Πολιτογραφήσεις – Διαρροή στον Al Jazeera: Αθώωσαν εαυτούς, στοχοποίησαν βουλευτή

Πολιτογραφήσεις – Διαρροή στον Al Jazeera: Αθώωσαν εαυτούς, στοχοποίησαν βουλευτή

H διαρροή των εγγράφων προς το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, το οποίο αποκάλυψε, πρόσφατα, την παραχώρηση δεκάδων κυπριακών διαβατηρίων – υπηκοοτήτων σε επενδυτές που ήταν εγκληματίες και φοροφυγάδες, δεν έγινε από τους υπαλλήλους της Βουλής. 

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε στη Βουλή μεταξύ 7 και 11 Σεπτεμβρίου με εντολή του προέδρου του Σώματος, Δημήτρη Συλλούρη. Την έρευνα διενήργησε ο γενικός διευθυντής του Σώματος, Σωκράτης Σωκράτους, ο οποίος απάλλαξε και τον εαυτό του από τις όποιες υποψίες για τις διαρροές. Ταυτόχρονα, ο κ. Σωκράτους δακτυλόδειξε για τη μαζική διαρροή των εμπιστευτικών εγγράφων έναν βουλευτή και τους δύο συνεργάτες του. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόσο ο κ. Σωκράτους όσο και ο πρόεδρος της Βουλής απέφυγαν να τους κατονομάσουν.

Ειδικότερα, μιλώντας χθες σε διάσκεψη Τύπου στην παρουσία του προέδρου της Βουλής και των τριών νομικών του Σώματος, Ανδρέα Αγγελίδη, Κρις Τριανταφυλλίδη και Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο κ. Σωκράτους αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η επικεφαλής του Αρχείου της Βουλής, που αφυπηρέτησε προ ημερών, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επανειλημμένα συγκεκριμένοι δύο κοινοβουλευτικοί συνεργάτες επικαλούμενοι οδηγίες συγκεκριμένου βουλευτή παραλήπτη, ζήτησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο κάποια ονόματα αλλοδαπών περιλαμβάνονταν στα έγγραφα τα οποία απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή». Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, η πρόσβαση δόθηκε στους συνεργάτες, όχι όμως και τα οποιαδήποτε έγγραφα.

Η εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε αφορούσε αποκλειστικά υπηρεσιακούς παράγοντες. Όπως είπε ο κ. Σωκράτους, συνολικά έξι άτομα από το υπηρεσιακό προσωπικό της Βουλής είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενο των εμπιστευτικών εγγράφων: ο γενικός διευθυντής, δηλαδή ο ίδιος, η ιδιαιτέρα του, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που αφυπηρέτησε πρόσφατα, η γραμματέας της Επιτροπής Εσωτερικών, η επικεφαλής του Αρχείου της Βουλής, που επίσης αφυπηρέτησε, καθώς και ένα μέλος του προσωπικού του Αρχείου. «Στη βάση της διαδικασίας που εφαρμόστηκε και με την έρευνα που έκανα, το συμπέρασμά μου είναι ότι καμία διαρροή δεν έγινε μέχρι του σημείου που το Αρχείο παρέδιδε τους φακέλους στους βουλευτές» αποφάνθηκε ο κ. Σωκράτους.

Θα μιλήσει με τον βουλευτή

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων για να αποκαλύψει το όνομα ή τον κομματικό χώρο του εν λόγω βουλευτή, ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε, λέγοντας ότι, όπως έκανε και σε προηγούμενες περιπτώσεις, το θέμα επαφίεται στον συγκεκριμένο βουλευτή να προβεί σε κάποια δήλωση, εφόσον το επιθυμεί. Όπως δήλωσε ο κ. Συλλούρης προτίθεται να συναντήσει τον βουλευτή και να του παραθέσει τη μαρτυρία της τέως υπεύθυνης του Αρχείου και να δώσει ο ίδιος το όνομά του στη δημοσιότητα εάν το επιθυμεί. Ο κ. Συλλούρης είπε ότι πρόκειται για ένα εύρημα, και ο ίδιος δεν λέει αν είναι κάποιος ένοχος ή αθώος. Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν εκ των 18 βουλευτών που είχαν στην κατοχή τους τα εμπιστευτικά έγραφα και ήθελε να κάνει περαιτέρω έρευνα. «Εγώ δεν ξέρω τι αξία έχει αυτό το εύρημα. Ίσως αυτό, συνδυαζόμενο με άλλα ευρήματα της Αστυνομίας, να έχει σημασία, ίσως και όχι. Αλλά από μόνο του δεν αποδεικνύει και τίποτα». Θα προστατεύσει, είπε, τον βουλευτή μέχρι να αποφασίσει ο ίδιος να μιλήσει, ή άλλοι με άλλους τρόπους να ερευνήσουν.

Άρση ασυλίας

Οι νομικοί σύμβουλοι της Βουλής ανέφεραν από την πλευρά τους πως το θέμα της έρευνας της Αστυνομίας εντός της Βουλής –που στόχο έχει να καταδείξει την πηγή της διαρροής– εμπίπτει στο ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών και ανέφεραν ότι για να γίνει έρευνα πρέπει να προηγηθεί αίτημα του γενικού εισαγγελέα προς το Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της βουλευτικής ασυλίας συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων βουλευτών. Η απόσπαση στοιχείων με λανθασμένο τρόπο, πρόσθεσαν, μπορεί να «μολύνει τη διαδικασία» ενώπιον δικαστηρίου –εάν φτάσει μέχρι εκεί– και να μείνουν ατιμώρητοι λόγω προβληματικής διαδικασίας αυτοί που δεν θα έπρεπε.

Η Αστυνομία συνεχίζει

Η Αστυνομία, η οποία έχει λάβει την απάντηση της Βουλής, μαζί με τη γνωμάτευση των τριών νομικών συμβούλων, έχει διαβιβάσει τα σχετικά έγγραφα στον γενικό εισαγγελέα από τον οποίο αναμένει νομική καθοδήγηση, για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η έρευνά της για τις διαρροές. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Χρίστος Ανδρέου, η Αστυνομία δεν έκανε τίποτα λιγότερο ή τίποτα περισσότερο από αυτό που προβλέπεται σε τέτοιες έρευνες. Ο κ. Ανδρέου δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες του ανακριτικού έργου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Αστυνομία έχει στα χέρια της τα σχετικά έγγραφα που είχαν σταλεί στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών και διαβιβαστεί στους αρχηγούς των κομμάτων και στα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών. Τα έγγραφα παρέδωσαν στην Αστυνομία ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.

Οι αποκαλύψεις

Το Al Jazeera είχε δημοσιοποιήσει μεγάλο αριθμό εγγράφων που αφορούσαν πολιτογραφήσεις, ατόμων που είτε αντιμετώπιζαν διώξεις είτε είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις που αφορούσαν κυρίως διεθνείς απάτες και ξέπλυμα χρήματος. Μεταξύ αυτών υπήρχαν και άτομα που, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, δεν θα έπρεπε να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα καθώς είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ). Η κυβέρνηση στην πρώτη της αντίδραση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι αποκαλύψεις του Al Jazeera είχαν πολιτικά κίνητρα που είχαν να κάνουν με τη στενή σχέση Κατάρ – Τουρκίας.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ