Άνοιξε η πύλη στο Βαρώσι - Οι πρώτες εικόνες από την πόλη «φάντασμα» (pics+vid)

Άνοιξε η πύλη στο Βαρώσι - Οι πρώτες εικόνες από την πόλη «φάντασμα» (pics+vid)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Σαράντα έξι χρόνια μετά, η παραλία της περίκλειστης Αμμοχώστου άνοιξε ξανά για Τούρκους και Τουρκοκύπριους, με την Τουρκία και το ψευδοκράτος να αγνοούν τις διεθνείς εκκλήσεις αλλά και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

 

Με καθυστέρηση μια ώρα άνοιξε η πύλη για το Βαρώσι και όχι στις 16.00 όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο. Ο κατοχικός στρατός έχει σηκώσει την μπάρα και έχει επιτρέψει την είσοδο κόσμου στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων

Μεταδίδονται εικόνες μέσα από τα Βαρώσια, είναι οι δρόμοι που οδηγούν στο τμήμα της παραλίας που η Άγκυρα έχει αποφασίσει να ανοίξει για το κοινό. 

Ανδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο, που ήταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει. Κανείς δεν ζήτησε έγγραφα ή επίδειξη ταυτοτήτων και ο κόσμος άρχισε να προχωρά από τον συγκεκριμένο δρόμο προς την παραλία.

Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το σημείο εισόδου ήταν και κάποιοι που είχαν τυλιχθεί την τουρκική σημαία ή την κρατούσαν, όπως και την σημαία του ψευδοκράτους.

Πολυκατοικίες ερειπωμένες, δρόμοι χορταριασμένοι και σπίτια μισογκεμισμένα. Η λεηλασία από τον Αττίλα ξενοδοχείων, καταστημάτων, ιατρείων και επιχειρήσεων, που κάποτε έσφιζαν από ζωή, είναι ευδιάκριτη σε όλο το τμήμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων που άνοιξε παράνομα από το κατοχικό καθεστώς.

Η είσοδος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ήταν ανοιχτή σε Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην περιοχή για να καταγράψουν το γεγονός.  

Τριακόσια περίπου πρόσωπα πέρασαν μέχρι στιγμής από την σιδερένια καγκελόπορτα και αντίκρυσαν τις πρώτες εικόνες από την κατεχόμενη "Βασιλεύουσα" που καταμαρτυρούν ότι ο χρόνος σταμάτησε τον μαύρο εκείνο Αύγουστο του 1974. 

Η διέλευση στην περιοχή θα επιτρέπεται έως τις 17.00 το απόγευμα.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο κατοχικός πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ αναφέρει ότι «αποκαθιστούμε το κλειστό Βαρώσι για την ανθρωπότητα, την Κύπρο και τον κόσμο. Περπατούμε όλοι μαζί από το ανοικτό Βαρώσι προς ένα νέο μέλλον» παραφράζοντας ένα από τα προεκλογικά του συνθήματα που είναι το #προςένανέομέλλον.

Παραμένει άγνωστο αν τελικά ο ίδιος ο Ερσίν Τατάρ θα επισκεφθεί την περιοχή.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, καλεί τους δημότες του, ο Δήμος Αμμοχώστου μετά και την χθεσινή απόφαση Ερντογάν-Τατάρ για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του ο Δήμος καταδικάζει την εν λόγω απόφαση και τονίζει ότι αν χαθεί και η Αμμόχωστος θα χαθεί και η Κύπρος.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 17:00 στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το αίσθημα των Αμμοχωστιανών και ολόκληρου του Κυπριακού Λαού προκαλεί η χθεσινή φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν και του εκλεκτού του για την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Σε μια άνευ προηγουμένου προκλητική ενέργεια, ανοίγουν αύριο μέρος της παραλίας της Πόλης μας για λουόμενους.

Ο Δήμος Αμμοχώστου, απερίφραστα καταδικάζει αυτήν την ενέργεια. Με όλη τη δύναμη της ψυχής μας φωνάζουμε ότι η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της και όχι στους εγκάθετους της Άγκυρας.

Είναι σαφές ότι οι Αμμοχωστιανοί αλλά και ο Κυπριακός λαός στο σύνολό του, έχει κουραστεί από τα λόγια. Δεν έχουμε, ωστόσο, άλλο μέσο να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Αυτή η ενέργεια δεν πρέπει να σκοτώσει τις προσπάθειές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού και φέρνει όλους ανεξαιρέτως, προ των ευθυνών τους.

Η φιέστα Ερτογάν δεν ανοίγει ξενοδοχεία, δεν ανοίγει την Πόλη. Αποτελεί ωστόσο ακόμα μια προκλητική ενέργεια η οποία βήμα-βήμα οδηγεί στη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσω της χθεσινής παράστασης επιχειρείται η τόνωση της υποψηφιότητας Τατάρ.

Το αποτέλεσμα της λεγόμενης εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα, ελπίζουμε ότι θα φέρει στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων έναν ηγέτη, ο οποίος θα ενστερνίζεται και θα στηρίζει τη συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού στη βάση αρχών που θα επανενώνουν την Κύπρο και τον λαό της. Επομένως, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα ώστε να μην τορπιλίσουμε τη διαδικασία ενός διαλόγου που πρέπει άμεσα να ξεκινήσει, μέσω σπασμωδικών κινήσεων.

Με ψυχραιμία (όση μας έχει απομείνει) να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την κατάσταση αυτή. Απαιτούμε εμφαντικά από όλους όσοι θέλουν να λέγονται φίλοι, εταίροι ή σύμμαχοι, ιδιαίτερα απαιτούμε από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσουν την Αμμόχωστο και την Κύπρο από την Τουρκική βουλιμία γιατί αν χαθεί και η Αμμόχωστος θα χαθεί και η Κύπρος. Έπρεπε ήδη να ήταν κατανοητό ότι η Αμμόχωστος ήταν και παραμένει το κλειδί της λύσης του Κυπριακού.

Καλούμε όσο πιο δυναμικά μπορούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών γιατί η στασιμότητα των τελευταίων χρόνων οδηγεί σε αποτελέσματα σαν αυτά που είδαμε σήμερα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Σε αντίθετη περίπτωση, αφού είμαστε ήδη στο και πέντε, θα κλαίμε για χαμένες πατρίδες. Ήδη κλαίμε για την κατάσταση αυτή, αλλά η ελπίδα δεν έχει ακόμη πεθάνει. Δεν πρέπει να πεθάνει.

Καλούμε τους Αμμοχωστιανούς συμπολίτες μας σε μια συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη η ώρα 5:00μ.μ στο οδόφραγμα της Δερύνειας για να διαμαρτυρηθούμε για νέες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αμμόχωστο.

Παρακαλούμε θερμά όσους παραστούν να τηρήσουν όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας του Covid-19.»

 
Προσφυγή στον ΟΗΕ

Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας ανάκληση της απόφασης. Το αίτημα της Κύπρου αναμένεται να συζητηθεί αύριο στη διάρκεια ανεπίσημων κλειστών διαβουλεύσεων.

Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι να εκδοθεί μια «ισχυρή δήλωση», η οποία να καταδικάζει τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες, παράλληλα, όμως, να στέλνει και μήνυμα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής στο ψευδοκράτος.

Στη διπλωματική μάχη για αναχαίτιση των τουρκικών κινήσεων η κυβέρνηση έχει στραφεί και στα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο έστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην απονομή του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων τονίζοντας ότι  συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα, τόνισε, θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου, αμφισβητείται, είπε, όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε σχέση με την Ε.Ε. ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους, που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές, όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα.

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ/ALPHA,ΣΙΓΜΑ