρχισαν τα έργα όπου και διαμαρτυρήθηκαν, με αποτέλεσμα τα έργα να διακοπούν προσωρινά.

Ο Πόλυς Καττάσιης προσπάθησε να εμποδίσει τις εργασίες της κατασκευάστριας εταιρείας που άρχισε νωρίς το πρωί της Παρασκευής τα έργα, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει σε σύλληψη.

Από νωρίς το πρωί η Αστυνομία βρέθηκε επί τόπου με ισχυρή δύναμη. 

Υπενθυμίζεται ότι οι καταστηματάρχες αντιδρούν στην απόφαση για τη δημιουργία κτιστής νησίδας στη λεωφόρο, αφού θεωρούν πως θα επηρεάσει αρνητικά την εμπορικότητα του δρόμου και θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή τους.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανακοινώνει ότι την περίοδο από τις 28/8/2020 μέχρι τις 6/9/2020 στην οδό Νίκου και Δέσποινας Παττίχη στη Λεμεσό, στο τμήμα από τον κυκλικό κόμβο Πολεμιδιών μέχρι την φωτοελεγχόμενη συμβολή της με τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, θα εκτελούνται εργασίες συντήρησης οδοστρώματος, ανακατασκευής πεζοδρομίων, παρόδιων χώρων στάθμευσης και κατασκευής κτιστής διαχωριστικής νησίδας.

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εργασιών, προστίθεται, θα ισχύουν οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

Την Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα 28-31/8/2020 από τις 06:00 π.μ. μέχρι τις 18:00 μ.μ,. θα κλείνει τμηματικά η αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις σε μέγιστο μήκος 100 μ. περίπου και η τροχαία θα διακινείται στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Την Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη  31/8/2020 μέχρι 2/9/2020, από τις 21:00 μ.μ. μέχρι τις 06:30 π.μ. το επόμενο πρωί θα κλείσει όλο το πιο πάνω τμήμα της οδού Νίκου και Δέσποινας Παττίχη και στις δύο κατευθύνσεις και η τροχαία θα διοχετεύεται μέσω της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Θεόδωρου Ποταμιάνου και τον Παρακαμπτήριο Δρόμο Λεμεσού.

Το Σαββατοκύριακο 5 και 6/9/2020 από τις 07:00 π.μ. μέχρι τις 6:30 μ.μ. θα εκτελούνται, εκτός του δρόμου, εργασίες διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης για 25 οχήματα στη γωνιά νοτιοδυτικά του κυκλικού κόμβου Πολεμιδιών και της οδού Γουώλτ Ντίσνεϋ.

Η απάντηση του Υπ. Μεταφορών

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και οι λειτουργοί του δεν λαμβάνουν αποφάσεις με βάση «εμμονές», αλλά με βάση την αντικειμενική και τεκμηριωμένη αξιολόγηση των δεδομένων και τεχνικών χαρακτηριστικών του κάθε δρόμου ξεχωριστά, αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του για το θέμα της Λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη στη Λεμεσό, κάνοντας λόγο για "διάφορους ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς" που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της ΠΟΒΕΚ.

Στην απάντησή του στην ανακοίνωση της ΠΟΒΕΚ, σε σχέση με την τοποθέτηση κεντρικής διαχωριστικής νησίδας στο βόρειο τμήμα της Λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, το Υπουργείου Μεταφορών αναφέρει επίσης πως κατά τις διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό δόθηκε η ευκαιρία να εισακουστούν όλοι οι επηρεαζόμενοι και πως εκτός από τους καταστηματάρχες που αντιτίθενται έντονα στη κατασκευή της κτιστής διαχωριστικής νησίδας, όλοι οι άλλοι, κάτοικοι, δημότες, εργαζόμενοι, ευάλωτοι χρήστες, κ.λπ. συμφωνούν με την κατασκευή της.

Επισημαίνει ακόμη πως "τα δεδομένα με βάση τα οποία τεκμηριώθηκαν οι αποφάσεις των εμπλεκομένων Υπουργείων προέρχονται από την αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του δρόμου, τους κυκλοφοριακούς φόρτους και επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας. Αντίθετα, οι μελέτες που εκπονήθηκαν επί πληρωμή εκ μέρους των καταστηματαρχών, βασίστηκαν σε Δελτία Τύπου της Αστυνομίας, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πιο πάνω για την εκτίμηση της επικινδυνότητας, όπως αυτή καθορίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία".

Στην απάντηση αναφέρεται πως "παραβλέποντας το έντονα απαξιωτικό ύφος της, τόσο για το Υπουργείο όσο και για τους λειτουργούς του", το Υπουργείο επισημαίνει πως "ο σχεδιασμός για τη Λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη έτυχε μεγάλης δημοσιότητας και οι τοποθετήσεις τόσο του Υπουργείου όσο και των καταστηματαρχών έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα. Ιδιαίτερα στην τελευταία δημόσια διαβούλευση στον Δήμο Λεμεσού στις 19 Αυγούστου 2020 στην παρουσία δημοτών ήταν ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις αυτές ώστε να μπορεί να κρίνει ο κάθε παρευρισκόμενος κατά πόσο αυτές προήγαγαν την οδική ασφάλεια ή την εμπορικότητα του δρόμου".

"Τα τελευταία δέκα χρόνια η Κύπρος έχει πετύχει σημαντική βελτίωση στο επίπεδο οδικής ασφάλειας τόσο στους αυτοκινητόδρομους, όσο και στους υπεραστικούς δρόμους με μείωση στους σοβαρούς τραυματισμούς και τους θανάτους που φτάνει το 50%. Δεν έχει, όμως, επιτευχθεί αντίστοιχη μείωση στους αστικούς δρόμους, όπου οι αντιδράσεις των επηρεαζόμενων συχνά οδηγούν σε καθυστερήσεις στην προώθηση των απαραίτητων έργων για βελτίωση της οδικής ασφάλειας", προστίθεται.

Σημειώνεται, περαιτέρω, πως "η Λεωφόρος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη δεν αποτελεί έναν αποκλειστικά εμπορικό δρόμο στον οποίο προσέρχονται όσοι επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από τα καταστήματα και άλλες εμπορικές αναπτύξεις. Πρόκειται για δρόμο πρωταρχικής σημασίας ο οποίος εξυπηρετεί 34,000 οχήματα ημερησίως από τα βόρεια προάστια και ορεινές περιοχές της Λεμεσού προς/από το κέντρο της πόλης.  Σε αυτόν παρατηρούνται σωρεία παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με κύριες τις παράνομες δεξιές και διαγώνιες στροφές, τις οποίες δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει και οι οποίες συχνά οδηγούν σε οδικές συγκρούσεις".

Όπως αναφέρεται "κατά την τελευταία δημόσια διαβούλευση, ήταν πρόδηλη η αδυναμία τεκμηρίωσης της θέσης των μελετητών ότι οι νησίδες ευθύνονται για την πρόκληση αυξημένου αριθμού θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων στους δρόμους όπου τοποθετούνται. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση, ο Σύμβουλος Καθηγητής Συγκοινωνιολόγος των καταστηματαρχών, αφού ενημερώθηκε για τα χαρακτηριστικά της Λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη και αντιλήφθηκε το είδος της νησίδας που πρόκειται να τοποθετηθεί, συμφώνησε ότι αυτό αποτελεί  μια καλή προσωρινή λύση", προστίθεται.

Σημειώνοντας πως "στην ανακοίνωση της η ΠΟΒΕΚ προβαίνει σε διάφορους ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς", το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει πως "παρατίθεται αριθμός δρόμων στους οποίους υπάρχει κεντρική διαχωριστική νησίδα και όπου το 2020 είχαν συμβεί 14 θανατηφόρες ή σοβαρές οδικές συγκρούσεις, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε δρόμους με κτιστές κεντρικές διαχωριστικές νησίδες παρατηρούνται περισσότερα δυστυχήματα παρά σε άλλους δρόμους".

"Η πρακτική της επιλογής μόνο συγκεκριμένων δεδομένων από το σύνολο, ώστε να υποστηριχθεί μια άποψη, δεν είναι αντικειμενική και συχνά οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιχειρείται να παρουσιαστεί η νησίδα ως η αιτία των οδικών συγκρούσεων, ενώ στην πραγματικότητα μια οδική σύγκρουση συχνά οφείλεται σε αριθμό παραγόντων", αναφέρεται.

ΠΗΓΕΣ ALPHA, sigmalive